sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Yle: Vuoden pakolaisnainen voi vaikuttaa

Yle: Vuoden pakolaisnainen voi vaikuttaa 26.1.2014

Seinäjokelainen lääkäri Malalai Rahim valittiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2012. Rahimille vuosi toi mukanaan paljon mahdollisuuksia puhua pakolaisten asiosta. Malalai Rahim muistuttaa, että kevään eurovaalit ovat jälleen hyvä mahdollisuus nostaa pakolaiskysymyksiä esille.

Suomen pakolaisapu valitsi afganistanilaissyntyisen lääkärin ja viiden lapsen äiti Malalai Rahimin Seinäjoelta pari vuotta sitten vuoden pakolaisnaiseksi. Rahim on toiminut muun muassa lääkärinä pakolaisleirillä ja saanut lääkärin toimiluvan Suomessa vuonna 2007. Tällä hetkellä hän työskentelee lääkärinä Seinäjoella.

Malalai Rahim kertoo tavoitteenaan nimitysvuodelle olleen erityisesti Suomessa olevien pakolaisten auttamisen. Lääkärinä toive toteutuu tavallisessa arjessakin, mutta nimityksen myötä mahdollisuuksia tuli hänen mukaansa enemmän kuin mihin hän ehti tarttua.

Rahim kannustaa seuraajiaan aktiivisuuteen ja toteaa, että tittelistä oli hyötyä ainakin sikäli, että moni oli kiinnostunut kuulemaan tunnustuksen saaneen pakolaisen tarinan.

– Sain paljon kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin, joissa pääsin kertomaan pakolaisuudesta ja sodasta sekä sellaisista pakolaisten ongelmista, joita he eivät voi itse ratkaista.

Tutuksi tulivat myös erilaiset kulttuurit.

– Olen oppinut paljon, tutustunut muihin kulttuureihin ja voinut kertoa muille omastani. Olen iloinen siitä mahdollisuudesta, Rahim sanoo.

Pakolaiset tärkeä teema myös EU-vaaleissa

Suomen pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 alkaen. Viime vuonna tittelin sai burmalaissyntyinen lastenhoitaja Mi Mi Po Hti. Pakolaisavun mukaan palkinnon tavoitteena on tukea ja kannustaa naisia eteenpäin ja tarjota esimerkki muille pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Vuosi 2014 on eurovaalivuosi.

– EU-vaalit on hyvä paikka nostaa pakolaiskysymykset esille, turvakeskukset laittomat rajanylitykset, ynnä muut. Pakomatkoilla moni kuolee, muistuttaa Malai Rahim

Ehdotuksia vuoden 2014 pakolaisnaiseksi voi toimittaa Suomen pakolaisavulle helmikuun 10. päivään saakka.