tiistai 21. tammikuuta 2014

Yle: Heinolan kunnallispäättäjän pakolaisesitys: "Yritetään saada mahdollisimman hyviä ja terveitä"

Yle: Heinolan kunnallispäättäjän pakolaisesitys: "Yritetään saada mahdollisimman hyviä ja terveitä" 21.1.2014
Yle: Heinolalaispäättäjän pakolaiskiintiöehdotus saa täystyrmäyksen
MTV3: Heinola kauhistui Sote-uudistusta – suunnittelee nostavansa asukaslukuaan pakolaisilla
Uusi Suomi: Heinolan 100 pakolaista: ”Kuulostaa huolestuttavalta”
Etelä-Suomen Sanomat: Mitä löytyy ”pakolaisvarastosta”? Vain hyvät ja terveet kelpaavat Heinolalle

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että Heinola ottaisi sata kiintiöpakolaista paikatakseen asukasvajettaan. Heinolassa on kova tarve rikkoa 20 000 asukkaan raja, jotta kaupunki saisi jatkossakin järjestää omat perusterveydenhuollon palvelunsa.

Heinolassa kaupunginvaltuuston ja asukaslukutoimikunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Timo Ihamäki on ehdottanut, että Heinola ottaisi 100 kiintiöpakolaista. Tarkoitus on paikata asukasvajetta.

Kaupunki haluaa rikkoa 20 000 asukkaan raja vuoden loppuun mennessä saadakseen jatkossakin järjestää itse perusterveydenhuollon palvelunsa.

Tällä hetkellä terveyspalveluiden järjestämisvastuita koskeva lakiehdotus on lausuntokierroksella ja tullee voimaan ensi vuoden alussa.

- Pitäisi olla ehdottomasti 20 000 asukasta, ja meillä jää 20:ta asukasta vaille. Lukumäärä ratkaisee, joten yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia. Emme ole rajanneet, että niiden täytyisi olla syyrialaisia, mutta niitä on nyt joka tapauksessa saatavilla, sanoo Timo Ihamäki.

Hän myöntää, että humanitäärinen halu auttaa ei ole ratkaiseva tekijä kiintiöpakolaisesityksen taustalla.

- Totta kai haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä. Nyt pitäisi 20 000 saada täyteen, ja aikaa on vain vuosi. Sanon suoraan, että meillä on tämä tarkoitus. Totta kai yritämme antaa myös humanitäärisen avun, mutta en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään.

Heinolan asukaslukutoimikunnan muut jäsenet irtisanoutuvat puheenjohtajan ehdotuksesta.

_________________________________

Yle: Heinolalaispäättäjän pakolaiskiintiöehdotus saa täystyrmäyksen

Valtuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että Heinolan pitäisi ottaa sata kiintiöpakolaista, jotta kaupungin asukasluvulla saataisiin turvattua sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu omassa kunnassa. ”Maahanmuuttajilla ei pidä missään nimessä kasvattaa Heinolan asukaslukua”, asukaslukutoimikunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Jouko Rajajärvi (sd.) toteaa.

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Timo Ihamäen mukaan sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta voitaisiin päättää kaupunginhallituksen kokouksessa helmikuun alussa. Heinolan väliaikainen kaupunginjohtaja Pirjo Hepo-oja tyrmää esityksen pakolaisten ottamisesta, koska se on täysin raakile.

- Kuntalain perusteella valmistelematonta asiaa ei voi viedä päätöksentekoon. Asia pitää viedä huolelliseen virkamiesvalmisteluun, josta se mahdollisesti palaa hallitukseen. En ota kantaa siihen, onko Heinola ottamassa kiintiöpakolaisia, koska sitä koskevat päätökset tehdään kaupunginvaltuustossa, Hepo-oja sanoo.

Toistaiseksi asiaa ei ole valmisteltu kaupunkiorganisaatiossa.

"Toimien pitäisi olla järkiperäisiä"

Ehdotus sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta saa täystyrmäyksen lukuisilta heinolalaispäättäjiltä. Muun muassa Heinolan kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola pitää ajatusta sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta järjettömänä. Asiasta ei ole myöskään Jaakkolan mukaan keskusteltu lainkaan Heinolan kokoomuksen kokouksissa.

Asukaslukutoimikunnan jäsenet, kaupunginvaltuutetut Sanna Karppinen (PaHe) ja Jouko Rajajärvi (sd.) kertovat, että kiintiöpakolaisasiasta on keskusteltu asukaslukutoimikunnan tapaamisissa, mutta missään nimessä toimikunta ei ole päättänyt ajaa sadan kiintiöpakolaisen ottamista Heinolaan.

- Maahanmuuttajilla ei pidä missään nimessä kasvattaa Heinolan asukaslukua, jotta päästäisiin kahteenkymmeneentuhanteen. Kyllä näiden toimien pitää olla järkiperäisiä, Rajajärvi puhahtaa.

- Onko se edes lain puitteissa mahdollista, että näin keinotekoisesti kasvatetaan asukaslukua, hän lisää.

Rajajärven mukaan kiintiöpakolaiskeskustelussa pitää palata nyt lähtöruutuun.

- Asukaslukutoimikunnassa asia on annettu virkamiesvalmisteluun, mutta virkamiehetkään eivät tiedä tästä asiasta vielä mitään. Tämä menee ajallaan valmisteluun ja sen pohjalta sitten eteenpäin, hän summaa.
_________________________________

MTV3: Heinola kauhistui Sote-uudistusta – suunnittelee nostavansa asukaslukuaan pakolaisilla

Heinola yrittää säilyttää omat sote-palvelunsa pakolaisten avulla.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan vireillä on sadan pakolaisen ottaminen, jotta väkiluku nousisi taas yli ratkaisevan 20 000 asukkaan rajan.

Vähintään 20 000 asukkaan kunta voi toimia perustason alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuukuntana.

Asukaslukutoimikunta on Heinolassa esittänyt, että kaupunki muuttaisi kantaansa kiintiöpakolaisiin ja ottaisi tänä vuonna vastaan peräti sata henkeä.

Asukaslukutoimikunnan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) perustelee pakolaishanketta terveyspalvelujen säilymisellä.

– Jos saadaan 20 000 asukasta, voidaan kaupungissa säilyttää perusalueen terveyskeskus, jossa työskentelee perusterveydenhuollon lääkäreitä ja sitten siellä olisi myös kaupunginhallituksen anomuksesta tavallisen tason erikoislääkäreitä.

Käsittely kaupunginhallituksessa ensi kuussa

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa helmikuun alussa. Heinolan kaupungin tavoittelemasta 20 000:sta asukkaasta puuttui vuodenvaihteessa 16.

– Olemme sitä mieltä, että meillä on erinomainen terveyskeskus, missä kaikki lääkärinvirat ovat täytettyjä ja siellä tehdään hyvää työtä. Heinolaiset eivät halua menettää terveyskeskustaan sote-uudistuksessa, Ihamäki toteaa.

Asukasluvun nostamisen taustalla on hallituksen ajama kuntarakenneuudistus ja sosiaali- ja terveysuudistus. Uudistuksessa esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön sivujen mukaan terveydenhuoltovastuu tulee olemaan tulevaisuudessa asukasmäärältään tietyn kokoisilla järjestäjäkunnilla.

– Sote-uudistus on vähän liian raju toimenpide meille. Uudistuksen takia terveyskeskuksemme toiminta häiriintyy. Pelkästään sosiaali- ja terveysuudistuksen julkisuuteen tulo on aiheuttanut käymistilaa erikoislääkäripiireissä. He ovat aloittaneet esimerkiksi uusien paikkojen katselun, kuvailee Ihamäki tilannetta.

Asukaslukutoimikunnan ehdotus menee seuraavaksi Heinolan kaupunginhallitukseen,

– Asiaa pohditaan siellä ja tämän jälkeen se siirtyy valtuuston käsittelyyn, joka ratkaisee asian.

_________________________________

Uusi Suomi: Heinolan 100 pakolaista: ”Kuulostaa huolestuttavalta”

Heinolassa esitetty idea ottaa vastaa sata pakolaista, jotta sote-vaatimus 20 000 asukkaasta täyttyisi, on Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikön Kaisa Väkiparran mielestä ”erikoinen”. Silti hän on tyytyväinen Heinolan aikeisiin.

–Hienoa, että näinkin suuriin lukuihin Heinolan kunta pystyy, Väkiparta kommentoi Uudelle Suomelle.

–Tavallaan siinä hätä kohtaa hädän. Heidän pitää saada 20 000 täyteen ja tässä on ihmisiä, jolta puuttuu koti, hän sanoo.

Heinolan tapaus kuvaa Väkiparran mukaan maahanmuuttopolitiikkaa laajemminkin.

–Viime vuodet on puhuttu laajemminkin työperäisestä maahanmuutosta eri asiana kuin humanitaarinen maahanmuutto, hän toteaa ja korostaa, että myös pakolaiset haluavat työllistyä.

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) ehdotti sadan kiintiöpakolaisen ottamista kuntaan.

–Totta kai haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä. Totta kai yritämme antaa myös humanitäärisen avun, mutta en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään, Ihamäki kertoi Ylelle.

Väkiparta ihmettelee Ihamäen kommenttia.

–Kuulostaa vähän huolestuttavalta, jos he eivät tiedä, mitä se sisällyttää. Onko tässä tehty taustaselvitystä riittävästi? Onneksi tässä on vielä aikaa saada asiat kuntoon, hän toteaa.

Heinola tarvitsee vähintään 20 asukasta vuoden sisällä.

–Lukumäärä ratkaisee, joten yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia, Ihamäki sanoi Ylelle.

Väkiparran mukaan kunta ei voi valita pakolaisia sen mukaan kuka on hyvä ja terve.

–Suomen kiintiössähän painotetaan erityisen hauraassa asemassa olevia ihmisiä eli esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä ja vanhuksia. Kunta ei käsittääkseni pysty valitsemaan, että ottaisi vain työikäisiä ja erityisen hyväkuntoisia. Ei se ihan niin mene, Väkiparta sanoo.

Hän korostaa, että kunnalle tulee kustannuksia ja töitä pakolaisista.

–Kyllä siinä pitää miettiä tulkkipalveluja ja lasten koulunkäyntiä ja muuta, Väkiparta sanoo.

–Pitää olla äidinkielen opetusta lapsille ja aikuisille kotoutumissuunnitelmat. Kyllä muutkin pienet kunnat ovat niistä selvinneet, että ehkä Heinolakin sitten, hän lisää.

Kunnan pitää myös tarjota pakolaisille asunto kun he saapuvat Suomeen.

______________________________

Etelä-Suomen Sanomat: Mitä löytyy ”pakolaisvarastosta”? Vain hyvät ja terveet kelpaavat Heinolalle

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että kaupunki ottaisi sata kiintiöpakolaista pitääkseen väkimääränsä 20 000 asukkaan paremmalla puolella. Ihamäki totesi tiistaina Ylen Lahden radion haastattelussa, että "yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia".

Timo Ihamäki, millaisia ovat "hyvät ja terveet" pakolaiset?

Sehän jäi tietysti toivomukseksi. Maahanmuuttoviranomaiset itse asiassa jakavat näitä, ja meille olisi tärkeää, että ne tällaisia olisivat, mutta se jää toivomusasteelle.

Mutta mitkä mielestänne ovat kriteerit hyvälle ja terveelle?

Akateemisen koulutuksen saaneet ihmiset, jotka Syyriassa ovat saaneet koulutuksen eivätkä ainakaan mitään tuberkuloosia tai sellaista sairasta. En tiedä, onko meillä mahdollisuus niitä tarkistaa vai pitääkö tyytyä vain maahanmuuttoviranomaisten ratkaisuihin.

Eli terveydentila ja koulutustaso ainakin ovat kriteereitä?

Ne ainakin voisi ottaa huomioon, mutta niin kuin sanoin, me emme itse pääse valitsemaan. En tiedä ensinnäkään, että minkälaisia he ovat, joita niillä on varastossa.

Entä onko pakolaisten iällä mitään merkitystä?

Tietysti olisi parempi, ettei ihan ikäloppuja olisi. Nämä (pakolaiset) ovat yleensä suurperheisiä, joka tarkoittaa, että lapsia on aika paljon.

Entä sellaiset seikat kuten kansallisuus, äidinkieli, uskontokunta, ihonväri? Onko näillä mitään merkitystä?

Totta kai niillä jonkunlainen merkitys on, ja siitähän tämä väittely nouseekin. Kunpahan itse pääsisi valitsemaan, totta kai näihin vielä suuremman mielenkiinnon osoittaisi. Me joudumme sieltä Syyriasta näitä ottamaan, jos ehdotus ylipäätään menee läpi.

Miten uskotte Heinolan päättäjien suhtautuvan ehdotukseen?

Meillä on aika nuorekkaita valtuutettuja. Ulkomaanmatkailu on lisääntynyt ja ihmiset ovat nähneet, etteivät ulkomaalaisetkaan ole ihan mörköjä. Luulisin, että positiivinen suuntaus tulee. Heinolassa on paljon toivottu, että umpimielinen sisäänpäin katsominen saisi vähän tuuletusta.