perjantai 10. tammikuuta 2014

Yle: Syyriassa sotineita taistelijoita alkanut palata Suomeen – Supo seuraa tiiviisti

Yle: Syyriassa sotineita taistelijoita alkanut palata Suomeen – Supo seuraa tiiviisti 10.1.2014

Suojelupoliisi on erityisen huolestunut Suomeen palaavista ääri-islamisteista. Supo ei kommentoi, mihin kapinallisryhmiin Suomesta lähteneet ovat liittyneet Syyriassa. Supo kuitenkin pyrkii puuttumaan sotamatkailuun.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta Syyrian sisällissotaan osallistuneita taistelijoita on alkanut palata takaisin Suomeen. Supo seuraa tiiviisti Syyriaan matkustavia ja pyrkii suostuttelemaan heitä luopumaan mahdollisista sotimisaikeistaan.

Supo arvioi, että osa kotiutuneista taistelijoista voi aiheuttaa turvallisuusuhan Suomessa. Silti viranomaisten keinot puuttua sotamatkailuun ovat vähissä.

– Merkittävää lisäystä lähtijöiden määrään ei ole huomattu. Se on ollut tasaista alusta asti. Meillä on lähtijöitä, jotka ovat jo palanneet Suomeen ja matkustavat uudestaan alueelle, kertoo Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Puolet lähtijöistä pyrkii kapinallisten riveihin

Supon mukaan Syyriaan on lähtenyt Suomesta eri syistä joitakin kymmeniä henkilöitä. Noin puolet heistä pyrkii osallistumaan jonkin Syyrian hallitusta vastaan taistelevan kapinallisryhmän toimintaan.

Portaankorva kertoo, että muut lähtijät hakeutuvat esimerkiksi avustustoimintaan kuten erilaisiin terveydenhuollon ja logistiikan tehtäviin.

Supo on erityisen huolestunut Suomeen palaavista ääri-islamisteista.

– Jihadistien osalta toki olemme kovin huolissamme, mikäli tällaisia henkilöitä tänne Suomeen sitten palaa.

Portaankorvan mukaan huoli kohdistuu siihen, että jotkut ääri-islamistit saattavat toiminnallaan aiheuttaa turvallisuusriskin. Supon arvion mukaan terrori-iskun vaara Suomessa ei kuitenkaan välttämättä kasva vielä.

– Tällainen henkilö, joka osallistuu väkivaltaiseen toimintaan tai väkivaltaisen ryhmän toimintaan Syyriassa saattaa tuoda sellaisen ryhmän agendan tänne Suomeen tai luoda tänne verkostoa, jolla on yhteyksiä väkivaltaiseen toimintaan. Sehän olisi varsin huolestuttavaa Suomen kannalta, Portaankorva arvioi.

Ulkomaiset jihadistit hakeutuvat ääriryhmiin

Ulkomaisten tutkimustietojen mukaan monet länsimaista Syyriaan lähteneet taistelijat ovat liittyneet terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleviin islamistiryhmiin kuten Irakin ja Levantin islamilaiseen valtioon ja al-Nusran rintamaan.

Kyseisten järjestöjen tavoitteena on kaataa presidentti Bashar al-Assadin hallitus ja perustaa Syyriaan sharia-lakiin perustuva islamilainen valtio. Molempia ryhmiä syytetään terroriteoista ja sotarikoksista.

Suojelupoliisi ei kommentoi, mihin ryhmiin Suomesta lähteneet ovat liittyneet. Supo kuitenkin pyrkii puuttumaan sotamatkailuun.

– Yksi tällainen tapa on varoittaa tällaisia henkilöitä siitä, että he saattavat olla menossa alueelle, jossa he joutuvat hengenvaaraan tai joutuvat toimintaan, jonka luonnetta eivät välttämättä etukäteen edes ymmärrä. Pyrimme keskustelemaan tällaisten henkilöiden kanssa, jos se (aikomus lähteä Syyriaan) meille etukäteen tietoon tulee, Portaankorva kuvailee.

Keinot estää sotaan lähtöä vähissä

Suomen viranomaisten on vaikea estää uskonsotureiden matkaamista Syyrian taistelukentille. Viranomaisten on hyvin hankala selvittää, mitä henkilö aikoo tehdä Syyriassa tai millaisiin rikoksiin hän on siellä mahdollisesti syyllistynyt.

Portaankorvan mukaan pelkkä terroristijärjestöksi luokiteltuun kapinallisryhmään liittyminen ei ole rikos. Taistelijat voidaan kuitenkin asettaa Suomessa syytteeseen Syyriassa tekemistään terrorismi- ja sotarikoksista, jos laittomuuksista löytyy todistusaineistoa.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että Maahanmuuttovirasto voi joissakin tapauksissa perua ulkomaille sotimaan lähteneen henkilön oleskeluluvan, jos hän on saanut turvapaikan Suomesta suojelutarpeen perusteella.

Toistaiseksi Maahanmuuttovirasto ei ole kuitenkaan käyttänyt valtaansa tällaisessa tapauksessa.

– Jos nyt ajateltaisiin Syyrian tilannetta, että jos sinne esimerkiksi Somalian tai Irakin kansalainen menee, niin hehän eivät ole siellä valtiossa, johon nähden he ovat suojelua saaneet. Tällöin nämä lakkauttamis- tai peruuttamiskriteerit eivät täyty, Repo sanoo.