torstai 12. marraskuuta 2015

HS: Euroopassa jihadistien joukkopidätys – Italian poliisi HS:lle: Kahdella yhteys Suomeen

Helsingin Sanomat: Euroopassa jihadistien joukkopidätys – Italian poliisi HS:lle: Kahdella yhteys Suomeen 12.11.2015
Yle: Yksi terrorismipidätetyistä oli karkotettu Suomesta, asui Turussa

Useassa Euroopan maassa on tehty jihadistiverkostoon liittyvä pidätysten sarja. Yhteensä 17 ihmistä on pidätetty Italiassa, Britanniassa, Norjassa ja Suomessa, kertoo italialainen tietotoimisto Ansa verkkosivullaan.

Ryhmää epäillään ääri-islamilaisen terroristiryhmän perustamisesta. Ryhmän epäillään suunnitelleen diplomaattien sieppauksia sekä jihadistien värväämistä sota-alueille Syyriaan ja Irakiin.

Pidätyksistä ilmoitti Italian poliisi torstaina. Tietotoimisto Ansan mukaan pidätykset liittyvät Norjassa asuvaan jihadistiryhmän johtajaan Faraj Ahmad Najmuddiin, joka tunnetaan laajemmin nimellä Mullah Krekar.

Mullah Krekar perusti Ansar Al-Islam -nimisen jihadistiryhmän 2001. Ansan mukaan Mullah Krekar jatkoi ryhmän ideologisena ja strategisena johtajana ollessaan vankilassa Norjassa ja lähetti ohjeita eri puolille Eurooppaa.

Ansan mukaan Italian poliisin johtamassa operaatiossa on pidätetty 17 ihmistä, joista 16 on kurdeja ja yksi kosovolainen. Torstaiaamuna tehdyissä pidätyksissä pidätettiin seitsemän ihmistä Italiassa, neljä Britanniassa, kolme Norjassa ja yksi Suomessa. Norjassa pidätetyistä yksi oli Mullah Krekar, joka vapautui vankilasta tammikuussa 2015.

Vihapuheistaan tunnettu Krekar tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen 2012 tappouhkauksista ja todistajien pelottelusta.

Mullah Krekar oli muun muassa uhkaillut Norjan konservatiivipuolueen johtaja Erna Solbergin henkeä sekä julkaissut kolmen kurdimiehen tappouhkauksia netissä. Solbergista tuli sittemmin Norjan pääministeri.

Suomen Keskusrikospoliisi vahvistaa, että Suomi on ollut mukana Italian johtamassa operaatiossa. Suomi on antanut operaatiolle oikeusapua, KRP sanoo.

Oikeusapupyyntö on liittynyt KRP:n mukaan kahteen henkilöön. KRP ei kommentoi asiaa enempää.

Italian poliisi vahvistaa HS:lle, että yksi pidätetyistä on Awat Hamasalih. Hän on aiemmin Turussa asunut Britannian kansalainen, joka karkotettiin Suomesta tammikuussa. HS kertoi karkotuksesta tammikuussa.

Kurditaustainen Awat Hamasalih pidätettiin Britanniassa, ei Suomessa. Suomessa pidätettiin toinen mies.

Ennen muuttoaan Suomeen Hamasalih asui Birminghamissa. Hän kuuluu Mullah Krekarin lähipiiriin ja johti Britanniassa ollessaan Krekarin perustamaa Ansar al-Islamia.

Hamasalih, joka on käyttänyt julkisuudessa myös nimeä Awat Karkuky, jakoi eri kanavia pitkin lähes päivittäin aineistoa, joka tukee väkivaltaisten ääri-islamistien, kuten Isisin, toimintaa. Aineisto on enimmäkseen kurdinkielistä ja suunnattu eri maissa asuville kurdeille.

Oikeuden päätöksen mukaan Hamasalihin toiminta ja käyttäytyminen Suomessa muodostivat ”todellisen, välittömän ja vakavan uhkan yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle”.

Ansan mukaan jihadistiverkoston tutkimuksiin ja pidätyksiin on osallistunut Britannian, Norjan, Suomen, Saksan ja Sveitsin poliisit. Koordinointi on tapahtunut rajat ylittävää rikollisuutta torjuvan EU-virasto Eurojustin kautta.

______________________________

Yle: Yksi terrorismipidätetyistä oli karkotettu Suomesta, asui Turussa

Italian poliisin antamien tietojen mukaan Mullah Krekarin johtamaan ryhmään olisi kuulunut kolme Suomeen kytkeytynyttä henkilöä, jotka ovat olleet Isisin riveissä.

Italialaistietojen perusteella neljällä jihadistiryhmään kuuluneella olisi kytkös Suomeen. Yksi heistä on Turussa aiemmin asunut kurdi, jolla on maahantulokielto Suomeen.

Italian poliisin antamien tietojen mukaan Mullah Krekarin johtamaan ryhmään olisi kuulunut kolme Suomeen kytkeytynyttä henkilöä, jotka ovat olleet Isisin riveissä. Muun muassa Italian yleisradioyhtiö Rai uutisoi, että kaksi heistä olisi kuollut jo viime vuonna taisteluissa: Suomen-solun johtaja ja solun jäsen.

Kolmas Isisissä ollut on Rain tietojen mukaan poistunut Syyriasta viime vuonna, mutta tullut Suomen viranomaisten "torjumaksi". Italialaismedia ei täsmennä, mitä tämä tarkoittaa.

Lisäksi Britanniassa tänään pidätettyjen joukossa on Turussa asunut kurdi, joka kuuluu Mullah Krekarin lähipiiriin. Hän ei ole Suomen vaan Britannian kansalainen.

Hänet karkotettiin Suomesta suojelupoliisin vaatimuksesta viime vuoden lopussa. Pyyntö oli tehty jo kuukausia aiemmin. Syynä oli se, että hänen katsottiin värvänneen ihmisiä terroristijärjestöihin ja levittäneen väkivaltaista propagandaa.

Kurdimies palasi kuitenkin Suomeen ja poliisi käännytti hänet saman tien uudestaan viime huhtikuussa. Hänellä on Suomeen 15 vuoden maahantulokielto, mikä on pisin mahdollinen aika EU-kansalaiselle.

Kurdimies on vähän yli 30-vuotias. Hän on muun muassa johtanut Ansar al Islam -järjestöä Britanniasta käsin.