torstai 24. tammikuuta 2013

Iltalehti: Tästä syystä Suomesta lähtee taistelijoita Syyriaan

Iltalehti: Tästä syystä Suomesta lähtee taistelijoita Syyriaan 24.1.2013

Suomessa asuva syyrialainen epäilee, että nuoret miehet tulevat huijatuiksi.

Syyrian kansallisen neuvoston Suomen edustaja Mania Alkhatib pitää varoitusmerkkinä sitä, että Suomestakin on lähtenyt nuoria miehiä Syyriaan sotimaan.

Kirjailija-lakimies Husein Muhammed kertoi vastikään Maailman Kuvalehden kolumnissaan, että 22-vuotias espoolaismies lähti sotimaan Syyriaan uskonnollisista syistä. Kolumnistin mukaan miehen äiti on ilmoittanut asiasta Suomen poliisille.

Kolumnistin mukaan espoolaismies ei ole ainoa suomalainen, joka on päättänyt lähteä Syyriaan. Eri lähteistä kuulemiensa tietojen perusteella hän epäilee, että Syyriaan on lähtenyt sekä maahanmuuttajataustaisia suomalaisia että muslimiksi kääntyneitä etnisiä suomalaisia.

Myös Mania Alkhatib kertoo tavanneensa Suomessa ihmisen, joka sanoi haluavansa lähteä Syyriaan "jihadiin". Jihad merkitsee pyhää kamppailua ja kilvoittelua henkisesti tai aseellisesti.

Väärässä luulossa

Alkhatibin mielestä orastavalle ilmiölle on syynsä. Nuoret miehet ovat siinä uskossa, että Syyriassa on käynnissä uskonsota.

- Tämä ei ole uskontotaustainen sota. Syyriassa on meneillään kansannousu. Kansa haluaa kaataa diktatuurin, joka on toiminut heidän alueellaan, Alkhatib sanoo.

Alkhatibin mielestä käsitys uskonsodasta on peräisin presidentti Bashar al-Assadin propagandakoneistosta. Alaviittivähemmistöä edustava al-Assad on pyrkinyt esiintymään maan vähemmistöjen suojelijana radikaaleja islamisteja vastaan.

Enemmistö syyrialaisista on sunnimuslimeja, jotka ovat olleet aktiivisia kansannousussa.

- Sunnalaisen muslimin viha voi alkaa kasvaa Suomessakin, kun hän kuulee, mitä Syyriassa tapahtuu, Alkhatib arvioi.

Al-Assadin lisäksi esimerkiksi Iran ei halua vallan vaihtuvan naapurimaassaan. Senkin intresseissä on markkinoida Syyrian konfliktia uskonsotana.

Pohjimmaisena syynä konfliktin jatkumiseen ja syvenemiseen Aklhatib pitää kansainvälistä yhteisöä, joka edelleen kohtelee Bashar al-Assadia laillisena hallitsijana. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että esimerkiksi YK on pyrkinyt toimittamaan syyrialaisille humanitaarista apua yhteistyössä al-Assadin hallinnon kanssa.

- On suuri loukkaus Syyrian kansalle antaa humanitaarista apua tappamiskoneen kautta.

Alkhatibin mielestä kenenkään ei kannata lähteä Suomesta Syyriaan taistelemaan. Syyriassa on hänen mielestään aivan tarpeeksi väkeä hallitsijan kaatamiseksi.

- Mutta lopettakaa al-Assadin tukeminen tai nämä tarinat (sotimaan lähtevistä miehistä) voivat lisääntyä, hän ennustaa.