maanantai 13. tammikuuta 2014

Yle: Maahanmuuttajan starttivuosi ei ollut ruusuilla tanssimista

Yle: Maahanmuuttajan starttivuosi ei ollut ruusuilla tanssimista 13.1.2014

Hoivayrittäjänä Kokkolassa vuosi sitten aloittanut kenialaisnainen ei pelkää ennakkoluuloja eikä taantumaa. Terveydenhoitajaksi valmistunut maahanmuuttaja Faiza Egge on kokenut asiakkaiden varovaisuuden, mutta aikoo silti laajentaa yrityksensä toimintaa.

Kokkolasta toissa vuonna terveydenhoitajaksi valmistunut maahanmuuttaja ryhtyi palkkatyön sijaan yrittäjäksi. Kotipalvelua tarjoava hoivayritys Amani Hoiva työllistää nyt kolme henkeä, mutta vain osittain.

– Monta kertaa kuulin, että meidän asiakkat sanoivat, että he haluaisivat ostaa lisää kotipalvelua, mutta on kallis, ei pysty ostamaan, harmittelee yrittäjä Faiza Egge.

Tavoitteena on tarjota keskipohjalaisille kenialaista hoivaa, mutta suomalaiset kulut on maksettava. Taantuma teki monet kokkolalaiset iäkkäät asiakkaat varovaisiksi. Vaikka yrityksen hintataso on alhainen, sopimukset jäivät starttivuonna lyhyiksi, eikä asiakkaiden määrä vielä riitä.

– Vuosi oli hyvä, mutta siihen kuului vaikeita hetkiä kuten yrityksillä yleensä on.

Yrittäjä itse jatkaa nyt maisteriopintoja Kuopion yliopistossa ja suunnittelee yrityksen laajentamista Kannukseen ja Kalajokilaaksoon Kallion alueelle.

– Se on vaikeata, ettei ole pitkiä sopimuksia mutta kyllä ne tulevat, uskon positiivisesti, että ne tulevat, vakuuttaa yrittäjä.

Tuleeko maahanmuuttajayritys hoiva-alalla toimeen Suomessa?

– En tiedä, mutta toivotaan, että tulee.

Asiakas: taistelijatyyppi jää Suomeen

Faiza Egge saapui maanantaina toista kertaa siivoamaan kokkolalaisen Matti Suhosen asuntoa. Edellisviikon kahden tunnin varaus on kutistunut yhteen tuntiin, mutta jatkoa seuraa, lupaa asiakas.

– Olen hyväosainen eläkeläinen, jolla on riittävät tulot siihen, että voin palkata Faizan firman tekemään täällä siivouksen, sanoo Matti Suhonen.

– Täällä alkaa olla aika mukava elää ja huomaan että olen ruvennut itsekin siivoamaan Faizan käyntien välilläkin.

Terveydenhoitajaksi koulutettu ei ylenkatso lattiamoppia. Asiakas haluaa maahanmuuttajan kotiutuvan Suomeen, vaikka pelkää ihmisten asenteita.

– Pelkään kyllä sitä, että suomalaisissa asuu monissa pieni rasistikin, sen me kaikki tiedämme. Mutta tämä on taistelijatyyppi tämä Faiza, ja uskon, että hän jää tänne Suomeen senkin jälkeen kun saa maisteriopintonsa päätökseen, sanoo Matti Suhonen.