torstai 31. tammikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupungin kirjastossa, 3. tiedote

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupungin kirjastossa, 3. tiedote 31.1.2013
Iltalehti: Puukotusisku kirjastossa: Hätäpuhelua ei luokiteltu kiireelliseksi
MTV3: Tutkija: Ääriliikkeiden toimista kannattaa kertoa julkisesti
Uusi Suomi: Stubbin Twitter-viesti suututti vasemmistoa – ”Pöyristyttävää”
Iltalehti: Suojelupoliisi: Ääriliikkeiden yhteenotot eivät tule yllätyksenä
Svenska Yle: "Extremhögern har fått härja fritt"
Yle: Suojelupoliisi: "Jyväskylän kaltainen isku ei yllätys"
Yle: Juho Eerola kiistää kehottaneensa soluttautumiseen
YleX: Paleface Jyväskylän puukotuksesta: Olemme läpeensä rasistinen kansa

Eilen illalla Jyväskylässä tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn esitutkintaa on jatkettu tiiviisti koko päivän. Asiaan liittyen on kuulusteltu useita eri henkilöitä.

Esitutkinnassa pyritään selvittämään myös rikokseen vaikuttaneet motiivit. Tapauksen esitutkinta on kuitenkin edelleen hyvin keskeneräinen. Tämän vuoksi ei tapauksen johdosta ole poliisilla tämän päivän aikana muuta kerrottavaa. Seuraava asiaa koskeva tiedote annetaan huomenna perjantaina klo 12.00 mennessä.
__________________________________

Iltalehti: Puukotusisku kirjastossa: Hätäpuhelua ei luokiteltu kiireelliseksi

Jyväskylän kaupunginkirjaston vahtimestari hälytti ensimmäisenä apua havaitessaan aseistautuneita ihmisiä kirjaston aulassa.

Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisman kertoo vahtimestarin reagoineen välittömästi, kun hän havaitsi joidenkin ihmisten kantavan mukanaan pamppuja.

- Hänelle oli vastattu hätäkeskuksesta, että partio tulee paikalle kun ehtii. Tapausta ei luokiteltu kiireelliseksi, koska tässä vaiheessa mitään ei ollut vielä tapahtunut, Laitinen-Kuisman kertoo.

Myös poliisi vahvistaa, että ensimmäinen hätäkeskukseen tehty yhteydenotto kulki nimikkeellä ilkivaltailmoitus.

- Vahtimestari soitti uuden hätäpuhelun, kun tilanne muuttui. Tällöin poliisi tuli välittömästi paikalle, kirjastotoimenjohtaja kertoo.

Pampuilla ja pulloilla varustautuneet henkilöt olivat kokoontuneet ensin kirjaston aulaan, jossa oli samanaikaisesti myös muita kirjaesittelyyn tulleita ihmisiä. Yhteensä kirjaston aulassa oli noin parikymmentä henkilöä, joten häiriköitsijöiden todellinen lukumäärä on toistaiseksi epäselvä.

Osa ihmisistä oli kokoontunut tässä vaiheessa jo salin puolelle.

- Tästä porukasta (häiriköistä) kolme pyrki sisälle saliin. Samalla he alkoivat rikkoa myös pulloja.
__________________________________

MTV3: Tutkija: Ääriliikkeiden toimista kannattaa kertoa julkisesti

Ääriliikkeet keräävät kannatusta esimerkiksi Euroopassa taloudellisen, poliittisen ja ideologisen tyhjiön keskellä.

Äärioikeistoa ja rasismia tutkinut Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että nykyään samoin ajattelevien on helppo verkottua ympäri maailmaa.

– Internet on yksinkertainen väline tähän.

Viranomaiset ovat olleet varuillaan, ja puhuneet jonkin verran myös julkisesti siitä, pitäisikö tiedotusvälineiden tai esimerkiksi tutkijoiden puhua ääriliikkeistä. Puurosen mukaan pitäisi.

– Tiedotusvälineiden täytyy tietysti aina pohtia asiaa. Meitä tutkijoita on syytetty siitä, että me luomme näitä ilmiöitä, kun me puhumme niistä.

Tutkijan mukaan asioilla on kuitenkin ne kuuluisat kaksi puolta. Puuronen ottaa esimerkin historiallisesta Saksasta.

– Totta kai on erinomaisen hyvä juttu, että näitä asioita käsitellään julkisesti. Saksassahan tapahtui hyvin ikäviä seikkoja ja suurin osa kansasta oli vielä toisen maailmansodan jälkeenkin sitä mieltä, etteivät he tienneet mitään. Siksi he eivät tehneet mitään asioiden estämiseksi.

– Nyt julkisuus pitää ainakin huolta siitä, ettei kukaan voi väittää, ettei ole tiennyt. Siinä mielessä tiedotusvälineet ja tutkijat ovat oikealla tiellä, kun pitävät näitä ilmiöitä esillä julkisuudessa.
__________________________________

Uusi Suomi: Stubbin Twitter-viesti suututti vasemmistoa – ”Pöyristyttävää”

Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) Twitter-kysymys eurooppalaisen äärioikeiston ja -vasemmiston eroista herättää paheksuntaa nuorissa vasemmistopoliitikoissa, jotka ovat järkyttyneitä Jyväskylän eilisen puukotustapauksen jäljiltä.

Ministerin esikunnasta kuitenkin kerrotaan Uudelle Suomelle, että Twitter-viesti ei liity millään tavalla Jyväskylän eilisiin tapahtumiin, vaan Euroopan tilanteeseen.

– Voisiko joku kertoa, mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikein tiedä. Kertokaa please, Stubb kirjoitti viestissään, jonka hän julkaisi tänään Suomen kohistessa Jyväskylän tapahtumista.

Stubbin viesti tulkittiin kannanotoksi Jyväskylän tapaukseen, koska äärioikeiston tekemäksi epäilty puukotus oli verkkokeskusteluissa sälytetty osin kirjan vasemmistolaisten kirjoittajien kontolle.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson oli paikalla Jyväskylässä esittelemässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaa, kun kolme luotiliivein ja puukoin varustautunutta henkilöä ilmaantui paikalle.

– Olen aika hämmentynyt hänen [Stubbin] ulostuloistaan ja linjauksistaan, Andersson kommentoi Uudelle Suomelle.

Andersson korostaa, että kyseessä oli kirjastossa järjestetty keskustelutilanne, jonne hyökkäsi aseistautuneita nuoria. Hän ei ymmärrä, miksi Stubb ottaa esiin Euroopan tilanteen.

– Tämän järjestön uhka pitäisi ottaa vakavasti, varsinkin hänen (Stubbin) asemassa olevan poliitikon, Andersson sanoo.

– Koen, että tässä vähätellään sitä uhkaa. Heti on pakko saada esiin äärivasemmisto, joka ei ollut missään tekemisissä tämän tapahtuman kanssa, Andersson sanoo.

Samaa mieltä on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo (vas.).

Saramo kummastelee Stubbin viestiä, mutta etenkin kansanedustaja Olli Immosen (ps.) lausuntoa. Immonen toteaa Hommaforum-keskustelupalstalla, että Jyväskylän tapaus ”osoittaa jälleen kerran hyvin sen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana sekä äärivasemmiston että -oikeiston toiminnasta ja tapahtumista”.

– On pöyristyttävää, että netin hommalaisten lisäksi jopa jotkut kansanedustajat antavat ymmärtää, että kirjan kirjoittajat olivat provosoineet teon ja ministeri kyselee, mikä on äärioikeiston ja -vasemmiston ero, aivan kuin Suomessa olisi jotain muutakin poliittista väkivaltaa kuin oikeiston harjoittama, Saramo kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Myös Li Andersson pitää Immosen linjausta ”ihan käsittämättömänä”.

– Hän vertaa kansallissosialistisen vallankumouksen puukolla varustettuja aktiiveja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuun, Andersson ihmettelee.

Jussi Saramo korostaa, että vaikka äärioikeiston pelottelu kohdistuu etenkin vasemmistoon, on kohteena koko demokraattinen järjestelmä. Hän nostaa esiin Oulussa keväällä 2011 tapahtuneen välikohtauksen, jossa kolme nuorta miestä kävi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun. Miehet jakoivat Kansallisen vastarinta-liikkeen lentolehtisiä.

Andersson muistuttaa, että myös kirjan kirjoittajiin kuuluvan Dan Koivulaakson kimppuun hyökättiin Pride-marssilla. Muun muassa tämän takia Jyväskylän tilaisuudessa oli varauduttu väkivallan uhkaan.

Välikohtauksen tapahtuessa Andersson oli lukitussa seminaarisalissa. Yleisössä oli noin 80 henkeä.

– Kuulimme, että ovien takana rikotaan pulloja. Vähän myöhemmin yksi järjestäjistä tuli sisään ilmoittamaan, että paikalle oli tullut kolme patrioottia ja että yhtä oli puukotettu, Andersson kertoo.

Tilaisuus pidettiin kuitenkin loppuun.

– Jatkossa turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, Andersson toteaa.

Ministeri Stubbin esikunnasta korostetaan, että Stubb puhui vain Euroopan tilanteesta. Stubb kommentoikin Twitterissä, että hän on seurannut molempien ääripäiden liikkeitä Euroopassa viime vuosina, eikä löydä niiden toiminnasta eroja.

–Ranskan äärioikesto vastustaa magrebilaista maahanmuuttajaa, äärivasemmisto taasen vastustaa puolalaista putkimiestä, Stubb kirjoittaa.

Ministerin viesti tosin ymmärrettiin väärin jopa toisissa ministeriöissä. Sisäministeriön alainen sisäisen turvallisuuden ohjelma vastaa Twitterissä Stubbille.

Ohjelman Twitter-päivittäjä valistaa ministeriä, että äärioikeiston ja -vasemmiston ”toimintaa ja osin eroja Suomessa on kuvattu väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa”.

Tammikuussa julkaistusta tilannekatsauksesta selviää, että molemmat liikehdinnät ovat Suomessa vähäisiä. Yksi merkittävä ero niillä kuitenkin on: siinä missä väkivaltaista äärivasemmistolaista toimintaa ei tällä hetkellä Suomessa ole, kuvaa sisäministeriö Jyväskylän tapahtumiinkin liitettyä Suomen Vastarintaliikettä ”potentiaalisesti vaaralliseksi” militantiksi järjestöksi.

Ministeriön mukaan SVL eroaa selvästi muusta äärioikeistolaisesta liikehdinnästä kuten skinhead-liikkeestä.

–Järjestön julkilausuttu tavoite on kuitenkin olla entistä näkyvämpi ja hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin, ministeriö kuvaa.

Ministeriön mukaan suomalaisessa äärivasemmistolaisessa liikehdinnässä huomionarvoista on nimenomaan ”radikaalin antifasistisen toiminnan vähäisyys”. Ministeriön mukaan Suomesta puuttuu konfliktihakuinen antifasistiryhmä, joka hakeutuisi aktiivisesti väkivaltaisiin yhteenottoihin uusnatsien kanssa tai kohdistaisi väkivaltaa äärioikeistopoliitikkoihin.

–Suomessa antifasistisella liikkeellä ei ole ollut selkeää vastavoimaa äärioikeistoliikehdinnän vähäisyyden vuoksi. Riskinä kuitenkin on, että tällainen toiminta lisääntyy Suomessa, mikäli äärioikeistolle tulee näkyvämpi rooli julkisessa keskustelussa, ministeriö summaa.

________________________________________

Iltalehti: Suojelupoliisi: Ääriliikkeiden yhteenotot eivät tule yllätyksenä

Suojelupoliisi kertoo seuranneensa viime aikoina huolestuneena joidenkin ääriliikkeiden aktiviteettien nousua.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kuvailee, että aktiviteetilla tarkoitetaan esimerkiksi koventunutta yhteiskunnallista kieltä, jota tuodaan julki aktiivisemmin erinäisillä foorumeilla. Omia ideologisia kantoja tuodaan reippaammin esiin näin ollen esimerkeiksi blogeissa ja keskustelupalstoilla.

Suojelupoliisi seuraa parhaillaan äärimmäisen tarkasti, mihin aktiviteettien nousu mahdollisesti johtaa. Suomen mittakaavassa ei kuitenkaan voida puhua kiihtyvästä ilmiöstä, sillä pitkän aikavälin tarkastelu osoittaa äärileikkeiden riveistä tulevan purskahteluja ajoittain.

Purskahteluilla Portaankorva viittaa joidenkin vastakkaisten ääriliikkeiden edustajien yhteenottoihin. Koska niitä tiedetään odottaa, ne eivät myöskään tule yllätyksenä ilmiötasolla.

- Purskahdusten takana ovat kuitenkin usein yksittäiset ja spontaanisti toimivat henkilöt, eikä järjestäytynyt väkivalta. Ei Suomessa ole käynnissä ideologioiden välistä sotaa, hän kuittaa.

___________________________________________

Svenska Yle: "Extremhögern har fått härja fritt"

Journalisterna har legat på latsidan och extremhögern har fått härja fritt i Finland. En orsak till det är att journalisterna inte har varit på hugget.

Det säger Mikael Brunila, en av författarna till boken Äärioikesto Suomessa, till Obs debatt dagen
efter tumultet i Jyväskylä. Då trängde sig några unga män in på stadsbiblioteket när Brunila och Li Andersson presenterade sin bok om extremhögern. Inkräktarna krossade flaskor och knivhögg en av säkerhetsvakterna.

Enligt Mikael Brunlila har det inte skrivits tillräckligt om extremhögern. Folk vet helt enkelt inte om att de finns.

Extremhögern har inte tagits på allvar. Vi har ingen antirasistisk tradition i vårt land. Mikael Brunila struntar i att de journalister som skrivit om extremhögern drabbas av trakasserier. Om man är journalist skall man inte vara feg. Det hör till jobbet att ta lite skit, säger Brunila

Mikael Brunila är gäst i Obs debatt kl 19.55 på Yle Fem.

___________________________________________

Yle: Suojelupoliisi: "Jyväskylän kaltainen isku ei yllätys"

Suojelupoliisi ei ota kantaa äärioikeiston tekemäksi epäillyn väkivallanteon motiiviin ennen tutkinnan valmistumista.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei ole yllättynyt Jyväskylässä keskiviikkona tapahtuneen kaltaisesta iskusta.

Ryhmä miehiä yritti tunkeutua väkivaltaisesti äärioikeistosta kertovan kirjan esittelytilaisuuteen, ja yhteenotossa puukotettiin tapahtuman järjestyksenvalvojaa.

- Tämän kaltainen tilanne ei välttämättä tullut yllätyksenä. Lisääntynyt vastakkainasettelu erilaisten ryhmien välillä Suomessa on ollut jossain määrin nähtävissä, Portaankorva sanoo.

Suojelupoliisi ei kommentoi Jyväskylän väkivaltaista välikohtausta ja teon motiivia tarkemmin ennen tutkinnan etenemistä.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorvan mukaan tutkinnan tulosten perusteella suojelupoliisi muokkaa uhka-arviotaan ja kohdistaa tiedusteluaan ja tiedonhankintaansa.

Koivulaakso: Ilmiötä vähätelty

Jyväskylässä riehuneiden henkilöiden arvioidaan olevan lähellä äärioikeistolaista Suomen Vastarintaliikettä.

Suomen Vastarintaliike on sisäministeriön katsauksen mukaan mahdollisesti vaarallinen organisoitu, demokratianvastainen ja militantti liike. Järjestö on pieni, mutta sen arvioidaan voivan aiheuttaa paikallisia turvallisuusuhkia.

Jyväskylän välikohtausta on pidetty hyökkäyksenä ilmaisunvapautta vastaan. Väkivallan kohteeksi joutuneessa tilaisuudessa käsiteltiin "Äärioikeisto Suomessa" -kirjaa, jonka kirjoittajiin kuuluvaa Dan Koivulaaksoa pahoinpideltiin jo viime kesänä.

- He haluavat tehdä aseellista väkivaltaa osana politiikan tekoa. Ja tätä ilmiötä on vähätelty Suomessa, Koivulaakso toteaa.

Koivulaaksoa päin sumutettiin kaasua Oulussa. Lisäksi kesällä 2010 hyökättiin Pride -kulkuetta vastaan Helsingissä ja kokoomusvaikuttaja pahoinpideltiin Oulussa ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

Suomessa muutamia äärioikeistolaisia ryhmiä

Suomessa toimii muutamia äärioikeistolaisia ryhmiä, joiden toiminta on jonkin verran aktivoitunut viime vuosina.

- Paikallisella tasolla toimii joitakin skinhead-ryhmiä, joilla voi olla rasistista ja äärioikeistolaista ideologiaa taustalla, kertoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

- Lisäksi on Suomen Vastarintaliike, mikä on meilläkin mainittu esimerkkinä organisoidummasta ryhmittymästä, mutta sekin on suhteellisen pieni, Mankkinen jatkaa.

Suomessa ollaan vasta nyt heräämässä ääriliikkeiden harjoittaman väkivallan uhkaan. Valtioneuvosto päätti viime kesänä toimenpideohjelmasta väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi.

Sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen, sanoo ettei varautumiselle ole ollut aiemin tarvetta.

- Tämän tyyppinen väkivalta on ollut viime vuosikymmeninä kaiken kaikkiaan aika vähäistä ja sen takia systemaattiseen ennaltaehkäisevään työhön ei ole tätä ennen lähdetty.

Sisäministeriön työn tulos on ollut muun muassa se, että ääriliikkeistä julkaistaan nyt tilannekatsauksia. Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun on puolestaan perustettu monialaiset työryhmät puuttumaan ongelmaan.

_________________________________________________

Yle: Juho Eerola kiistää kehottaneensa soluttautumiseen

Perussuomalaisten Juho Eerola tuomitsee kaljakassien ja puukkojen kanssa riehumisen. Tilaisuuksiin on Eerolan mukaan osallistuttava asiallisesti.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola kiistää kehottaneensa Facebookissa ihmisiä soluttautumaan tilaisuuksiin. Eerola kommentoi päivityksessään Jyväskylän kaupunginkirjastolla eilen sattunutta välikohtausta.

Eerola muun muassa vinkkaa Facebookissa näin: "Älkää seuraavan kerran näyttäkö "patriooteilta", kun pyritte tuollaiseen tilaisuuteen sisään. Älkää myöskään menkö ryhmässä, vaan muina miehinä muiden joukossa."

Eerola sanoo pitävänsä vääränä, jos joiltakin henkilöiltä evätään mielipiteensä vuoksi pääsy yleisiin tilaisuuksiiin. Tilaisuuksiin on kuitenkin mentävä kuten muutkin ihmiset ja niissä on käyttäydyttävä asiallisesti, sanoo Eerola.

- Kaljakassit ja puukot eivät missään tapauksessa kuulu asiaan. Tuomitsen sellaisen jyrkästi, Yle Uutisten haastattelema Eerola toteaa.

Jyväskylän kaupunginkirjastolla sattui eilen Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelyn yhteydessä välikohtaus, jossa yhtä ihmistä puukotettiin. Kahakka alkoi, kun ryhmää miehiä estettiin pääsemästä tilaisuuteen sisään.

_____________________________________________________

YleX: Paleface Jyväskylän puukotuksesta: Olemme läpeensä rasistinen kansa

Räppäri Paleface kommentoi eilen Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtunutta puukkohyökkäystä kovin sanoin.

Paleface esiintyi eilen Jyväskylän Paviljongissa pidetyillä Next Step -messuilla. Räppäri kommentoi YleX:n haastattelussa eilen niin ikään Jyväskylässä tapahtunutta puukkohyökkäystä.

- Se omalla tavallaan liittyy tähän yleiseen ilmapiirin muutokseen Suomessa. Umayya Abu-Hanna sanoi mun mielestä hienosti, että rasismista on tullut jollain tavalla älyllistä osallistumista yhteiskuntaan. Puolueet ja päättäjät sen hiljaisesti hyväksyvät, niin se mahdollistaa tämän. Siis mehän ollaan läpeensä rasistinen kansa, muusikko sanoo.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva artisti on järkyttynyt tapahtuneesta, mutta se ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä.

- Ei se yllätä yhtään omalla tavallaan. Rasismi on pesiytynyt tänne niin voimakkaasti. Kysymys on pelkäämisestä. Me ollaan pelkureiden kansakunta ja se on kauhea asia, Paleface kommentoi.

Poliisi selvittelee parhaillaan useamman henkilön osuutta Jyväskylän kaupunginkirjaston puukotukseen.