Ilta-Sanomat: Suomen ja Venäjän pakolaisneuvotteluista laiha tulos – ”Muutosta ei ole käytännössä tapahtunut” 4.2.2016
Tammikuussa ja helmikuun alussa on saapunut keskimäärin 15–25 turvapaikkaa hakevaa vuorokaudessa itärajan yli.
Suomella on huoli itärajan vuotamisesta. Asiaa on hoidettu neuvottelemalla tammikuussa. Ensin sisäministeri Petteri Orpo (kok) neuvotteli yhdessä venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltsevin kanssa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tapasivat Pietarissa perjantaina 29. tammikuuta.
(Videolla sallalaiset ihmettelevät turvapaikanhakijoiden määrää itärajalla. Video on julkaistu 23. tammikuuta 2015).
Medvedevin mukaan ”maahantulo-ongelma” oli esillä, ja hän totesi keskustelun olleen hyödyllinen. Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että Suomen ja Venäjän rajan toimivuus oli esillä keskusteluissa.
PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) Sipilä oli STT:lle hyvin niukkasanainen keskustelusta, jonka hän kävi keskiviikkona puhelimessa Medvedevin kanssa.
Sipilän mukaan Venäjän kanssa ei ole vielä päästy sopuun konkreettisista toimista, joilla itärajan muuttoliike saataisiin hallintaan. Venäjän kanssa on neuvoteltu toimintasuunnitelmasta, joka sisältää päivittäin ja viikoittain tapahtuvia toimia. Pääministeri ei suostunut avaamaan suunnitelman sisältöä.
Ilta-Sanomat kysyi aiemmin keskiviikkona Lapin rajavartiostosta, onko tilanne muuttunut käytännössä paremmaksi.
– Virta on ollut hyvin tasaista. Tammikuussa ja helmikuun alussa on saapunut keskimäärin 15–25 turvapaikkaa hakevaa vuorokaudessa itärajan yli, yleisjohtaja ja tutkinnanjohtaja Pasi Iittiläinen Lapin rajavartiostosta kertoo.
Hän korostaa, että Suomen ja Venäjän neuvottelut eivät näy vielä tuloksina rajalla.
– Mitään muutosta ei ole käytännössä tapahtunut, Iittiläinen painottaa.
IITTILÄINEN muistuttaa lisäksi, että tulijoiden lisääntyminen alkoi jo syksyllä viime vuonna.
– Venäjä alkoi päästää turvapaikkaa hakevia ilman Schengen-viisumia. Ensin he tulivat polkupyörillä, hän kertoo.
Lapin alueen rajavaltuutettu eli Lapin rajavartioston komentajana toimiva eversti Jari Tolppanen päätti jouluun lopussa 2015, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla sallitaan vain autojen rajanylitykset. Afganistanista, Nepalista, Irakista, Iranista ja Syyriasta alun perin lähtöisin olevien turvapaikanhakijoiden pyöräilytaidot jäisillä teillä arvioitiin tuolloin liian heikoiksi.
– Tämän jälkeen turvapaikka hakevat alkoivat tulla vanhoilla autoilla, Iittiläinen muistuttaa.
KARU tilanne näkyy Lapin rajavartioston luvuissa. Esimerkiksi tiistaina toinen helmikuuta 2016 Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikalla haki turvapaikkaa Suomesta yhteensä 22 henkilöä. Henkilöt olivat ylittäneet valtakunnan rajan Venäjältä Suomeen rajanylityspaikkojen kautta.
Vuoden 2015 aikana Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla haki turvapaikkaa yhteensä 694 henkilöä, joiden joukossa oli kaikkiaan 32 eri kansalaisuutta. Vuonna 2016 on tähän mennessä hakenut turvapaikkaa yhteensä 547 henkilöä, joiden joukossa 28 eri kansalaisuutta. Pääosa turvapaikanhakijoista on afganistanilaisia, intialaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.
RAJAVARTIOSTON mukaan Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä säännöstellään tarvittaessa, jos Venäjältä saapuu Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita.
Rajanylitysliikenteen säännöstelemiseksi liikenne keskeytetään tilapäisesti ja avataan uudelleen lakisääteisten tehtävien tultua rajanylityspaikalla hoidetuksi. Säännöstely saattaa aiheuttaa matkustajille viivettä rajan ylittämisessä.