perjantai 31. tammikuuta 2014

HS: Pakolaisapu arvostelee lainmuutosta

Helsingin Sanomat: Pakolaisapu arvostelee lainmuutosta 31.1.2014
Turun Sanomat: Pakolaisapu: Oleskeluluvilla kikkailu liioiteltu uhka

Suomen pakolaisapu pelkää, että sisäministeriön ehdottama lainmuutos pakottaisi yhä useamman turvapaikkaa hakeneen jäämään Suomeen pa­perittomana.

Taustalla on kokeilu, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle on maksettu matkakustannukset ja avustusta, mikäli hän on poistunut maasta vapaaehtoisesti. Ministeriö haluaa vakinaistaa käytännön ja muuttaa tilapäisen oleskeluluvan saannin perusteita. Nykyisessä laissa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle täytyy myöntää tilapäinen oleskelulupa, mikäli hänen poistamisensa maasta ei ole ollut mahdollis­ta. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan tätä voidaan käyttää hyväk­si väylänä jäädä maahan. Lainmuutoksen myötä tilapäisen oleskelulu­van voisi saada vasta, jos sekä niin sanottu vapaaehtoinen paluu että pakkokäännytys osoittautuvat mahdottomiksi.

Lailla on merkitystä, kun ihmisiä käännytetään Suomesta alueille, jotka eivät suostu ottamaan heitä vastaan.

_______________________________

Turun Sanomat: Pakolaisapu: Oleskeluluvilla kikkailu liioiteltu uhka

Suomen Pakolaisapu tyrmää Päivi Räsäsen (kd) lakiesityksen, jonka mukaan tilapäistä oleskelulupaa ei myönnettäisi, jos vapaaehtoinen paluu on mahdollinen. Pakolaisavun mukaan lakiuudistus käytännössä pakottaisi kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita vapaaehtoiseen paluuseen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija saa Suomesta tilapäisen oleskeluluvan, jos häntä ei voida palauttaa omaan kotimaahansa.

– Nykyinen käytäntö on hyvä, ja Suomi on tässä edelläkävijä muihin EU-maihin verrattuna. Esitys virallistaisi osaksi lainsäädäntöä niin sanotun limbotilan, jossa hakija ei ole saanut Suomesta oleskelulupaa, mutta ei syystä tai toisesta voi palata kotimaahansakaan, Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtaja Maija Perho toteaa.

Pakolaisavun mukaan monet valtiot eivät suostu vastaanottamaan henkilöitä, jotka ovat jättäneet kotimaansa hakeakseen turvaa länsimaista. Järjestön mukaan Räsäsen lakiesitys olettaa, että oleskeluluvan hakija voisi aina itse palata, jos vain haluaisi.

Tosiasiassa hakijan saattaa kuitenkin olla mahdotonta palata kotimaahansa oman turvallisuutensa vuoksi, järjestö muistuttaa.

– Koko vapaaehtoisen paluun käsite onkin lakiesityksessä kyseenalainen. Lakimuutos käytännössä pakottaisi kielteisen päätöksen saaneet henkilöt turvautumaan ’vapaaehtoiseen’ paluuseen tai menemään maan alle. Näin se tosiasiassa loisi paperittomuutta, Perho korostaa.