Ilta-Sanomat: Tutkija huolestui Petäjäveden polttopulloiskusta – ”Osan mielestä väkivalta on ratkaisu” 7.2.2016
Useisiin vastaanottokeskuksiin on tehty polttopulloiskuja. Iskuja ei ole yhdistetty äärioikeistolaisiin ryhmiin, mutta ideologia on osassa ollut sama.
Petäjäveden vastaanottokeskukseen tehtiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä polttopulloisku. Iskusta todennäköisin syin vangitun 25-vuotiaan miehen motiivina oli maahanmuuttovastaisuus.
Äärioikeistoa tutkineen Tommi Kotosen mukaan viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut muutos ihmisten mielipiteissä.
– Mielipiteet näyttäisivät viimeisen puolen vuoden aikana koventuneen. Tämä näkyy esimerkiksi radikaalien mielipiteiden yleistymisenä verkkokeskusteluissa sekä somessa.
– Jos sosiaalista mediaa ja verkkokeskusteluja seuraa, siellä on mielipiteitä, ettei pelkkä mielipiteenilmaus riitä, vaan tarvitaan järempiä tekoja.
Kotosen mukaan vastaava ilmiö esiintyi edellisen suuren laman aikaan 1990-luvulla, jolloin taloudelliseen epävarmuuteen yhdistyi pakolaisten tulo maahan, jolloin vastaanottokeskuksiin iskettiin muun muassa räjähtein.
Äärioikeisto herännyt
Vastaanottokeskuksiin tehtyjä polttopulloiskuja ei ole suoraan kytketty äärioikeistolaisiin ryhmiin, mutta äärioikeisto on Kotosen mukaan selkeästi aktivoitunut. Esimerkkinä tästä ovat viime kuukausina pinnalla olleet katupartiot.
– Vanhat tekijät ovat aktivoituneet ja mukaan on tullut myös uusia.
Kotosen mukaan ainakin osalla polttopulloiskujen tekijöistä ja äärioikeistoryhmillä yhteistä on kuitenkin ajatusmaailma. Esimerkiksi viime joulukuussa 50-vuotias kouvolalainen mies tuomittiin vuoden ehdottomaan vankeuteen polttopulloiskusta SPR:n ylläpitämään hätämajoituskeskukseen syyskuussa. Mies oli heittänyt palaavaa nestettä sisältäneen pullon keskuksen ovelle. Keskukseen oli majoitettuna tuolloin 114 ihmistä. Juttu on menossa hovioikeuteen.
Marraskuussa viisi nuorta miestä meni Oulun Heikinharjun vastaanottokeskuksen pihalle yöllä ja yksi miehistä heitti sytyttämänsä polttopullon kohti rakennuksen seinää. Poliisin mukaan osa miehistä oli ollut tekoaikaan vahvassa humalassa. Tekijät eivät olleet osanneet kertoa teolleen järkevää selitystä, mutta teko luokitellaan poliisin mukaan rasistiseksi rikokseksi.
Henkilövahingotkin mahdollisia
Asenteiden koventumisesta olisi syytä huolestua, Kotonen sanoo.
– Kyllä siitä kannattaa aina olla vähän huolissaan, jos osan ihmisistä mielestä väkivalta on ratkaisu. Edelleen puhutaan marginaalisesta määrästä ihmisiä, mutta yksikin ihminen riittää.
– Henkilövahinkoja voi tietysti tulla, on ehkä ollut enemmän tuurista kiinni, ettei niitä toistaiseksi juuri ole tullut.