perjantai 13. marraskuuta 2015

Yle: Perussuomalaisten esitys pysäytti turvapaikkahankkeen – "Elämä jatkuu ennallaan"

Yle: Perussuomalaisten esitys pysäytti turvapaikkahankkeen – "Elämä jatkuu ennallaan" 13.11.2015

Kaustiselle turvapaikanhakijoiden tukiasumista suunnitellut yritys joutuu viemään hankettaan eteenpäin muualla kuin kunnan tiloissa. Valtuusto kaatoi yhtiön kanssa ehdotetun vuokrasopimuksen äänestyksen jälkeen. Äänestyksessä voittaneen ehdotuksen tekijä on asiaansa tyytyväinen.

Kaustisen valtuusto päätti pitkän keskustelun jälkeen, ettei se vuokraa entisestä vanhainkoti Markkulasta tiloja nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön perustamiseen.

Päätös syntyi äänin 15–12. Markkulan kiinteistöön olisi voitu sijoittaa 40 ilman vanhempiaan maahantullutta 16–17-vuotiasta turvapaikanhakijaa. Valtuutettujen puheenvuroissa tulijoiden määrää pidettiin liian suurena.

Ennen äänestystä perussuomalaisten leirissä ennakoitiin tiukkaa äänestystä, sanoo esityksen tehnyt Urpo Myllymäki (ps.).

– Meidän ryhmällämme oli yhtenäinen kanta. Arvioimme myös, että jokin ääni tai tyhjä lippu voisi tulla keskustalta. Niinhän siinä sitten kävi, neljä henkeä keskustasta äänesti esityksemme puolesta.

Myllymäki perustelee kielteistä näkemystään muun muassa sillä, että Kaustisen kansanopistolle on jo tulossa pakolaisia, lisäksi puuttuu tietoa.

– Mistä he tulevat, emme tiedä sitä. Tuleeko tuohon suunniteltuun paikkaan 40 vai tuleeko 80 henkeä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmällä oli Myllymäen mukaan selkeä kanta asiaan, ketään ei tarvinnut painostaa.

– Omassakin maassa on ihmisiä, joilta leikataan, lapset ja vanhukset ja eläkeläiset. Omasta väestä on pidettävä huolta, sanoo Urpo Myllymäki, jonka mielestä turvapaikanhakijoita voidaan auttaaa heidän kotimaassaan.

Kansa kommentoi ja ei

Kaikki Kaustisen keskustassa tavatut eivät innostuneet kommentoimaan asiaa. Osa sanoi, ettei halua ottaa kantaa julkisesti, muiden ihmisten vuoksi. Osa sanoi, ettei ei voi työnsä vuoksi kommentoida.

Minusta se oli huono ratkaisu. Olisimme saaneet tällaisen nuoren porukan valvottuihin oloihin. Nyt meille saattaa pukata tulemaan muutama sata aikuista. Kun alkaa tulla satoja rajan yli, niin kyllä niitä alkaa tukkia joka pitäjään. Musiikkilukiolaisiakin tulee saman verran joka vuosi, eivät ne ole mitenkään haitaneet meidän elämäämme. Eivätkös nuoret ole samanlaisia joka paikassa? Nainen

Asiastahan on monenelaista mielipidettä, mutta hädänalaisia ihmisiä pitää auttaa. Kyllä täällä olisi tilaa ollut, se ollut ihan mahdollista.
Mies

En osaa sanoa, onko valtuuston päätös hyvä vai huono päätös. Vähän riippuu siitä, ketä tänne oteiiaisiin. Jos tulee vain nuoria miehiä, ei siitä ihan hyvää seuraa. Mies