torstai 31. tammikuuta 2013

Aamulehti: Satoja turvapaikanhakijoita palasi kotimaahansa - Suosio oli yllätys

Aamulehti: Satoja turvapaikanhakijoita palasi kotimaahansa - Suosio oli yllätys 31.1.2013

Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista viime vuonna yli 850 palasi kotimaahansa vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisen paluuohjelman kehittäminen Suomessa -hanke oli käynnissä vuosina 2010–2012 ja tarjosi Suomessa asuville, EU:n ulkopuolelta kotoisin oleville ulkomaalaisille mahdollisuuden palata vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Hankkeeseen saapui 1 333 hakemusta.

Järjestelmän takana on kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM Helsinki ja maahanmuuttovirasto.

Palaajia oli yhteensä 858.

- Hankkeen suosio oli yllätys, vaikka oltiinkin odotettu, että paluiden määrä kasvaisi hanketta edeltäneisiin vuosiin nähden. Paluumahdollisuus osoittautui suosituksi Suomessa asuvien maahanmuuttajien keskuudessa, ja lisäksi IOM kehitti paluukäytäntöjä, jotka ovat nykyään päivittäisessä käytössä ympäri maata. Hankkeen hyviä tuloksia ei olisi saatu aikaan ilman yhteistyökumppaneita, erityisesti vastaanottokeskusten työntekijöitä, poliisia ja muita viranomaisia, jotka ovat aktiivisesti auttaneet meitä onnistumaan, hankkeen koordinaattori Jacob Jørgensen kertoo.

Vapaaehtoisen paluun järjestelmä on tarkoitus vakiinnuttaa osaksi maahanmuuttohallintoa.

- Suomi haluaa selvästi tukea palaajia kotoutumaan pysyvästi vanhoihin kotimaihinsa, jotta heillä olisi paremmat edellytykset vakituiselle asumiselle kotipaikkakunnallaan. VAPPS-hankkeessa IOM pyrkiikin entistä enemmän ottamaan huomioon palaajien erilaiset lähtökohdat kotoutumiselle ja tarjoamaan hyödykkeinä ja palveluina annettavaa avustusta yhä useammalle palaajalle, Jørgensen kertoo.