keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Hbl: Ahvenanmaa esitellään rasistien toivemaana

Hbl: Åland framställs som framtidsland för rasister 16.1.2013

Haluatko välttää monikulttuuria ja pakolaisia? Muuta Ahvenanmaalle! Näin kuuluu viesti Framtidsland-blogissa, jota on kirjoittanut Ahvenanmaalle muuttanut ruotsalainen rasisti.

Keskustelu Ahvenanmaasta monikulttuurisuuteen kyllästyneiden ruotsalaisten paratiisina alkoi Flashback-internetfoorumilla, jolta äärimielipiteitä ei siivota pois. Syyskuussa 2009 kirjoitettiin viesti muutosta ja samalla tiedotettiin lukijoille, että rasisti on aloittanut Framtidsland-blogin.

Sen jälkeen Ahvenanmaasta on maalattu blogissa kuva enemmän tai vähemmän paratiisina, jossa on vähän tummaihoisia ihmisiä, alhaiset verot ja paljon avoimia työpaikkoja.

Lisäksi siellä keskustellaan mahdollisuudesta saada nopeasti kotiseutuoikeus ja ostaa huvila merenrannalta. Alhaista rikollisuutta ja matalia veroja ylistetään ja ahvenanmaalaiset esitellään avuliaana väkenä.

"Hirveää"

Ahvenanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Camilla Gunell (S) vastustaa ajatusta, että Ahvenanmaa olisi rasistien paratiisi. Hän ei ole aiemmin kuullut Flashbackin Framtidsland- tai Ålandsråden-blogeista.

- Sehän on hirveää, eikä pidä paikkaansa, hän sanoo.

Hän kuvailee, kuinka maakuntahallitus pyrkii lisäämään monikulttuurisuutta ja kutsuu ihmisiä tulemaan eri puolilta maailmaa.

- Olemme juuri maakuntahallituksessa käyneet läpi toimintasuunnitelman ja olemme hyvin tyytyväisiä lainsäädäntöön ja muuttajien kielitukeen. Vuodenvaihteessa aloitti esimerkiksi kaksi uutta koulutuslinjaa terveydenhoito- ja ravintola-alalla, joilla on erityistä kielitukea ja me palkkaamme myös uuden maahanmuuttokoordinaattorin.

Intensiivistä työtä

Puheenjohtaja painottaa, että työ monikulttuuristen kysymysten eteen on intensiivistä.

- Me näemme tulevaisuudessa elämän ja kuoleman kysymyksenä, että voimme palkata osaavaa työvoimaa.

Hän torjuu muukalaisvihamielisen leiman, jonka blogit ja keskustelufoorumit ovat Ahvenanmaahan liittäneet.

- Se ei todellakaan ole sellaista mainetta, jota virallinen Ahvenanmaa haluaa.

Uskotko, että muukalaisvihamieliset asenteet ovat lisääntyneet viime aikoina myös Ahvenanmaalla?

- Kaikissa yhteiskunnissa on varmasti rasistisia taipumuksia ja ennakkoluuloja. Sitä on vaikea välttää, emmekä me ole sen parempia tai huonompia kuin muutkaan. Mutta meidän yhteiskunnassamme nämä taipumukset eivät ole saaneet muukalaisvihamielisten puolueiden muotoa. Tästä on yhteinen poliittinen näkemys.

Ahvenanmaalaisten laulu

Flashbackissa siteerataan Ahvenanmaan maakuntalaulua rasistisissa tarkoituksissa. Mitä mieltä puheenjohtaja on "kansallislaulun" käyttämisestä tällä tavalla?

- Kansallislaulu kirjoitettiin tietyssä asiayhteydessä, kun kansakuntaa rakennettiin, mutta ylevät isänmaalliset sanat ovat kaukana nykypäivän retoriikasta, hän sanoo.

- Mutta Ahvenanmaalaisten laulu on monille rakas, emmekä halua, että sen sanoja käytetään rasistisissa yhteyksissä. (käännös)