maanantai 28. tammikuuta 2013

Ilkka: "Uusia ympärileikkauspotilaita käy säännöllisesti"

Ilkka/STT: "Uusia ympärileikkauspotilaita käy säännöllisesti" 28.1.2013
Ilta-Sanomat/STT: Neuvolat ja koulut halutaan ehkäisemään ympärileikkauksia

Lähes 70 prosenttia Suomen somalialaistaustaisista ja hieman yli 30 prosenttia kurditaustaisista maahanmuuttajanaisista on ympärileikattu. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuodenvaihteessa julkaistusta raportista.

Heistä merkittävä osa kertoi kärsineensä terveysongelmista leikkauksen takia. Muiden maahanmuuttajaryhmien osalta tilastotietoa ei ole.

Osastonlääkäri Johanna Tapper Naistenklinikalta toteaa, että ympärileikkauksen seurauksista kärsiviä uusia potilaita käy vastaanotolla harvakseltaan, mutta silti säännöllisesti.

Tapperin kokemuksen mukaan hoitohenkilökunnalla on hyvät perustiedot ympärileikkauksen vaikutuksista ja hoidosta. Ennaltaehkäisevää työtä sairaaloissa voidaan hänen mukaansa tehdä kuitenkin rajoitetusti. Se tavoittaisi tarvitsijat Tapperin mielestä parhaiten neuvoloissa.

Tyttöjen ympärileikkauksien ennaltaehkäisy halutaan vakiinnuttaa osaksi kuntien sosiaalipalveluja. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa kuntia laatimaan suunnitelman naisten ympärileikkauksen vastaisen valistuksen järjestämiseksi.

_________________________

Ilta-Sanomat: Neuvolat ja koulut halutaan ehkäisemään ympärileikkauksia

Naisten ympärileikkauksien ehkäisystä halutaan vakiintunut osa Suomen kuntien palveluja.
Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa, että vastedes tietoa tyttöjen ympärileikkauksen vaaroista annettaisiin maahanmuuttajaperheille muun muassa neuvoloissa ja kouluissa.

Maahanmuuttajien keskuudessa 1990-luvulla aloitettu tyttöjen ympärileikkausten vastainen valistustyö on tehonnut hyvin, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed.

Valistusta tarvitaan kuitenkin yhä, sillä Suomeen muuttaa ihmisiä yhä useammista maista. Esimerkiksi sudanilaiset, etiopialaiset ja kurdit ovat ryhmiä, joille halutaan antaa lisätietoa ympärileikkauksen terveysriskeistä ja Suomen lainsäädännöstä.

Maahanmuuttajien lisäksi koulutusta tarvitsevat Mohamedin mukaan kaikki perheiden kanssa työskentelevät.

- Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien opettajille, lastensuojelun työntekijöille ja kätilöille tulisi antaa tietoa siitä, miten ottaa asia puheeksi perheiden kanssa.

Ulkomailla tehdyistä leikkauksista vain epäilyjä

Maahanmuuttajayhteisöissä valistustyötä tehneen Mohamedin mukaan ajoittain esiintyy epäilyjä, että Suomessa asuvaa tyttöä oltaisiin lähettämässä leikattavaksi ulkomaille.

Silloin sosiaalityöntekijät keskustelevat perheen kanssa.

Yhtäkään oikeustapausta naisten ympärileikkauksista ei Suomessa ole ollut.

- Työtä tehdään juuri siksi, ettei rikoksia koskaan tapahtuisikaan, Mohamed toteaa.

Suomessa ei ole tyttöjen ympärileikkausta erikseen kieltävää lakia. Sukupuolielinten silpominen täyttää kuitenkin rikoslain törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Myös Suomessa asuvan vieminen ulkomaille ympärileikattavaksi on rikos.

Helsingissä poliisin tutkintaan ei ole tullut ainoatakaan naisten ympärileikkaukseen liittyvää rikosepäilyä, kertoo väkivaltarikosyksikön johtaja, rikoskomisario Ritva Elomaa.

Toisinaan poliisiin otetaan yhteyttä, kun tytön pelätään olevan vaarassa joutua leikattavaksi ulkomaille. Viime vuonna tällaisia ilmoituksia tuli Helsingin poliisille yksi. Nämä tapaukset kuuluvat Elomaan mukaan lastensuojeluviranomaisille.

- Rikoksen valmisteluhan ei Suomessa ole rikos. Tapahtuneiksi todettuja tyttöjen ympärileikkauksia ei tiedossani ole.

"Nuorten potilaiden määrä vähentynyt"

Helsingin Kätilöopiston sairaalan vastaava ylilääkäri Oskari Heikinheimo sanoo, että ympärileikkauksen purkuun tulevien ja ympärileikkauksen aiheuttamien ongelmien takia hoitoon hakeutuvien naisten määrä on vuosikymmenessä vähentynyt selvästi.

Erityisesti synnytysikäisissä potilaissa ympärileikattujen osuus on pienentynyt. Potilaiden joukossa on kuitenkin yhä myös nuoria naisia.

Heikinheimo pitää epätodennäköisenä, että ympärileikkauksia suoritettaisiin Suomessa. Epäilyksiä siitä, että nainen tai tyttö olisi Suomessa asuessaan lähetetty ympärileikattavaksi muualle, liikkuu hänen mukaansa toisinaan.

- Laittomuuksia epäiltäessä keinot, joita voitaisiin käyttää ilman, että luottamuksellinen potilas–lääkärisuhde vaarantuu, ovat vähäiset. Jos valtiovalta katsoo, että tämä on asia, johon pitäisi puuttua enemmän, ohjeistuksia pitäisi varmaankin lisätä.