sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset ongelmissa möläyttelijöiden kanssa: "Toivoton tunne"

Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset ongelmissa möläyttelijöiden kanssa: "Toivoton tunne" 20.1.2013

Perussuomalaisten kansanedustaja ja entinen komisario Tom Packalén sekä puolueen tiedostusvastaava Matti Putkonen sanovat viime aikaisten möläytysten vahingoittavan koko puoluetta.

Viikon aikana kolme perussuomalaisten jäsentä on aiheuttanut kohua lausunnoillaan.

Maanantaina Yle uutisoi kontiolahtelaisesta kunnanvaltuutetusta Mika Hiltusesta, joka syytti Facebookissa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita sosiaalipummeiksi ja raiskaajiksi. Poliisi käynnisti kirjoittelusta esitutkinnan.

Keskiviikkona oli vuorossa puoluevaltuuston jäsen Kai Haavisto. Hän pohdi Uuden Suomen blogissaan sitä, pitäisikö Suomeen tuleville pakolaisille antaa lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi. Lopuksi perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari kommentoi kumpaakin tapausta viitaten, että raiskaaminen on tiettyjen kulttuurien "geneettinen tai kulttuurigeneettinen" ominaispiirre.

- On mahdotonta mennä heidän päänsä sisäänsä, mutta tällaisilla lausunnoilla tulee vain tuhonneeksi omat mahdollisuutensa puolueessa ja ajaneeksi itsensä marginaaliin, Packalén moittii.

"Uusia syöttöjä ei enää tarvittaisi"

Kansanedustaja harmittelee sitä, että pieni joukko tulee aiheuttaneeksi vahinkoa koko puolueelle. Samoilla linjoilla on puolueen tiedotusvastaava Matti Putkonen.

- Parin vuoden aikana näitä on tullut jo niin paljon, että siitä piisaa jo seuraavaksi 20 vuodeksi. Uusia syöttöjä ei enää tarvittaisi, hän sanoo hiljaa.

Putkonen kertoo tunteneensa olonsa viime aikoina hyvin pettyneeksi.

- Toivoton tunne, hän sanoo.

Putkosen mukaan perussuomalaisilla alkaa jo olla vaikeuksia tuoda asiakysymyksiä esille, kun kaikki energia menee töppäilyjen kommentointiin.

- Pitäisi päästä yhdenvertaiseen käsittelyyn ja samalle viivalle muiden puolueiden kanssa. Tällaiset lausunnot eivät sitä reittiä helpota, Putkonen sanoo.

Packalenin mukaan parempaan suuntaan on kuitenkin menty. Hän muistuttaa, että radikaaleja puheenvuoroja esittäneillä jäsenillä on harvoin valtaa itse puolueessa. Entinen komisario kritisoi myös median tapaa nostaa kaikki töppäilyt kerta toisensa jälkeen näkyviin, vaikka muissakin puolueissa sattuu ja tapahtuu.

- Medialla on tässä selvä trendi. Jos muiden puolueiden edustaja hölmöilee, niin asiasta mainitaan vain sivulauseessa. Perussuomalaiset ovat aina otsikossa.

Mitä tässä pitäisi tehdä?

Packalénin mukaan puolue on viime aikoina siivonnut jäseniään "kovalla kädellä". Puolue on pyrkinyt varmistamaan, että jäseniksi haluavat todella tunnustavat puolueen arvoja.

- Monet kokevat, että juuri perussuomalaiset olisivat se vaihtoehto. Jos on kuitenkin liian radikaaleja kantoja eivätkä meidät arvot kelpaa, niin sitten pitäisi perustaa ihan oma puolue, Packalén neuvoo.

Entisen komisarion mukaan ihmisillä menee usein sekaisin se, että perussuomalaiset eivät vastusta maahanmuuttajia vaan puolue kritisoi maahanmuuttoa.

- Kun on kyseessä kasvava puolue, niin kyllä tiedostamme ääriliikkeet. Sieltä yritetään ovesta sisään vaikka saranapuolelta, Putkonen kuvailee.

Puolue ottaa kuukaudessa vastaan noin sata jäsenhakemusta, joista noin kymmenen prosenttia hylätään.

Packalén sanoo, vaikka suureen joukkoon mahtuu aina törttöjä, alkaa puolueella olla keinot lopussa. Harkitsemattomille lausunnoille ei näy loppua.

- Mitä tässä pitäisi tehdä? On naiivi ajatus lähteä kouluttamaan aikuista ihmistä ja neuvomaan, miten nyky-yhteiskunnassa pitäisi toimia. Apua kyllä saa, jos pyytää, hän sanoo.