Helsingin Sanomat: Uusnatsien toimien arvostelua ei tarvitse pehmentää sivuhuomautuksilla, eikä poliittiselle väkivallalle ole hyväksyttäviä syitä 21.9.2016
Aamulehti: Lapsiasiavaltuutettu vaatii kouluihin lisäresursseja, joilla kiinnostus ääriliikkeisiin nujerretaan
Aamulehti: Natsijärjestö SVL:n toiminta Tampereella: Pahoinpitelyjä, propagandaa ja yhteenotto Keskustorilla
Aamulehti: Suomen kansallismieliset piirit ovat pienet – katso millaiset yhteydet ryhmillä on
Svenska Yle: Nu räcker det! Demonstration mot rasism ordnas i Helsingfors
Facebook: Peli Poikki! – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoitus 24.9.
Vihreä Lanka: Mielenosoitus haluaa pysäyttää natsit: "Suomeen on rakentunut hiljaisuuden kulttuuri”
Vihreä Lanka: Kohtaaminen muistotilaisuudessa
Vihreä Lanka: Miksi persu ymmärtää natsia?
Uusi Suomi: Tutkija: Tämä pitää sanoa ääneen – ”Suomen Vastarintaliike haluaa pelkoa”
Yle: Ulkoministeri Soini: Väkivaltaa ja sillä uhkaamista ei pidä hyväksyä
Yle: Professorit: Rikoslain rasismipykälät kirjoitettava uusiksi
Helsingin Sanomat: Social Democrat MP: Finns Party is a breeding ground for racist and extremist ideas
MTV: Asema-aukiolla pahoinpidellyn Jimin ystävä: Keskustelu julkisuudessa lähti heti väärille raiteille
Ilta-Sanomat: Lapsiasiavaltuutettu huolestui: ”Nuorten valmius laittomien keinojen käyttöön selvässä kasvussa”
Iltalehti: Mahdoton tehtävä - poliisi ei pysy mielenosoitusilmoituksista ajan tasalla
Iltalehti: Näkökulma: Hallitus pelaa uusnatsien pussiin
Yle: Asema-aukion pahoinpitelystä epäilty vangittiin – kiistää osallisuutensa
Ilta-Sanomat: Jimin, 28, kuolema nousi otsikoihin Ruotsissa
Verkkouutiset: "Voisitteko kuvitella uutisointia: 'Kaikkia natseja ei pidä leimata'"
Kansan Uutiset: Miksi ääriliikkeet houkuttavat nuoria?
Kansan Uutiset: Keskustanuorten entiinen puheenjohtaja: Sipilän rinnastus ontuu
Yle: Saksa suhtautuu ääriliikkeisiin tiukasti – Ruotsi katsoo sormien lävitse
Helsingin Sanomat: Suomen vastarintaliike saatetaan lakkauttaa, Poliisihallitus selvittää kanteen nostamista – ”Lakkautus olisi voimakas viesti yhteiskunnalta”
Uusi Suomi: Näin poliisi kuvailee Asema-aukion tapahtumaketjua – ”Kyse toimintamallista”
Verkkouutiset: Keskustan Mikko Kärnä: Natsiliput eivät kuulu kaduillemme eikä turkistarhausta voi vastustaa murhapoltolla
Helsingin Sanomat: Uusnatsit ”soittivat suutaan” kansanedustaja Ben Zyskowiczille Asema-aukiolla: ”Onni, etten käynyt niiden kanssa vänkäämään”
Uusi Suomi: Poliisiylijohtaja: Vihapuhe pitäisi kieltää laissa
Yle: Poliisihallitus selvittelee mahdollisuuksia uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi
MTV: PS:n Eerola: Vastarintaliikkeen kieltäminen ei auttaisi
Helsingin Sanomat: Presidentti Niinistö: Rasismi ja ääriliikehdintä on pysäytettävä – ”Tavallinen suomalainen voisi vähän hillitä mieltänsä”
Yle: Rasismin vastustajat kokoavat voimiaan lauantaille – sinfoniaorkesterikin ilmoittautui
Ilta-Sanomat: Näillä perusteilla puolustus vastusti Torniaisen vangitsemista – ”Hänellä ei ole tietoa, mihin rikosepäily perustuu”
Yle: Niinistö uusnatsien väkivallasta: Eriävät näkemykset pitäisi hyväksyä ilman nyrkkejä
Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Epäselvä rikoslaki saatava kuntoon
Ilta-Sanomat: Presidentti Niinistö: ”Ääri-ilmiöihin löytyy torjuntakeinoja”
Demokraatti: “Ääriliikkeet nujerretaan koulussa” – Lapsiasiavaltuutettu lisäisi koulupoliiseja
EILEN TIISTAINA eduskunta aloitti valtion ensi vuoden budjetin lähetekeskustelun. Kansanedustajille päivä on vuoden tärkeimpiä, koska jokaisella on asiaan liittyvää sanottavaa. Verotuksesta, tiemäärärahoista, velkaantumisesta ja hyvinvointipalveluista puhuminen on helppoa. Aiheet ovat monia kiinnostavia ja usein jopa arkisia.
Politiikka on yleensä käytännön asioiden hoitoa eri näkökulmia yhteen sovittaen: jokaiselle jotakin mutta kaikesta hiukan tinkien. Välillä vetovastuu vaihtuu, jos äänestäjät niin haluavat.
Ajoittain tulee kuitenkin tarve käydä keskustelua myös yhteiskunnan perusasioista. Kansanvaltainen yhteiskunta ja oikeusvaltio eivät ole itsestäänselvyyksiä, jotka noin vain periytyvät seuraavalle sukupolvelle. Niiden säilyttämiseksi täytyy tehdä jatkuvasti työtä, ja niiden periaatteista pitää muistuttaa.
Uusnatsien johtohahmo pahoinpiteli Helsingissä miehen, joka kuoli noin viikkoa myöhemmin. Poliisi vaatii pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltyä miestä vangittavaksi.
Mielenosoituksen takana oli pitkään toiminut ja huolellisesti organisoitunut uusnatsijärjestö, jolla on tiiviit yhteydet muun muassa Ruotsiin. Järjestön ideologia nojaa kansallissosialismiin: se uskoo rotuoppeihin, ihannoi voimaa ja väkivaltaa ja haaveilee demokraattisen yhteiskunnan syrjäyttämisestä. Järjestöön kuuluvat ovat syyllistyneet useisiin väkivallantekoihin. Nyt yksi pahoinpitelyn uhri on kuollut.
Ei ole ihme, että tapaus on tyrmistyttänyt. Myös johtavat poliitikot halusivat ottaa tapaukseen kantaa. Se on hyvä asia, mutta kannattaa katsoa myös, mitä he sanoivat.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tuomitsi teon, mutta hän liitti sen osaksi ”viime viikkojen väkivallantekoja”, jotka heikentävät ihmisten turvallisuudentunnetta. Sipilä mainitsi Helsingin Asema-aukion lisäksi myös Kajaanin Otanmäen, jossa kahden turvapaikanhakijan epäillään äskettäin syyllistyneen tappoon ja kahteen ryöstöön.
Miksi Sipilä mainitsi Otanmäen? Miksi hän ei maininnut Äänekosken ja Lahden tuoreita epäiltyjä henkirikoksia? Ehkä Sipilä pelkäsi väheksyvänsä muita tekoja tai hänen mielestään turvapaikanhakijat ovat peruste uusnatsien järjestäytyneeseen toimintaan. Tai sitten Sipilä halusi tasapainottaa uusnatsien tuomitsemista mainitsemalla myös epäillyn tapon, joka on aiheuttanut kuohuntaa toisessa kohdassa poliittista kenttää.
Otanmäen ja Helsingin mainitsi kannanotossaan myös ulkoministeri Timo Soini (ps), mutta hänkään ei puhunut Lahdesta eikä Äänekoskesta. Tuomitessaan väkivallan ja sillä uhkaamisen Soini sanoi ehkä aborttikantaansa viitaten, että ihmiselämä on hänelle pyhä ”kohdusta hautaan” .
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) puolestaan näki ääriajattelun taustalla esimerkiksi nuorisotyöttömyyden. Hän viittasi myös talouden hitaaseen kasvuun.
Maahanmuuttopolitiikka, taloustilanne ja eriarvoisuuden kasvu ovat tärkeä osa nykyistä poliittista keskustelua. Puolueet ja niiden ehdokkaat esittävät ongelmiin eri ratkaisuja. Päätökset syntyvät väittelemällä, sovittelemalla ja tarvittaessa äänestämällä mutta kaikissa vaiheissa rauhanomaisesti.
Järjestäytyneiden uusnatsien demokratiaa ja ihmisten yhdenvertaisuutta halveksuvan toiminnan tuomitsemista ei tarvitse pehmentää sivuhuomautuksilla. Jos etsii teoille perusteita yhteiskunnan muutoksesta tai taloustilanteesta, antaa väärän viestin. Poliittiselle väkivallalle ei ole hyväksyttäviä syitä eikä uusnatsismille tilaa. Perusasioista pitää puhua ääneen ja riittävän usein, jotta periaatteet eivät hämärry.