torstai 23. tammikuuta 2014

Yle: Espanjalaisista apua työvoimapulasta kärsivälle hoitoalalle

Yle: Espanjalaisista apua työvoimapulasta kärsivälle hoitoalalle 23.1.2014

Pohjois-Savoon saapuu keväällä joukko espanjalaisia sairaanhoitajia, hammaslääkäreitä ja lääkäreitä, jotka paikkaavat maakunnan pulaa hoitohenkilökunnasta. Ulkomaalaisia työntekijöitä tarvitaan myös tulevaisuudessa, kun hoitoalan työvoimapula pahenee väestön ikääntyessä.

Pohjois-Savon hoitoalan työvoimapulaa paikataan espanjalaisilla sairaanhoitajilla, hammaslääkäreillä ja lääkäreillä.

- Juuri sosiaali- ja terveysalalla on täällä työvoiman tarvetta ja puolestaan Espanjassa on EU-alueella korkea työttömyys, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Maahanmuuttajien osaaminen käyttöön -hankkeen projektipäällikkö Kalle Lahoniitty kertoo.

Ulkomaalaisia osaajia tarvitaan Pohjois-Savossa, koska väestö ikääntyy ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla työvoimapula pahenee Lahoniityn mukaan entisestään tulevaisuudessa. Vaikka työttömiäkin on runsaasti joillakin aloilla, työpaikkojen tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa.

- Työttömistä, joilla on osaamista jollakin muulla alalla, ei ehditä kouluttaa työntekijöitä sosiaali- ja terveysalan nykyisiin tarpeisiin. Tällä myös varaudutaan tulevaisuuteen, kun työvoimapula kiihtyy entisestään. Hankkeessa kerätään nyt kokemuksia ja oppeja ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytoinnissa, joita yritykset voivat hyödyntää myöhemmin.

Sevillassa opetetaan tällä hetkellä suomea viidelletoista espanjalaiselle hoitoalan ammattilaiselle. Osa alun perin valituiksi tulleista on jättänyt kurssin kesken. Hakemuksia hankkeeseen tuli yli 200.

Kielikoulutus alkoi marraskuussa ja päättyy huhtikuun alkuun, jolloin espanjalaisten on tarkoitus aloittaa työskentely Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Kuopion kaupungin palveluksessa sekä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä.

"Voi aiheuttaa kitkaa työpaikoilla"

Espanjalaisten on määrä saada Suomessa oma tukihenkilö, joka auttaa heitä sopeutumaan maahan ja työyhteisöön.

- Neljästä viiteen kuukauden mittaisella kielikurssilla pääsee alkuun, mutta kielikoulutusta jatketaan Suomessa ja se vahvistuu työtä opetellessa, Lahoniitty kertoo.

Varsinkin Ylä-Savo tarvitsee hammaslääkäreitä kipeästi, sillä siellä hammashoitoa jonottaa yli 2000 potilasta.

Lahoniitty kertoo, että selvitysten mukaan asiakkaat suhtautuvat ulkomaalaisiin työntekijöihin myönteisesti. Sen sijaan työyhteisössä saattaa tulla erilaisista kulttuuritaustoista johtuvia yhteentörmäyksiä.

- Ulkomaalaiset eivät voi välttämättä alusta asti antaa täyttä työpanosta ja uusien tapojen ja käytäntöjen oppiminen vie aikaa. Tämä voi aiheuttaa kitkaa työntekijöiden keskuudessa, mutta nämä asiat on yleensä selvitetty nopeasti.