torstai 4. helmikuuta 2016

Yle: Lahdessa turvapaikanhakijoille tarjotaan seksuaalikoulutusta: "Osa kotouttamista"

Yle: Lahdessa turvapaikanhakijoille tarjotaan seksuaalikoulutusta: "Osa kotouttamista" 4.2.2016

Lahtelaisessa vastaanottokeskuksessa aloitetaan seksuaali- ja tapakoulutus seksuaalikasvattajan johdolla. Irakissa asunut ja työskennellyt Tarja Pölkki tietää, mihin väärinkäsitykset voivat pahimmillaan johtaa. Kun minulla oli paljaat nilkat, minut kivitettiin, Pölkki kertoo.

Turvapaikanhakijat tarvitsevat syvällisempää opastusta suomalaiseen kulttuuriin tapa- ja seksuaalikasvatuksen osalta. Tätä mieltä ollaan Lahdessa, jossa aloitetaan tänään seksuaali- ja tapakoulutus turvapaikanhakijoille Tapanilakodin vastaanottokeskuksessa.

Tapakasvatusta jaetaan vastaanottokeskuksissa yleensä henkilökunnan tai poliisin ja terveydenhoitajan johdolla. Viittakivi Oy:n ylläpitämässä Tapanilakodissa on turvauduttu seksuaalikasvattajan apuun. Tavoitteena on syvällisempi ryhmäopetus sukupuolten tasa-arvosta.

– Seksuaalikasvatus on osa meidän perusopetusta ja sen pitäisi olla myös osa kotouttamista. Väärinymmärrykset ja ylilyönnit johtuvat tietämättömyydestä. Kerron, että perustuslaki takaa kaikille tietynlaisen koskemattomuuden ja antaa mahdollisuuden olla sitä, mitä me olemme, kertoo lahtelainen seksuaalikasvattaja ja -neuvoja Tarja Pölkki toimintatavoistaan.

Väestöliitto: Seksuaalikoulutukselle suuri tarve

Väestöliitto ja Maahanmuuttovirasto ovat pyrkineet vastaamaan lisääntyneeseen kotouttamistarpeeseen muun muassa tarjoamalla sähköisiä materiaaleja. Seksuaalikasvattajan vetämän koulutuksen järjestäminen turvapaikanhakijoille on kuitenkin Suomessa harvinaista.

– Tämä on aika ainutlaatuista. Meidän työntekijämme ovat käyneet muutaman kerran puhumassa vastaanottokeskuksissa, kommentoi monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä Väestöliitosta.

Säävälän mukaan seksuaalikoulutukselle on suuri tarve.

– Nämä uutiset raiskaus- ja ahdistelutapauksista eivät voi olla huolestuttamatta ketään. Valistus on tärkeä keino vaikuttaa tähän, koska monet turvapaikanhakijat tulevat kulttuureista, joissa esimerkiksi toisilleen tuntemattomat naiset ja miehet eivät voi edes puhua keskenään, Säävälä selittää.

Tapanilakodin vastaanottokeskuksen yksikönjohtaja Sirkku Lindstam kertoo että kyse on kehitystyöstä.

– Tavallista informaatiota on annettu ja ehkäpä se on meillä riittänyt, koska meillä on ollut yllättävän rauhallista. Viittakivi oy:n vastaanottokeskuksissa yhtenä tavoitteena on kehittää turvapaikanhakijoiden vastaanottotyötä kokonaisuutena, Lindstam sanoo.

Kyse on myös ennaltaehkäisystä.

– Asioista puhuttiin jo Heinolan tapahtumien jälkeen. Kaverit kysyivät silloin, miksi heille tästä puhutaan. Sanoin, että eikö ole parempi että tämä tulee infona meiltä kuin vihapuheena kadulta, Lindstam jatkaa.

Keskustelua hyssyttelyn ja holhoamisen sijaan

Seksuaalikoulutusta ei voi antaa turvapaikanhakijoille samalla tavalla kuin suomalaisille, muistuttaa Väestöliiton asiantuntija.

– Moni turvapaikanhakija ei ole koskaan kuullutkaan esimerkiksi terveystiedosta, jota meillä opetetaan peruskoulussa. Valituksen pitää olla vuorovaikutteista, mutta ei hyssyttelevää tai holhoavaa, linjaa monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä.

Seksuaalioikeuksien lisäksi selitettävää riittää esimerkiksi suomalaisten läheissuhteissa.

– Tiedän, että esimerkiksi avoliitto ja avoliitossa syntyneet lapset herättävät ihmetystä maahanmuuttajissa. Kuten myös se, että seksivalistusta annetaan nuorille ja naimattomille jo peruskoulussa, listaa Säävälä.

Seksuaalikasvattaja Tarja Pölkki ei aio ensimmäisenä paneutua kuitenkaan seksivalistukseen.

– Aion käynnistää dialogin, ei kieltäen tai käskyttäen, vaan kertoa, millaista eri sukupuolilla on elää Suomessa. Tärkeää on esimerkiksi käydä läpi, mitä ei tarkoittaa Suomessa. Joissakin kulttuureissa se saattaa tarkoittaa kyllä. Täytyy selittää myös viestinnän nyansseja eli suomalaisten eleitä ja ilmeitä.

Paljaat nilkat johtivat kivitykseen

Pölkille arabikulttuuri on tullut tutuksi vuosien saatossa. Hän työskenteli aikanaan vuosia Bagdadissa rakennusalan töissä ja vieraili myös Kurdistanissa. Viimeiset kolme vuotta lomat ovat kuluneet Qatarissa. Hän on matkustellut myös muun muassa Jordanian, Syyrian ja Irakin alueilla.

— Esimerkiksi pukeutumisella tulee viestittäneeksi sellaisia asioita, joita ei tule välttämättä arjessa ajatelleeksi. Kun asuin Irakissa ja minulla oli paljaat nilkat, minut kivitettiin, Pölkki toteaa.

Tapanilakodissa syvällistä keskustelua sukupuolten tasa-arvosta tarjotaan kaikille, myös naisille. Pölkki ei usko seksuaalikasvattajan vetämän keskustelun provosoivan turvapaikanhakijamiehiä.

Vastaanottokeskuksen johtaja muistuttaa, että taustalla ovat inhimilliset tarpeet.

– Nämä kaverit ovat tulleet pitkän matkan ja jättäneet tyttöystävät ja vaimot taakseen. Tässä on kyse naisen ja miehen välisestä seksuaalisuudesta, mutta nuorilla miehillä on myös äidin- ja siskonikävä. Lähdetään tapakulttuurikasvatukseen ihmisen kunnioittamisen kautta, niin hyvä tulee, Lindstam lupaa.