lauantai 6. helmikuuta 2016

HS: ”Turvapaikan­hakuoikeus pois” – maahanmuuton vastustajat kokoontuivat Helsingissä

Helsingin Sanomat: ”Turvapaikan­hakuoikeus pois” – maahanmuuton vastustajat kokoontuivat Helsingissä 6.2.2016

Poliisi varautuu häiriöihin lauantai-iltana Helsingin keskustassa. Illalla järjestetään ”todennäköisesti” myös katupartioita.

Saksassa alkunsa saaneen islaminvastaisen Pegida-liikeen innoittamana useat tahot järjestivät lauantaina mielenosoituksia ympäri Eurooppaa. Protesteja oli 13 kaupungissa, joista yksi oli Helsinki.

Mielenosoitusten teemana oli ”linnoitus Eurooppa” eli pakolaisten muuttoa ja Euroopan ”islamisaatiota” vastaan.

Suomessa Rajat kiinni! -kansanliike aloitti mielenosoituksensa Helsingin Narinkkatorilla kello 15.

Kokoontumisen tarkoituksena on tapahtuman Facebook-sivun mukaan ilmaista tahtoa ”puolustaa naisia ja lapsia ja eurooppalaista arvomaailmaa”.

”Heti aluksi oli pientä hässäkkää, kun pari vastamielenosoittajaa tuli narulla aidatun lavan eteen huutamaan: ’ei tilaa rasismille, ei tilaa fasismille’”, kertoi HS:n toimittaja Ossi Mansikka Narinkkatorilta.

Mielenosoitukseen osallistunut yrittäjä Armi Salo-Tamminen kertoo vastustavansa elintasopakolaisia ja niistä aiheutuvia kustannuksia.

”Onneksi presidenttimme Sauli Niinistö uskalsi avata suunsa”, hän sanoo.

”[Kaikkein hädänalaisimmat] tulijat pitäisi seuloa paikan päältä.”

Salo-Tammisen kantamassa kyltissä luki ”turvapaikanhakuoikeus pois”. Hän kertoo järjestäneensä yrityksensä tiloissa kyltintekotalkoot ennen mielenosoitusta.

Vastamielenosoittajia oli Narinkkatorilla kymmenkunta. Myöhemmin mielenosoituksen siirryttyä Kauppatorille yksi vastamielenosoittajista otettiin kiinni. Kauppatorilla poliisi oli varustautunut myös koekäytössä olevalla FN303-paineilma-aseella, jota käytetään joukkojenhallintaan.

Narinkkatorilla oli mielenosoituksen alkaessa alle sata Rajat kiinni! -liikkeen mielenosoittajaa, mutta määrä kasvoi mielenosoituksen aikana. Kun mielenosoittajat lähtivät marssimaan kohti Kauppatoria hieman ennen kello 16, heitä oli noin 150.

”Puheenvuorossa kehotettiin naisia olemaan varovaisia, jos he liikkuvat illalla ulkona”, Mansikka kertoo.

Perussuomalainen Suomen Uutiset kirjoitti perjantaina, että sen tietojen mukaan vastaanottokeskuksissa ”kiertää viestejä”, joissa kehotetaan saapumaan Helsingin keskustaan lauantaina kello 20. Lehti ei julkaissut viestejä, mutta kirjoittaa niiden sävyn antavan olettaa, että ”uudenvuoden tapahtumat saattavat toistua”.

Suomen Uutiset viittaa siihen, että uudenvuoden yönä Helsingissä jopa tuhat irakilaista kokoontui päärautatieaseman asematunneliin ja muualla keskustassa ilmeni epäilyjä seksuaalisesta ahdistelusta.

Helsingin poliisin mukaan jonkinlaista häiriökäyttäytymiseen liittyvää kokoontumista on suunniteltu.

”Myös poliisin omat tiedustelutiedot tukevat huhua, joten valvontaan on varauduttu tehostetusti ja kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen puututaan matalalla kynnyksellä”, rikosylikomisario Juha Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Iltaan on varauduttu myös mielenosoittajien keskuudessa. HS:n tietojen mukaan Helsinkiin on suunniteltu illaksi ainakin kahta eri katupartiota, ja Soldiers of Odin -liike värvää mielenosoituksesta lappusilla uusia kannattajia.

Myös liikkeen edustajat sanoivat pitävänsä todennäköisenä, että Helsingissä on lauantai-iltana liikkeellä katupartio tai -partioita.

Alkuiltaan mennessä Helsingissä ei kuitenkaan ollut tapahtunut poliisin mukaan tavallisuudesta poikkeavaa liikehdintää.

Kansanliike järjesti lauantaina mielenilmauksen myös Seinäjoella, jossa ilmaukseen ja vastamielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan yhteensä noin 350 henkeä.

Kokoontumiset sujuivat rauhallisesti, kertoo Vesa Ojanperä Pohjanmaan poliisilaitoksesta.

”Tapahtuma oli täysin häiriötön, emmekä joutuneet puuttumaan mihinkään yksittäiseen tilanteeseen”, Ojanperä sanoo.