lauantai 19. tammikuuta 2013

Karjalainen: Dan Koivulaakso: Poliisin otettava uusnatsien rikokset vakavammin

Karjalainen: Dan Koivulaakso: Poliisin otettava uusnatsien rikokset vakavammin 19.1.2013

Poliisi tekee virheen siinä, että uusnatsien rötökset nähdään yleisenä nuorisorikollisuuden muotona, kun niitä pitäisi tarkastella poliittisina toimintana.

Syytöksen esitti suomalainen äärioikeistoliikkeiden tutkija Dan Koivulaakso, joka puhui perjantaina Itä-Suomen yliopiston rasismiseminaarissa täydelle luentosalille.

Koivulaakson mukaan virhe tehtiin jo -90-luvulla, kun natsi- ja skinijengien rikollisuutta katseltiin läpi sormien. Sitten, kun poliisi alkoi suhtautua nuorten rikollisuuteen vakavasti, se alkoi talttua. Liike heikkeni myös, kun keskeiset henkilöt saivat pitkiä väkivaltatuomioita.

Tällä hetkellä natsiskinien joukot ovat selvästi pienempiä kuin 1990-luvulla, mutta varsinaisten aktiivisten tekijöiden määrä ei ole Koivulaakson arvion mukaan vähentynyt. Rikokset eivät näy julkisuudessa, ja siksi ilmiötä hänen mukaansa vähätellään,

- On iso ongelma, että asiaa ei ole käsitelty sillä järjestelmällisyydellä kuin pitäisi. Kyseessä on suunnitelmallinen, ei satunnainen rötöstely, hän muistuttaa.

Lisää aiheesta lauantain Karjalaisessa.