tiistai 27. syyskuuta 2016

Uusi Suomi: Puhumaan hinkuneille poliitikoille annettiin pakit – Näin syntyi Peli poikki -suurtapahtuma

Uusi Suomi: Puhumaan hinkuneille poliitikoille annettiin pakit – Näin syntyi Peli poikki -suurtapahtuma 27.9.2016

Lauantaina Helsingissä järjestetty rasismia ja fasismia vastustanut Peli poikki -mielenosoitus sai alkunsa spontaanisti usean ryhmän samanaikaisista ajatuksista, kertoo järjestäjiä edustava Aleksi Pahkala Uudelle Suomelle.

Pahkala kertoo heittäneensä ajatuksen marssista ilmoille sen jälkeen, kun Asema-aukion tapahtumien jälkeen menehtyneen Jimi Karttusen muistoksi oli järjestetty kynttilämielenosoitus. Pahkalan mukana osanottajia alkoi ilmoittautua heti.

Alkuviikosta Karttusen omaiset olivat tavanneet yliopistoaktiiveja ja antaneet suostumuksensa jonkinlaisen tapahtuman järjestämiselle – sillä ehdolla, että puoluepoliittiset tunnukset jätettäisiin tapahtumasta pois.

Eri porukat löysivät toisensa ja yhdistivät voimansa. Näin kuvailee myös toimittaja Veikka Lahtinen blogissaan tapahtuman syntyprosessia.

– Se ydinjengi on vähän yli 70 ihmistä. Sen lisäksi tulevat vapaaehtoiset, Pahkala kertoo.

Hän arvioi, että vapaaehtoiset mukaan lukien järjestäjähenkilöiden lukumäärä nousee satoihin.

Pahkala on ollut julkisuudessa tapahtuman kasvot. Hän oli taannoin järjestämässä myös Meillä on unelma -mielenosoitusta. Muita järjestäjiä ovat muun muassa Ihmisoikeusliitto, Amnesty Internationalin Suomen osasto, Greenpeace, Seta, Pelastakaa Lapset ry, UN Women, Plan International Suomi, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Pakolaisneuvonta, Monika-Naiset liitto ry, Naisasialiitto Unioni, Suomen Mielenterveysseura, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Yhteiset Lapsemme ry, Naisten Linja, Kynnys ry, Antirasistinen tutkijaverkosto Raster, Näkövammaisten liitto, Invalidiliitto ja Kehitysvammaliitto, Kuurojen liitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Manner Pääkaupungin turvakoti ry, Nytkis ry sekä Meillä on unelma-, Vapaa liikkuvuus- ja Minun Suomeni on kansainvälinen -verkostot.

”Kaikki halusivat tulla puhumaan”

Peli poikki -tapahtuman pääpuhuja oli presidentti Halonen. Pahkala ei edes tiedä, kuka Halosen tarkalleen ottaen puhujaksi hankki, mutta häntä lähestyttiin järjestäjien suunnasta.

– Sieltä tuli heti alustavasti vihreää valoa, mutta hän halusi vielä tietää tarkemmin, millainen tapahtuma oli kyseessä.

Evankelis-luterilaiselta kirkolta järjestäjäporukka sai pikapäätöksen, että Tuomiokirkon portaat ovat tapahtuman käytössä.

Halosen ohella tapahtumassa esiintyivät Paleface ja sinfoniaorkesterin vapaaehtoiskokoonpano. Puhujina olivat muun muassa äärioikeiston tutkija Mikael Brunila sekä rasismin ja ekstremismin tutkija Kaarin Creutz.

– Kaikki halusivat tulla puhumaan, Pahkala kertoo.

Hän viittaa erityisesti poliitikkoihin, jotka olisivat hänen mukaansa kovastikin halunneet olla esillä tapahtumassa. Järjestäjät eivät kuitenkaan halunneet poliitikkoja puhujiksi, koska tapahtuman piti olla puoluepoliittisesti sitoutumaton. Puoluepolitiikan yläpuolella perinteisesti oleva presidentti sen sijaan sopi puhujaksi.

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö antoi koko viime viikon ajan runsaasti julkisuutta tapahtumalle. Perussuomalaiset nuoret esiintyivät tapahtumassa supersankareiksi pukeutuneina ja jakelivat perussuomalaispillejä.

– Väsynyttä toimintaa, joka ihmetyttää, kun omaiset ovat nimenomaan toivoneet toista ja säännöissä on mainittu, että puoluetunnukset ovat kiellettyjä, Pahkala toteaa.

Pahkalan mukaan mielenosoitukseen osallistui 20 000 ihmistä. Tapahtuma sujui kaiken kaikkiaan rauhallisesti.

– On hyvä fiilis. Kiva, että mukana oli eduskuntapuolueita, vaikkei tapahtuma ollutkaan puoluepoliittinen. Halonenkin näytti viihtyvän paikalla koko tapahtuman ajan, Pahkala kuvailee tunnelmiaan.

Hän toteaa myös, ettei ole itsekään ehkä vielä täysin tajunnut koko prosessia. Missään vaiheessa ei hänen mukaansa ollut pulaa tekijöistä.

– Siinä tittelit unohtuivat. En edes tiedä kaikkien mukana olleiden nimiä, hän sanoo.

Hallitus kertoi eilen suunnittelevansa muun muassa nykyisen yhdistyslain tulkinnan tehostamista, jotta väkivaltaiset ääriliikkeet saadaan kuriin.

– En ole asiantuntija, joten en tiedä, onko tämä tarpeeksi. On kuitenkin hienoa, että näitä asioita mietitään. Puolueet kyllä tietävät keinot toimia, kyse on nyt halusta, Pahkala kommentoi.