perjantai 10. tammikuuta 2014

Uusi Suomi: Härski työlupailmiö yleistyy: Ministerin vastaus ongelmaan

Uusi Suomi: Härski työlupailmiö yleistyy: Ministerin vastaus ongelmaan 10.1.2014

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) vastaa usean kansanedustajan jättämään kirjalliseen kysymykseen erityisasiantuntijoiden oleskelulupien hyväksikäytöstä.

–Tällä hetkellä erityisasiantuntijoiden työoikeudelliseen asemaan vaikuttavaa lainvalmistelua ei ole vireillä. Myöskään viisumisäännösten valmistelua ei ole vireillä, Ihalainen toteaa vastauksessaan.

–Tarve sääntelyn tarkistamiseen saattaa kuitenkin tulla ajankohtaiseksi EU-sääntelyn vuoksi, hän lisää.

Kirjallisessa kysymyksessä kysyttiin mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen ulkomaisten erityisasiantuntijoiden käytön irtisanomistilanteissa sekä tilanteissa, joissa heillä teetetään työtä halvemmalla ja huonommilla työehdoilla kuin suomalaisilla.

Erityisasiantuntijan oleskeluluvalla on helppo tulla työskentelemään kolmeksi kuukaudeksi Suomeen ilman, että on suomalaisen työnantajan palveluksessa, kirjallisessa kysymyksessä kerrotaan.

Kansanedustajien mukaan etenkin it-yritykset ovat käyttäneet tämän avulla ulkomaisia erityisasiantuntijoita ”härskisti” hyväksi. Erityisasiantuntijoita tuodaan Suomeen irtisanomisten yhteydessä.

Kirjallisen kysymyksen jättivät kansanedustajat Sauli Ahvenjärvi (kd.), Peter Östman (kd.), Markus Mustajärvi (vr.), Ville Vähämäki (ps.), Jari Myllykoski (vas.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Marjo Matikainen-Kallström (kok.).

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen Uudelle Suomelle, että ilmiö on yleistynyt vuosi vuodelta.