maanantai 27. tammikuuta 2014

Yle: Pakolaisten vastaanottoajat venyvät Suomessa

Yle: Pakolaisten vastaanottoajat venyvät Suomessa 27.1.2014

Jyväskylässä ja Tampereella kehitetään keinoja nopeaa sijoitusta vaativien pakolaisten vastaanottoaikojen lyhentämiseksi. Parannettavaa on erityisesti pakolaisten sairaanhoidon ja asumisen järjestämisessä.

Kiireellistä sijoitusta vaativien pakolaisten eli niin sanotusti hätätapausten vastaanottoa sanelevat YK:n asettamat määräajat. Paikoin aikarajat kuitenkin ylittyvät reippaasti.

- Ei niissä pysytä. Määräajat ovat kahdesta kuuteen viikkoa, mutta tällä hetkellä voidaan olla jopa vuoden tai kahden vuoden viiveellä sijoittamassa heitä, sanoo Jyväskylän maahanmuuttopalveluiden johtaja Kati Turtiainen.

Jyväskylä ja Tampere hiovat nyt malleja, joilla hätätapausten sijoitusaikoja saataisiin kaupungin puolelta lyhyemmäksi.

- Heti kun saamme tiedon siitä, keitä kuntaan on tulossa, otamme yhteyttä asumispalveluihin ja tarvittaessa terveydenhuollon ja vammaispalveluiden puolelle. Olemme tehneet tästä tarkan kaavion, kuka tekee mitä ja missä aikataulussa, Turtiainen kertoo.

Malli testataan pian käytännössä

Jyväskylän mallista toivotaan valtakunnallista suunnan näyttäjää. Työ- ja elinkeinoministeriön pilottihankkeen tavoitteena on laajentaa käytäntöä.

- Tarkoitus on että meillä olisi sopimus tiettyjen paikkakuntien kanssa hätätapausten vastaanotosta. On todella tärkeää, että Jyväskylä ja Tampere ovat lähteneet tälläiseen pilottiin, josta päästään eteenpäin, sanoo maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Jyväskylä ja Tampere valikoituivat mukaan, koska Stenmanin mukaan molemmat kaupungit ovat kokeneita pakolaisten vastaanottajia.

- Kaupungeilla on pitkäaikainen perinne ja myös yleisemmin valmius ottaa vastaan myös sellaisia pakolaisia, jotka on hyvinkin hankalassa tilanteessa.

Jyväskylän tämän vuoden pakolaiskiintiö on 50 henkilöä. Heistä kymmenen on hätätapauksia. Turtiaisen mukaan uuden mallin toimivuus nähdään käytännössä pian, kun tämän vuoden ensimmäiset hätätapaukset saapuvat Jyväskylään.

- Meille tuli viime viikolla tieto ensimmäisistä hätätapauksista ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että odotamme mikä päivä tahansa, että nämä perheet tulisivat.