torstai 30. tammikuuta 2014

Iltalehti: Dekkarin dramaattinen tausta: Kirjailija piilotteli pakolaisperhettä

Iltalehti: Dekkarin dramaattinen tausta: Kirjailija piilotteli pakolaisperhettä 30.1.2014

Kati Hiekkapellon toinen teos ammentaa kahdesta henkilökohtaisesta, melkoisen dramaattisesta kokemuksesta.

Esikoisteos, vuonna 2013 julkaistu Kolibri oli vielä vaiheessa, kun toisen dekkarin teema asteli jo hyvin konkreettisesti kirjailija Kati Hiekkapellon elämään.

Isä, äiti ja kaksi lasta - toinen kouluikäinen, toinen vielä nuorempi - olivat kotoisin Pakistanista. Pohjolaan heidät oli tuonut usko: kristitylle perheelle ei islamilaisessa kotimaassa ollut enää tilaa.

Ei tosin näyttänyt olevan Suomessakaan, ainakaan käännytyspäätöksen perusteella. Kohtaloonsa turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan tyytyneet, sillä valitukset olivat vielä vetämässä heidän päättäessä koettaa onneaan.

Valituspäätöstä odottaessa perheen olisi nimittäin pitänyt poistua maasta joko vapaaehtoisesti tai virkavallan saattelemana. Sen sijaan he päätyivät Hiekkapellon perheen huomaan.

"Järkytti"

- Vajaan viikon he luonamme viettivät, kertoo Iltalehden torstai-iltana tavoittama kirjailija, joka perhettä suojellakseen paljastaa yksityiskohtia vain harkiten.

Tuon ajan lainsuojattomat saivat viettää rauhassa.

- Eihän poliisikaan heitä aktiivisesti etsimällä etsinyt, ei heitä aleta jahtaamaan. Eivät he kuitenkaan sillä tavalla ole rikollisia.

Useampia kertoja majapaikkaa vaihtaneen pakistanilaisperheen pakomatka päättyi lopulta onnellisesti, kun myönteinen turvapaikkapäätös laittoi pisteen piileskelylle. Jälkensä se silti jätti kirjailijaan, joka tunnustaa, ettei kokemus ollut aivan ainoa laatuaan.

- Perheen tarina kosketti minua tosi paljon. Aiemmat tapaukset ovat olleet yksittäisiä aikuisia, joilla heilläkin on toki omat tarinansa. Mutta toinen tämän perheen lapsista oli jo aloittanut koulunkäynnin Suomessa, ja yhtäkkiä heidät olisi vain pistetty pois, Hiekkapelto kuvailee.

- Minua suorastaan järkytti se, että he tulivat Pakistanista, jossa kristittyjä suorastaan vainotaan, kristittyyn maahan eivätkä saa turvaa.

"Mitä jos ne tappaa?"

Maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen jo esikoisteoksessaan pureutuneen Hiekkapellon tänä keväänä julkaistavassa Suojattomat-kirjassa seikkailee yllä kuvaillun mukaisesti Pakistanin kristitty Sammy, joka on niin ikään saanut Suomessa käännytyspäätöksen.

- Muuten perheen elämä ei ole kuitenkaan päätynyt kirjaan, kirjailija sanoo.

Tarinasta löytyy silti toinenkin omakohtainen, ei tosin "ihan niin dramaattinen" kokemus, joka sattui Hiekkapellon ollessa Oulussa kirjoittamassa Kolibri-kirjaansa.

- Kun menin nukkumaan, alakerrasta alkoi kuulua kova musiikin jytke, enkä saanut siinä unta. Välillä se taukosi ja jatkui sitten taas.

- Olin aivan hermona, että nyt loppuu. Heti mieleen tuli kuitenkin ajatus: "En voi mennä sinne, mitä jos ne tappaa mut?" Ja heti tiesin, että siinä on seuraavan kirjan lähtötilanne, Hiekkapelto naurahtaa.