tiistai 28. tammikuuta 2014

Yle: Savonlinna ei otakaan Syyrian pakolaisia

Yle: Savonlinna ei otakaan Syyrian pakolaisia 28.1.2014

Vaikka perusturvalautakunta oli pakolaisten vastaanottamisen kannalla, kaupunginhallitus päätti toisin. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan pakolaisia ei oteta, koska heidän vastaanottamiseensa ei ole varattu määrärahaa.

Savonlinnan kaupunki ei vastaanota Syyrian pakolaisia. Perusturvalautakunta päätti aiemmin tammikuussa esittää kaupunginhallitukselle noin 20 Syyrian pakolaisen vastaanottamisesta. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin toisin maanantaisessa kokouksessaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine esitti, että pakolaisia ei oteta, koska määrärahoja heidän vastaanottamiseensa ei ole varattu.

- Perusturvalautakunta teki päätöksen ilman taloudellisia laskelmia. Vaikka kaupunginhallituksen kokoukseen laskelmat saatiin, päätös syntyi näillä perusteilla. Kaupunginjohtajan esitystä kannatti kuusi hallituksen jäsentä. Toinen vaihtoehto olisi ollut palauttaa asia uudelleen käsiteltäväksi perusturvalautakunnalle, mutta sen taakse tuli vain neljä hallituksen jäsentä, kertoo Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen.

Kaupunginjohtajan esityksen puolesta äänestivät Matti-Pekka Parkkinen (kesk.), Kirsi Torikka (kesk.), Tuukka Suomalainen (kesk.), Seija Puputti (kok.), Raimo Laamanen (kok.) sekä Juha Kukkonen (ps.).

Asian uudelleenkäsittelyn puolesta äänestivät Teemu Hirvonen (sd.), Juha Bilund (vas.), Ari Silvennoinen (sd.) sekä Eija Stenberg (sd.).

"Asia pitäisi käsitellä valtuustossa"

Etelä-Savon Ely-keskuksen pakolaisasioista vastaava Irja Sokka on pettynyt Savonlinnan pakolaispäätökseen.

- Tämä on ikävää, sillä olin monta kertaa yhteydessä Savonlinnaan, sillä siellä on vahvaa osaamista ja halukkuutta vastaanottaa pakolaisia, Sokka pamauttaa.

Sokka ei usko, että pakolaisten vastaanottaminen olisi tehnyt ratkaisevaa lovea talousvaikeuksissa kärvistelevän Savonlinnan budjettiin.

- Pakolaisista saa nopeastikin korvauksia. Lisäksi tänä vuonna saa suuremmat korvaukset, jos kiintiöpakolaisia ottaa, Sokka kertoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen ei usko asian menevän enää kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Sokka puolestaan peräänkuuluttaa asian avointa käsittelyä.

- Minusta asian pitäisi mennä valtuuston käsittelyyn. Tämä on merkittävä kuntalinjaus. Ihmettelen, miksi ei vietäisi valtuustoon noinkin merkittävää asiaa, olisi hyvä laajempaakin poliittista keskustelua käydä. Asia saisi tulla julkiseen keskusteluun. Ettei ainoastaan kesksuteltaisi lautakunnassa ja hallituksessa, jotka käydään suljettujien ovien takana.

"Pääosin Etelä-Savossa positiivista kehitystä"

Mikkelin seudulle arvioidaan tulevan useita kymmeniä pakolaisia. Heistä noin 30 menee Mikkeliin, Hirvensalmi ottaa 12-17 ja Mäntyharju vastaanottaa noin 25 pakolaista.

- Positiivista on myös se, että esimerkiki Juva ottaa pakolaiskysymyksen keskusteluun. Myös iloinen uutinen on se, että Pertunmaa on päättänyt esittää valtuustolle helmikuussa 20-30 pakolaisen ottamista, joten paljon on positiivistakin kehitystä Etelä-Savossa, Sokka kertoo.