tiistai 15. tammikuuta 2013

HS: Puolisojen käännytys eri maihin lisääntyy

Helsingin Sanomat: Puolisojen käännytys eri maihin lisääntyy 15.1.2013
Helsingin Sanomat: Vaimo ja poika vietiin Venäjälle

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa hakeneita perheitä hajoaa yhä useammin.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden perheenjäsenten käännyttäminen eri maihin on yleistynyt, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

Tilanne johtuu kansainvälistymisestä: turvapaikanhakijaperheissä puolisot ovat yhä useammin kotoisin eri maista.

"Useille pariskunnille joudutaan tekemään vuosittain käännyttämispäätös siten, että henkilöt palaavat kotivaltioihinsa."

HS kertoi eilen perheestä, joka hajoaa, koska mies käännytetään kotimaahansa Egyptiin ja vaimo ja poika Venäjälle.

Vanhemmat pelkäävät joutuvansa kotimaissaan vankilaan tai vaikeuksiin eivätkä pysty palaamaan enää yhteen. Maahanmuuttoviraston mukaan he eivät kuitenkaan tarvitse kansainvälistä suojelua.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on pyytänyt virastolta selvityksen perhettä koskevasta päätöksestä, kertoi Kotimaa24-sivusto maanantaina.

Pääsääntönä on, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat palautetaan kotivaltioihinsa. Revon mukaan käännytys toisen puolison kotimaahan tai kolmanteen maahan on mahdollista, mutta tällöin paluuoikeudesta sinne pitää olla esimerkiksi passissa selkeä tieto.

"Ihmisoikeussopimus suojaa perhe-elämää ja siihen saa puuttua vain tietyillä kriteereillä. On kuitenkin vakiintunut tulkinta, että valtiot eivät ole sidottuja siihen, että perhe-elämää pitää viettää tietyssä valtiossa, jos siihen on mahdollisuus muuallakin."

Vuonna 2012 yksikään egyptiläinen ei saanut Suomesta turvapaikkaa. Venäläisistä 132 sai hakemukseensa myönteisen ja 219 kielteisen päätöksen.

Revon mukaan turvapaikan saaneet venäläiset ovat yleensä tšetšeenitaustaisia ja tulevat Pohjois-Kaukasuksen alueelta.

Kielteisen päätöksen saanut isä, egyptiläinen Mark perusteli hakemustaan vuonna 2011 annetulla tuomiolla, jonka mukaan hänet oli tuomittu poissaolevana 15 vuodeksi kuritushuoneeseen.

Syynä oli osallistuminen hallintojärjestelmän kaatamiseen pyrkivän järjestön perustamiseen ja johtamiseen.

Markin mukaan häntä on pidetty ja kidutettu aiemmin vankilassa, sillä hänen isänsä kuului Muslimiveljeskuntaan.

Maahanmuuttovirasto ei pitänyt uutta tuomiota uskottavana. Viraston mukaan se, ettei tuomiosta saa valittaa, on ristiriidassa Egyptin maatiedon kanssa.

Lisäksi Mark on kääntynyt Suomessa kristityksi.

Vallassa oleva Muslimiveljeskunta ei ole enää Egyptissä kielletty järjestö, mutta maan poliittinen elämä ja talous ovat vallankumouksen jälkeen sekaisin, sanoo lehtori Sylvia Akar Helsingin yliopistosta.

"Silloin voi tapahtua asioita, jotka ovat ristiriidassa yleisellä tasolla olevan maatiedon kanssa."

Akarin mukaan Egyptin oikeuslaitos ei toimi aina itsenäisesti vallan kolmijaon mukaan, ja yksilön oikeusturva voi olla heikoilla. Myös muslimista kristityksi kääntyneen tilanne voi olla vaikea.

-------

Helsingin Sanomat: Vaimo ja poika vietiin Venäjälle

Jo toisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen egyptiläis-venäläisen perheen äiti Anna ja viisivuotias lapsi käännytettiin maanantaina Venäjälle. He ehtivät olla Suomessa kolme vuotta.

"Vaimoni ja poikani haettiin tänä aamuna", egyptiläinen Mark kertoi maanantaina.

Vanhemmat eivät pystyneet kertomaan lapselleen etukäteen perheen erottamisesta. Säilöönottoyksikköön Helsinkiin jäänyt Mark sanoo hyvästelleensä hänet.

Maahanmuuttoviraston kielteisestä päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta se ei keskeyttänyt käännytyksen toimeenpanoa.

Pari tapasi Venäjällä 2006, mutta asuminen maassa kävi mahdottomaksi, kun perhe sai jatkuvasti uhkauksia. Annan mukaan ongelmat johtuivat hänen uskonnostaan ja työskentelystään islamilaisessa kulttuurikeskuksessa.

Markilla oli Suomessa työpaikka siivoojana. Käännytyspäätöksen mukaan perhe ei saa palata Suomeen tai muuhun Schengen-valtioon kahteen vuoteen.

Markille ei ole vielä kerrottu, koska hänet viedään Egyptiin.

"Yritämme pysyä niin vahvoina kuin pystymme", hän sanoo.