maanantai 27. tammikuuta 2014

Imatralainen: Maahanmuutto yli kaksinkertaistui Imatralla

Imatralainen: Maahanmuutto yli kaksinkertaistui Imatralla 27.1.2014

Imatralla vakituisesti asuvien ulkomaiden kansalaisten määrä on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alkuun verrattuna. Vuonna 2000 Imatralla asui Tilastokeskuksen mukaan 424 ulkomaalaista. Vuonna 2012 vastaava luku vuonna oli jo 884 henkilöä. Vuoden 2013 tilastoja ei vielä ole saatavilla.

Vuoden 2012 ulkomaalaisista asukkaista venäläisiä oli 569 ja loput 315 tulivat muualta ulkomailta. Eniten ulkomaalaisia asukkaita oli Venäjän jälkeen Virosta, Kiinasta, Turkista ja Thaimaasta. Lappeenrannassa 43 % maahanmuuttajista asuu Sammonlahdessa, mutta Imatralla samanlaista selkeää keskittymää ei ole.

Imatran kaupungin asukasyhteyshenkilö Tuija Heino kertoo, että maahanmuuttajia on joka puolella kaupunkia.

– Valtaosa ulkomaalaisista on venäläisiä, jotka ostavat taloja ja asuntoja kaikilta alueilta. Kiinasta tulevat taas ovat lähes kaikki opiskelijoita, ja he asuvat koulun asuntolassa.

Heinon mukaan monella Turkista tulevalla on jossain päin Imatraa oma yritys, usein kebab- ja pizzapaikka.

– Nämä maahanmuuttajat haluavat asua lähellä yrityksiään, joten he elävät eri kaupunginosien keskustoissa.

Imatran YH-Rakennuttajalla vuokra-asunnoista vastaavan Kirsi Dillströmin mukaan myös vuokra-asunnoissa elävät maahanmuuttajat sijoittuvat ympäriinsä. Heitä on niin Sienimäellä, Vuoksenniskalla kuin Karhumäelläkin. Asuntoa kysytään harvoin paikalta, missä muitakin maahanmuuttajia asuu.

– Jos Imatralla asuu samaa sukua olevia, silloin saatetaan pyytää asuntoa samalta alueelta. Turvaa haetaan omista läheisistä. Yleensä liikkeelle lähdetään kuitenkin asunnon kokotoiveesta.

Dillströmin mukaan paikallisten suhtautuminen ulkomaalaisiin naapureihin oli aiemmin nihkeämpää kuin nyt. Joskus saatetaan pyytää järjestyssääntöjä venäjäksi, mutta muuten valituksia ei Dillströmin mukaan tule.

– Imatralaiset ovat joko tottuneet maahanmuuttajiin tai sitten jokainen elää niin omassa sumpussaan, etteivät naapurit kiinnosta.