torstai 12. marraskuuta 2015

MTV: Ministeri Mäntylä: Ruotsin rajalle pikakäännytykset

MTV/STT: Ministeri Mäntylä: Ruotsin rajalle pikakäännytykset 12.11.2015
Suomen Uutiset: Ministeri Hanna Mäntylä vaatii: pikakäännytys Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle
Demari: ”Pikakäännytys maksaisi kymmeniä tuhansia euroja henkilöä kohden” – SDP:n Razmyar pitää avausta vastuuttomana
Iltalehti/STT: Sipilä Mäntylän ehdotuksesta: Turvapaikanhakijan oikeudet taattava

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vaatii turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä Ruotsin-vastaisella rajalla.

Suomen Uutisten mukaan Mäntylä aikoo nostaa asian esille hallituksen maahanmuuttotyöryhmän kokouksessa ensi keskiviikkona.

Mäntylä perustelee vaatimustaan sillä, että Norja on ottamassa käyttöön vastaavanlaisia toimenpiteitä Venäjän-vastaisella rajallaan, koska Venäjä on turvallinen maa.

– Ruotsi on turvallinen maa. Pikakäännytysten tulee olla mahdollisia myös meillä. Vaadin, että tämä asia selvitetään nopeasti ja toteutetaan. Meillä ei ole mitään velvollisuutta ottaa Ruotsista tulevia ihmisiä, Mäntylä painottaa Suomen Uutisissa.

____________________

Suomen Uutiset: Ministeri Hanna Mäntylä vaatii: pikakäännytys Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) esittää turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä. Ministeri Mäntylä kertoo Suomen Uutisille esittävänsä seuraavassa hallituksen maahanmuuttotyöryhmän kokouksessa turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä Ruotsin vastaisella rajalla.

Mäntylä perustelee esitystä Norjan vastaavilla toimenpiteillä. Norjan hallitus on esittänyt lakia, jossa Venäjältä saapuvan turvapaikkahakemusta ei käsiteltäisi, koska Venäjä on turvallinen maa.

Mäntylä soveltaisi samaa periaatetta myös Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla.

– Ruotsi on turvallinen maa. Pikakäännytysten tulee olla mahdollisia myös meillä. Vaadin, että tämä asia selvitetään nopeasti, ja toteutetaan. Meillä ei ole mitään velvollisuutta ottaa Ruotsista tulevia ihmisiä.

Maahanmuuton ministerityöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 18.11.

Ryhmään kuuluvat Hanna Mäntylän ohella pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja valtiosihteerit toimivat tarvittaessa heidän sijaisinaan. Ministeriryhmän jäseninä ovat myös ministerit Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Olli Rehn, Jari Lindström ja Sanni Grahn-Laasonen. Puheenjohtajana toimii sisäministeri Petteri Orpo.

______________________

Demari: ”Pikakäännytys maksaisi kymmeniä tuhansia euroja henkilöä kohden” – SDP:n Razmyar pitää avausta vastuuttomana

Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.) on pettynyt ministeri Hanna Mäntylän (ps.) avaukseen pikakäännytyksistä Ruotsin ja Suomen välillä.

– Tämä on täysin perusoikeuksien vastaista, sillä jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa haluamastaan maasta. Huutokilpailulla ei pidä lähteä muuttamaan kansainvälisen politiikan periaatteita.

Hän kysyy, mitä kautta Suomeen pitäisi tulla, jos ei maata pitkin Ruotsista tai Venäjältä.

– Meillä on käytännössä vain nämä kaksi reittiä eikä toivottavasti kukaan edellytä, että Suomeen pitäisi saapua Itämeren yli kumiveneellä, Razmyar huomauttaa.

Ruotsiin arvioidaan saapuvan suurimman arvion mukaan 190 000 pakolaista tänä vuonna. Suomeen vastaavasti on arvioitu saapuvan enimmillään 50 000. Kun kokonaisuutta vielä vertaa maailmanlaajuisesti, Eurooppaan ylipäätään saapuu vain alle 4 prosenttia pakolaisista.

– Erot ovat valtavia eikä Suomi voi olla kantamatta omaa osaansa taakasta. Tämä on kova testi poliitikoille siitä, kuka pystyy paineessakin tekemään kestävää ja vastuullista politiikkaa. Suomi on pystynyt siihen ja toivottavasti tämäkin hallitus, Razmyar vaatii.

Pikakäännytyksiä on ehdottanut hallituksessa useampikin ministeri. Razmyar ihmettelee, että sanallakaan ei mainita käännyttämispolitiikan kustannuksia. Samoin ongelmat käännytyssopimusten täytäntöönpanossa on tiedossa esimerkiksi Ruotsista.

– Pikakäännytys takaisin turvapaikkaa hakevan kotimaahan maksaa kymmeniä tuhansia euroja henkilöä kohden. Pahimmillaan hänet kuljetetaan pitkä matka kotikyläänsä ja vielä osittain epävakaalle alueelle. Kierrettä ei näin katkaista, vaan kohta on jälleen tarve turvapaikalle.

Razmyarin mukaan Suomella on myös mahdollisuus käyttää kasvanut maahanmuutto hyödyksi.

– Jos tämä sama raha käytettäisiin käännytysten sijaan tulokselliseen kotouttamiseen, kestävyysvajeemme voitaisiin jopa puolittaa, Nasima Razmyar muistuttaa.

______________________


Iltalehti: Sipilä Mäntylän ehdotuksesta: Turvapaikanhakijan oikeudet taattava

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää tärkeänä, että turvapaikanhakijoiden oikeudet taataan, vaikka turvapaikanhakuprosessia yritetään nopeuttaa.

Tällä hetkellä turvallisesta maasta saapuvan turvapaikanhakijan hakemuksen käsittely kestää minimissään kahdeksan päivää. Suomen tavoitteena on Sipilän mukaan saada käsittelyajat kolmannekseen tästä.

- Jos ihminen tulee rajalle tai maahan laittomasti, niin hänet voidaan käännyttää heti, mutta jos kyse on turvapaikanhakijasta, niin asia on käsiteltävä kansainvälisten sopimusten ja Suomen lain mukaan, Sipilä jatkaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vaati eilen turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä Ruotsin-vastaisella rajalla. Pikakäännytyksessä turvapaikkahakemus voidaan käsitellä ja hylätä 24 tunnissa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pitää vuorokauden aikataulua epärealistisena, koska jokaiselle hakijalle pitää taata yksilöllinen käsittely.

- Selvitämme millaisia nopeutettuja käytäntöjä voimme tehdä tapauksissa, jotka ovat selkeitä. Esimerkiksi Albaniasta saapuneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla teimme käännytyspäätöksen muutamissa päivissä.