torstai 17. tammikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten Haavisto pahoittelee blogikirjoitustaan

Ilta-Sanomat/STT: Perussuomalaisten Haavisto pahoittelee blogikirjoitustaan 17.1.2013
Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten Putkonen: Pakolaisten kastrointiehdotus täysin päätön
Vantaan Sanomat: Perussuomalaiset tyrmistyivät: Kai Haavisto ehdotti pakolaisten seksivietin vähentämistä lääkkeillä

Perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen Kai Haavisto pahoittelee kohua herättänyttä blogikirjoitustaan, jossa hän pohtii, pitäisikö Suomeen tuleville pakolaisille antaa lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi.

Haaviston kirjoitus ilmestyi hänen Uuden Suomen blogissaan keskiviikkoiltana, mutta Uusi Suomi poisti tekstin sivuiltaan torstaiaamuna sääntöjen vastaisena.

"Ehdottaisin tutkittavaksi lääkehoitoa niille pakolaisryhmille, jotka tilastollisesti tekevät suurimman osan Suomen raiskauksista tai niille, jotka ovat niihin syyllistyneet", Haavisto kirjoitti.

Haavisto myöntää kirjoittaneensa "hölmösti", sillä hänen tarkoituksenaan oli tarkastella seksuaaliviettiä hillitsevän lääkehoidon antamista sekä suomalaisille että pakolaistaustaisille seksuaalirikollisille.

- Se oli sammakko. Se oli huonosti ajateltu. Olisi pitänyt lukea kahteen kertaan se kirjoitus, Haavisto sanoi STT:lle.

Haaviston mukaan hänen kirjoituksessaan ei ole kyse rasismista tai vihapuheesta. Hän muistuttaa, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat suhteellisesti yliedustettuina raiskaustilastoissa.

- Minä yritän tässä nyt puolustaa suomalaista naista, sillä naisillahan menee elämä pilalle, kun tällaisia raiskauksia tapahtuu.

Tavoitteena asiallisuus

Perussuomalaisten puoluesihteerin Ossi Sandvikin mukaan Haaviston kirjoitus on "huonosti harkittu". Hän korostaa, että kirjoitus ei edusta puolueen kantaa vaan Haaviston yksityisajattelua.

Sandvikin mukaan perussuomalaisissa on viime aikoina puututtu puolueen jäsenten asiattomiin kirjoituksiin blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

- Tässä saattaisi olla hyvinkin perusteita kysyä tämän perään, että mitä oikein tarkoitit, Sandvik arvioi Haaviston kirjoitusta.

Sandvikin mukaan puolueen jäseniä on opastettu sosiaalisen median käyttöön vitsinkin varjolla toteamalla, että "jos korkki aukaistaan, niin pannaan Facebook kiinni".

- Tarkoitus olisi, että aina kun esiinnytään perussuomalaisena, niin esiinnytään korrektisti ja asiallisesti. Tämä on harras toive ja tavoite.

______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten Putkonen: Pakolaisten kastrointiehdotus täysin päätön

Perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen ja Uudenmaan piirin hallituksen jäsen Kai Haavisto ehdotti Uuden Suomen blogissaan keskiviikkona, että pakolaisryhmille, jotka tilastollisesti tekevät suurimman osan raiskauksista, annettaisiin lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi.

Kirjoitus on sittemmin poistettu, mutta sitä levitetään kuvakaappauksensa sosiaalisessa mediassa.

Kai Haavisto ei ole vastannut HS:n yhteydenottopyyntöihin.

Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen, sopivatko Haaviston ajatukset perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsenelle?

"Eivät. Jokainen, joka lukee ne, pystyy heti toteamaan, mikä niissä mättää. Normaalin suomalaisen moraalin ja ajatusten kannalta katsottuna nuo ovat ihan päättömiä esityksiä. Ne eivät edusta perussuomalaisten linjaa millään tavalla."

Edustaako Haaviston kirjoitus sananvapautta?

"Nämä sananvapauskysymykset ovat aina vaikeita, mihin se raja vedetään ja miten sananvapaus määritellään. Mutta kehotuksemme on ollut, että kun toimitaan erilaisissa puolueen elimissä, silloin myös käyttäydyttäisiin sen mukaan. Hänen tapansa kertoa näkemyksensä on hyvin brutaali. Se ei kuulu julkiseen keskusteluun."

Kertomansa mukaan perussuomalaiset eivät halua puolueen jäseniksi rasisteja. Määrittelitte viime sunnuntain HS:ssä rasismiksi sen, että jos hakijalla on netissä selkeästi uhkauksia toisten ihmisten koskemattomuuteen, se on riittävä syy. Onko Haaviston kirjoitus ehdotus vai uhkaus?

"Eri ihmiset kokevat uhkaukset eri tavalla, mutta tuo kirjoitushan on täysin päätön. En sitten tiedä, onko tässä taas kyse samanlaisesta tilanteesta, kuin niitä monta kertaa aikaisemmin. Vakava vetoomukseni [ps-aktiiveille] on ollut, että kun korkki poksahtaa auki, niin Facebookin pitäisi kliksahtaa kiinni – samoin kuten blogit ja kotisivujen teot.`"

Onko Haavisto vastedes pätevä osallistumaan puoluevaltuuston toimintaan?

"Puoluevaltuuston valitsee puoluekokous, joka meillä on kesällä. Silloin kaikki puoluevaltuuston paikat ovat avoinna."

Luotatko siihen, että Haavisto osaa jatkossa muotoilla sanottavansa paremmin?

"En luota. Varmaan sitten keskustellaan, kun hän suostuu puhelimeensa vastaamaan."

__________________________________

Vantaan Sanomat: Perussuomalaiset tyrmistyivät: Kai Haavisto ehdotti pakolaisten seksivietin vähentämistä lääkkeillä

Espoon perussuomalaiset sanoutuvat jyrkästi irti espoolaisen jäsenensä Kai Haaviston ajatuksista, joiden mukaan Suomeen tuleville pakolaisille tulee antaa lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi.

Haavisto ehdotti Facebook-sivullaan ”tutkittavaksi lääkehoitoa niille pakolaisryhmille, jotka tilastollisesti tekevät suurimman osan Suomen raiskauksista, tai niille, jotka ovat niihin syyllistyneet”.

Teksti poistettiin nopeasti Haaviston sivulta, mutta kuvakaappaus siitä ehti levitä sosiaalisessa mediassa.

Espoon perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jarno Eerola korostaa, että Kai Haaviston mielipiteet eivät vastaa Espoon perussuomalaisten mielipiteitä.

– Irtisanoudumme niistä täysin.

Eerola ei torstaina osannut sanoa, mihin toimenpiteisiin paikallisyhdistyksen hallitus ryhtyy.

– En ota kantaa jatkotoimenpiteisiin, koska emme ole vielä ehtineet keskustella asiasta. Hallituksen koolle kutsuminen vie oman aikansa, Eerola toteaa.

– Henkilökohtaisena mielipiteenäni voin sanoa, että tällaisia irtiottoja ei pitäisi tehdä.

Kai Haavisto on ollut Espoon perussuomalaisten jäsen vuodesta 2009. Hän on myös perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen ja Uudenmaan piirihallituksen jäsen. Haavisto oli ehdolla kuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi kaupunginvaltuustoon.

Espoon perussuomalaisissa on noin 230 jäsentä.