maanantai 16. marraskuuta 2015

Yle: Pariisin terrori-iskut herättävät huolta myös vastaanottokeskuksissa – turvapaikanhakijat huolissaan turvallisuudesta

Yle: Pariisin terrori-iskut herättävät huolta myös vastaanottokeskuksissa – turvapaikanhakijat huolissaan turvallisuudesta 16.11.2015
Yle: Vastaanottokeskukset kiristävät valvontaa Pariisin iskujen vuoksi – "Muslimit peloissaan"

Pariisissa perjantaina tapahtuneet terrori-iskut puhuttavat myös vastaanottokeskuksissa Suomessa. Esimerkiksi Oulussa iskut ovat herättäneet huolta turvapaikanhakijoissa ja samalla keskuksen valvontaa on tehostettu.

Oulun vastaanottokeskuksen johtajan viransijainen Jenni Korpikari kertoo, että viikonloppuna Pariisissa tapahtuneet terroriteot puhuttavat myös vastaanottokeskuksessa.

– Jos jotakin tämänkaltaista tapahtuu, niin silloin olemme entistä tarkempia kaikessa toiminnassamme, Korpikari sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kulunvalvonnan tarkempaa seuraamista.

– Tarkkailemme muun muassa keskuksen pihapiiriä, onko siellä poikkeuksellista liikennettä.

Terrori-iskut herättävät huolta turvallisuudesta

Viikonlopun tapahtumat vaikuttavat myös turvapaikanhakijoihin.

– Moni saattaa pelätä, mitä suomalaiset ajattelevat tapahtuneesta ja se voi vaikuttaa myös asiakkaiden liikkumiseen vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Voi olla, että ulos lähdetään nyt entistä varovaisemmin, kertoo Korpikari.

Korpikarin mukaan vastaanottokeskukseen sijoitetut turvapaikanhakijat seuraavat tarkkaan maailman tapahtumia ja sitä, miten ne voivat vaikuttaa heidän tilanteeseensa.

- Turvapaikanhakijat ovat puhuneet Pariisin tapahtumista sekä keskenään että myös meidän henkilökuntamme kanssa.

Oulun vastaanottokeskuksessa 550 turvapaikanhakijaa

Oulun vastaanottokeskukseen on tällä hetkellä majoitettuna 550 turvapaikanhakijaa, joista 65 alaikäisiä. Viimeisimmät heistä, kolmisenkymmentä henkeä, saapuivat Ouluun Tornion järjestelykeskuksen kautta sunnuntai-iltana.

Vastaanottokeskuksella on käytössään omien tilojensa lisäksi 12 majoituskonttia keskuksen pihalla. Lisäksi viereisistä kerrostaloista on vuokrattu noin parikymmentä asuntoa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

– Kaikki on pystytty majoittamaan sänkypaikoille. Tarvittaessa pyrimme tiivistämään siten, että kaikilla on inhimilliset puitteet majoittua täällä. Uudet tulijat majoitamme mieluummin hallitusti ylipaikoille kuin palaamme patjojen käyttöön kellaritiloissa, Korpikari sanoo.

Uutta tilaa on tarvittaessa saatavilla esimerkiksi lisäämällä konttien käyttöä. Tarvetta lisätilalle voi tulla piankin, sillä Tornion järjestelykeskuksesta kerrotaan, että maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on viimeisen kahden viikon aikana kääntynyt jälleen nousuun.

________________________________

Yle: Vastaanottokeskukset kiristävät valvontaa Pariisin iskujen vuoksi – "Muslimit peloissaan"

Turvapaikanhakijat ja jo oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan. He pelkäävät, että Pariisin terrori-iskut ovat leimanneet kaikki muslimit.

Monet vastaanottokeskukset ja hätämajoitusyksiköt kiristävät turvatoimiaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

– Yritämme varautua levottomuuksiin ja seuraamme tarkemmin, keitä lähistöllä liikkuu, kertoo Kouvolan vastaanottokeskuksen ja hätämajoitusyksikön johtaja Satu Kurri.

Turvapaikanhakijoilla on ollut Kouvolassa turvanaan vartijoita, mutta vartijoiden määrää ei Kurrin mukaan ole tarkoitus lisätä. Vierailijoita syynätään kuitenkin entistä tarkemmin.

– Meillä käy paljon vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä. Tukihenkilöitä, kerho-ohjaajia, vaatelajittelijoita. Jos uusia ihmisiä tulee, tarkistamme, keitä he ovat, Kurri sanoo.

Ei oteta puheeksi

Kouvolan turvapaikanhakijoiden kanssa on puhuttu Pariisin tapahtumista varsin vähän.

– Olemme ottaneet sellaisen linjan, koska ihmiset ovat muutenkin järkyttyneitä ja on omia kokemuksia. Tietty jos he haluaa keskustella asiasta.

Kurri on kuitenkin puhunut Pariisin iskuista oleskeluluvan jo saaneiden maahanmuuttajien kanssa.

– He ovat järkyttyneitä ja muslimitaustaiset huolissaan siitä, että heidät kaikki leimataan. On pelkoa omasta turvallisuudesta, kun maahanmuuttovastaiset tahot voivat saada tästä vettä myllyynsä.

Yleinen tunnelma tarkkailussa

Myös Kotkan vastaanottokeskuksessa valmiustasoa on nostettu.

– Tällaiset dramaattiset ja traagiset tapahtumat voivat saada tietyissä ihmisissä reaktioita aikaan. Se herättää turvapaikanhakijoissa huolta, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio.

Kotkassa valmiustason nosto tarkoittaa sitä, että yleistä mielipidettä seurataan tarkemmin.

– Se on sellaista tunnetilan ja kommenttien tarkkailua medioissa. Jos havaitsemme riskejä, raportoimme niistä poliisille, Autio toteaa.

Kotkassa ei ole vartijoita, sillä toiminnalla on pitkä historia ja turvapaikanhakijat on hajautettu asuntoihin ympäri kaupunkia. Alaikäisten yksiköissä on henkilökuntaa ympäri vuorokauden.

"Lintukoto"

Haminassa Myllyhovin hätämajoitusyksikössä ei sen sijaan ole koettu, että turvatoimia pitäisi kiristää. Asiakkaat ovat kuitenkin olleet huolissaan omasta turvallisuudestaan.

– Joku mainitsi Lahden Hennalan tapahtumista viikonloppuna. Lahden yksikkö kuitenkin sijaitsee lähempänä keskustaa. Haminassa olemme täällä lintukodossa Jumalan selän takana. Tänne on hankalampi tulla, joten sillä tavalla ollaan paremmin turvassa, sanoo hätämajoitusyksikön vastaava ohjaaja Tiina Meisola.

Haminan Myllyhovissa on vartija paikalla ympäri vuorokauden.