lauantai 19. tammikuuta 2013

Ilatalehti: Asiantuntija Hirvisaaren kommenteista: "Syytä aloittaa poliisitutkinta"

Ilatalehti: Asiantuntija Hirvisaaren kommenteista: "Syytä aloittaa poliisitutkinta" 19.1.2013

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren raiskailu-kommentit ovat sukua Jussi Halla-ahon rikostuomion tuoneille kirjoituksille.

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari kirjoitti perjantaina, että raiskaaminen on tiettyjen kulttuurien "geneettinen tai kulttuurigeneettinen" ominaispiirre. Hänen mukaansa "(joukko)raiskailu näyttää olevan sillä suunnalla maan tapa ja jopa kansanhuvi."

Uudelle Suomelle Hirvisaari tarkensi tarkoittaneensa "sillä suunnalla" Etelä-Afrikkaa.

- Voisin melkein ennustaa, että tekstit voivat johtaa poliisitutkintaan, ja oikeastaan myös pitäisi, Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi kansanedustajan tekstiä.

Hirvisaari julkaisi kirjoituksensa Uuden Suomen nettikeskustelussa raiskauksia käsittelevän blogikirjoituksen kommenttiosiossa.

- Hirvisaaren lausunto ei juurikaan poikkea siitä lausumasta, mistä Jussi Halla-aho (ps) aikanaan tuomittiin. Kun Hirvisaaren kommentissa vielä nimenomaan mainitaan tuo alkuperämaa, niin kyllähän se leimaa yhden kansanryhmän, Tolvanen toteaa.

"Leimaavaa"

Myös toinen perussuomalainen, puoluevaltuuston jäsen Kai Haavisto, väitti keskiviikkona pakolaisten käyttäytyvän joukkona ennalta-arvattavasti ja rikollisesti.

Hän pohti Uuden Suomen blogissaan, pitäisikö Suomeen tuleville pakolaisille antaa lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi raiskauksien ehkäisemiseksi.

- Tämä on vähän epämääräisempi, mutta yhtä lailla se leimaa kaikki pakolaiset, Tolvanen sanoo.

Tolvanen muistuttaa, että vaikka joissakin maissa - esimerkiksi Intiassa tällä hetkellä - joukkoraiskaukset ovat suuri ja vakava ongelma, ei se oikeuta koko kansanryhmän kuten esimerkiksi yli miljardin intialaisen leimaamista raiskaajaksi.

Tolvasen mukaan monelta netin käyttäjältä puuttuukin käsitys siitä, mitä muista ihmisistä on sopivaa ja myös lain mukaan sallittua sanoa.

- Itse lähtisin siitä, että mitään sellaista ei pitäisi kirjoittaa, mitä ei haluaisi myöskään itsestään kirjoitettavan, Tolvanen arvioi nettikirjoitteluiden tyyliä.

- Ja sitten on tietysti selvää, että lainvastaisia juttuja ei pidä laittaa ollenkaan. On selvää, että esimerkiksi kansanryhmää panetteleva kirjoittelu on kiellettyä.


FAKTA

James Hirvisaari sai joulukuussa 2011 hovioikeudessa sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Korkein oikeus ei myöntänyt kansanedustajalle valituslupaa jutussa. Oikeuden mielestä hän kirjoitti blogissaan solvaavasti muslimeista.