torstai 23. tammikuuta 2014

Yle: Turvapaikkapäätökset syntyvät entistä nopeammin

Yle: Turvapaikkapäätökset syntyvät entistä nopeammin 23.1.2014

Takana ovat ne ajat, jolloin turvapaikkapäätöksen tekemiseen saattoi vierähtää vuosikausia. Nyt tavoitteena on, että turvapaikkahakemuksen käsittely saisi kestää korkeintaan kuusi kuukautta.

Ulkomaalaislaki uudistettiin Suomessa 2004. Ennen sitä turvapaikkapäätöksen tekemiseen saattoi mennä jopa neljä vuotta. Viime vuosina turvapaikkahakemuksen käsittelyaika on ollut noin kahdeksan ja puoli kuukautta. Viime vuonna tahti nopeutui enitisestään.

- Turvapaikkahakemuksen käsittelyyn meni viime vuonna keskimäärin 194 vuorokautta eli kuusi ja puoli kuukautta, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Yhteistyö poliisin kanssa tiivistynyt

Revon mukaan turvapaikkahakemusten käsittely on nopeutunut Maahanmuuttoviraston ja poliisin tiivistyneestä yhteistyön ansiosta. Puolitoista vuotta sitten Turussa viraston kaksi ylitarkastajaa sijoitettiin työskentelemään kokeiluluonteisesti Turun poliisilaitokselle.

- Tämä on selkeästi nopeuttanut käsittelyä. Tämän vuoden tavoitteeksi on asetettu, että käsittely saisi kestää enintään puoli vuotta, Esko Repo sanoo.

Ylitarkastaja Virpi Kohtala-Hannula on tyytyväinen yhteistyöhön poliisin kanssa.

- Tämä on ollut mahdottoman hyvä asia, että meillä on ollut niin tiivis yhteistyö, sanoo Virpi Kohtala-Hannula.

Turun hyvien kokemusten myötä Maahanmuuttovirasto on lisännyt yhteistyötä poliisin kanssa myös Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa.

Yhteiskunta hyötyy kun käsittely nopeutuu

Ylitarkastaja Virpi Kohtala-Hannulan mukaan käsittelyn nopeutuminen johtuu siitä, että maahanmuuttoviraston työntekijät pääsevät turvapaikanhakijan tapaukseen käsiksi heti alkumetreillä. He voivat esittää poliisille minkälaisia lisäselvityksiä tarvitaan ja samantien he voivat esittää myös turvapaikan hakijalle tarvittavia lisäkysymyksiä ja selvityspyyntöjä.

Kohtala-Hannulan mukaan tämä nopeuttaa käsittelyä todella paljon.

- Aiemmin nimenomaan se alkuvaihe oli liian hidas, nyt pääsemme käsiksi tapaukseen heti kun hakija astuu ovesta sisään, Kohta-Hannula sanoo.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan on myös yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, että käsittelyajat olisivat mahdollisimman nopeita.

- Turvapaikan hakijat odottavat päätöstä vastaanottokeskuksessa. Yksi vuorokausi siellä maksaa 40 euroa. Jos päätöksentekoa pystytään nopeuttamaan, tästä saadaan huomattavia säästöjä aikaiseksi, Esko Repo sanoo.

Vastaanottokeskuksissa ollaan entistä lyhyempiä aikoja

Turun vastaanottokeskuksessa odottaa tällä hetkellä turvapaikkahakemuksen käsittelyä, siitä tehdyn valituksen käsittelyä ja sijoitusta muualle yhteensä 120 turvapaikanhakijaa. Keskuksen johtajan Jaana Sikiön mukaan asukasajat ovat lyhentyneet viime vuosina selvästi.

- Aiemmin oltiin ennemminkin vuosikausia, nyt ollaan keskimäärin alle vuoden, johtaja Jaana Sikiö sanoo.

Mistä on kyse?
- Suomesta hakee turvapaikkaa vuosittain reilut 3000 ihmistä. Yli 40 prosenttia saa myönteisen päätöksen.
- Eniten turvapaikan hakijoita tulee Irakista, Venäjältä, Afganistanista ja Somialiasta.
- Turvapaikkapäätöksen käsittelyaika oli viime vuonna keskimäärin 194 vuorokautta.
- Yksi vuorokausi vastaanottokeskuksessa maksaa 40 euroa. Mikäli turvapaikanhakija on keskuksessa vuoden, se maksaa yhteiskunnalle pelkkinä asumismenoina n. 15 000 euroa.