MTV: Vastaanottokeskuksen johtaja tappoepäilystä: Muut asukkaat ovat pelokkaita ja hämillään 13.9.2016
Yle: Taposta ja ryöstöistä epäiltyjä irakilaisia esitetään vangittavaksi
Yle: Risikko: Käytännöt käydään tarkasti läpi vastaanottokeskuksissa
Yle: Supo: Poliisin resurssit eivät tahdo riittää vastaanottokeskusten valvontaan
Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattilan mukaan tieto kahden keskuksessa aiemmin asuneen turvapaikanhakijan epäillyistä rikoksista on saanut muut keskuksessa asuvat hakijat hämilleen.
Tieto kahden nuoren miehen teoista kiiri jo sunnuntaina myös asukkaiden korviin. Olemmekin käyneet keskusteluja tapahtumien johdosta vastaanottokeskuksessa asuvien kanssa. He ovat hämmentyneitä ja pettyneitä miesten teoista.
Asukkaat pelkäävät, miten tämä tulee vaikuttamaan heidän kohteluunsa ja elämäänsä Suomessa. He pohtivat hieman pelokkainakin sitä, mitä tästä vielä voi seurata, sanoo Mattila.
Mattilan mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksessa arki on tähän saakka sujunut rauhallisesti. Keskuksessa on asukkaita 120. Heistä toimiston kanssa samassa rakennuksessa asuvat yksin tulleet miehet ja naiset, lapset sekä perheet on sijoitettu lähellä oleviin kerrostaloihin.
– Arki on ollut tähän saakka rauhallista ja hallittua. Aloitimme toimintamme viime marraskuussa, jolloin tänne saapuivat ensimmäiset turvapaikanhakijat. Täällä ei ole ollut minkäänlaista väkivaltaa asukkaiden kesken eikä riitaa kantasuomalaisten kanssa.
Ainoat ilmoitukset, mitä korviini on kantautunut ovat olleet pari ulkoista häiriötä. Näissäkin tapauksissa kyse on ollut vain siitä, että autojen torvien soitto on ollut häiritsevää. Vastaanottokeskuksessa asuvien asukkaiden kesken on ollut tämän lisäksi pientä eripuraa, myöntää Mattila.
Suurin osa saanut kielteisen päätöksen
Mattilan mukaan turvapaikanhakijoita alkoi saapua pikku hiljaa Otanmäkeen viime marraskuun jälkeen.
Hakijat ovat siis odottaneet jo kymmenen kuukautta turvapaikkapäätöstä, jossa ensin on viranomaisten puhuttelu ja sen jälkeen alkaa odotus koskien varsinaista turvapaikkapäätöksiä.
– Päätöksiä on odotettu pitkästä odotusajasta huolimatta mielestäni rauhallisesti ja levollisesti. Täällä ei ole ollut ilmassa levottomuutta eikä tunnelma ole ollut millään tavalla kärjistynyt eikä tulehtunut.
Suurin osa hakijoista ei ole saanut vielä päätöstä. Arvoisin, että ilman päätöstä olevia on noin 80-90. Puhuttelut on kyllä pidetty eli nyt vaan odotellaan, toteaa Mattila.
Mattilan mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätösten linja on ollut samankaltainen kuin muualla Suomessa.
– Lähes kaikki päätökset ovat olleet kielteisiä. Arvioisin, että kielteisen päätöksen on saanut noin neljäkymmentä hakijaa. Myönteinen päätös on sen sijaan tullut vain muutamalle yksittäiselle hakijalle. Sekä myönteisen että kielteisen päätöksen saaneiden joukossa on ollut hakijoita useista eri lähtömaista kuten Irakista ja Syyriasta, lisää Mattila.
Karkotus muutamassa viikossa
Mattilan mukaan kielteisen päätöksen saanut lähetetään kotimaahansa usein jo viikossa.
– Viranomaiset ovat kertoneet kielteisen päätöksen saaneille siitä, miten karkotus tulee tapahtumaan. Heitä on kehotettu palaamaan vapaaehtoisesti. Jos haluaa palata se onnistuu jo muutamassa päivässä.
Paluuta hidastaa paperisota, jotta matkustusasiakirjat saadaan kuntoon.
Meiltä on täältä lähtenyt kotimaahansa vapaaehtoisesti muutamia yksittäisiä. Käsitykseni mukaan syynä tähän ovat olleet perhesuhteet tai muut henkilökohtaiset syyt. Hakijat ovat reaaliaikaisessa yhteydessä päivittäin kotimaahansa ja läheisiinsä, sanoo Mattila.
Mattila toivoo, että tilanne säilyy yhtä rauhallisena kuin tähän saakka eivätkä kahden turvapaikanhakijan epäillyt teot kärjistä tunnelmaa Otanmäessä.
__________________________________________
Yle: Taposta ja ryöstöistä epäiltyjä irakilaisia esitetään vangittavaksi
Poliisi esittää kahta irakilaista turvapaikanhakijaa vangittavaksi. Miehiä epäillään viikonloppuna Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta taposta ja kahdesta ryöstöstä.
Poliisi on jo kuulustellut kumpaakin rikoksista epäiltyä irakilaista turvapaikanhakijaa mutta ei kommentoi kuulustelujen sisältöä millään lailla, ei myöskään sitä ovatko epäillyt tunnustaneet teot vai ei. Poliisi ei kommentoi myöskään onko tapon ja ryöstöjen motiivi selvinnyt.
Poliisi esittää vuonna 1988 ja 1997 syntyneitä epäiltyjä vangittavaksi. Vangitsemisoikeudenkäynnit pidetään keskiviikkona Kainuun käräjäoikeudessa. Yleisön havaintoja poliisi kaipaa yhä.
– Kaipaamme havaintoja lauantaina ja sunnuntain väliseltä yöltä Vuorimiehentieltä. Havaintoja onkin tullut jonkin verran. Vihjeitä ja tietoja on tarkisteltu, mutta ei ole suurta läpimurtoa näistä tullut, sanoo rikosylikomisario Jarkko Maksniemi.
Tapolla ja ryöstöillä on Maksniemen mukaan jonkinlaisia silminnäkijöitä, mutta hän ei pysty kertomaan sen enempää asiasta. Osaa todistajista poliisi on jo kuullut, myös toista ryöstön uhria on jututettu. Tutkinta jatkuu edelleen kuulusteluilla, puhuttamisella ja teknisellä tutkinnalla.
Poliisi epäilee irakilaisten miesten tappaneen kajaanilaisen miehen Kajaanin Otanmäessä viikonloppuna. Ohikulkija löysi noin 50-vuotiaan kuolleen miehen sunnuntaiaamuna Otanmäestä Vuorimiehentien varrelta. Poliisin mukaan surmatulta oli anastettu omaisuutta.
Tämän lisäksi epäiltyjen epäillään ryöstäneen toisenkin otanmäkeläisen miehen. Poliisi otti epäillyt kiinni sunnuntaina. Toinen miehistä pidätettiin Otanmäessä ja toinen Kajaanin keskustassa. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti.
Vangitsemisesityksestä kertoi ensimmäisenä STT.
__________________________________________
Yle: Risikko: Käytännöt käydään tarkasti läpi vastaanottokeskuksissa
Sisäministeri Paula Risikon mukaan Kajaanin tapahtumista ei ole vielä tarpeeksi tietoja johtopäätösten vetämiseksi.
Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Kajaanin Otanmäessä tehty surmatyö johtaa käytäntöjen tarkkaan läpikäyntiin vastaanottokeskuksissa. Kahta vastaanottokeskuksessa asunutta irakilaismiehestä epäillään kajaanilaismiehen taposta.
Risikko totesi aamu-tv:n haastattelussa, että Kajaanin tapahtumista on vielä liian vähän tietoja johtopäätösten vetämiseksi.
– Tutkinta on kesken ja siitä ei ole meille kovin paljon tihkunut tietoa, mutta uskon, että asia selviää mahdollisimman pian, Risikko sanoo.
Ministeri toteaa, että tilanne vastaanottokeskuksissa on kaikkiaan rauhoittunut. Risikko kuitenkin näkee haasteita tulevaisuudessa, kun saman katon alla majoittuvat sekä kielteisen että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt ja vielä päätöstä odottavat henkilöt.
– Tämä saattaa aiheuttaa jännitteitä, Risikko arvioi.
Toinen haaste on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten kohtalo. Risikko näkee riskin, että Suomeen syntyy iso paperittomien ihmisten joukko.
– Tällainen uusi paperittomien ryhmä saattaa olla Suomessa ja he voivat esimerkiksi joutua ihmiskaupan uhriksi tai paljon muuta voi tapahtua.
Viime viikolla eläköitynyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero varoitti turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä. Risikko toisti viranomaisten viestin, ettei tietoon ole tullut tällaisia tapauksia.
__________________________________________
Yle: Supo: Poliisin resurssit eivät tahdo riittää vastaanottokeskusten valvontaan
Ylen A-studiossa vieraillut Suojelupoliisin yksikönpäällikkö Kari Harju kommentoi viime päivinä edelleen kärjistynyttä tilannetta vastaanottokeskusten läheisyydessä. Hänen mukaansa väkivaltaiset yhteenotot ovat edelleen poikkeuksellisia. Turvallisuuden suhteen eniten huolta aiheuttaa riittävä tiedonkulku sekä poliisien resurssien riittäminen.
Vastaanottokeskusten liepeillä on viime viikkoina kuohunut usealla paikkakunnalla. Forssassa tilanne kärjistyi joukkotappeluksi, minkä seurauksena sekä paikalliset että turvapaikanhakijat ovat peloissaan.
Ylen A-studiossa vieraillut päällikkö Kari Harju Supon turvallisuus- ja alueyksiköstä totesi, että vakavat yhteenotot ovat edelleen poikkeustapauksia.
– Forssaa, Nurmijärveä ja Keuruun tapausta kun katsoo, niin kaikissa varsin pienistä asioista on lähdetty liikkeelle. On tönimisestä, huutelua, tai pahoinpitelyjä. Sitten joudutaan koston kierteeseen. Näin se usein tapahtuu.
Forssassa tapahtuneen joukkotappelun jälkeen paikalle saapui myös Suomi ensin -ryhmän edustajia, jotka olivat järjestämässä mielenosoitusta vastaanottokeskuksen eteen. Harju ei tällä erää pidä ryhmää varsinaisena turvallisuusuhkana.
– Kyseessä on ryhmä, joka on rekisteröity yhdistys ja pyrkii puolueeksi. Voin sanoa sen, että nämä täsmämielenosoitukset, mitä he tekevät, ovat sellaista kannatuksen hakua.
Tähän mennessä maahanmuuttovastaiset ryhmittymät ovat olleet hajanaisia.
– On totta, että ryhmiä on useita. Tämäkin ryhmä on ollut jonkinlaisen aikaisemman ryhmän jakautumisen tulos. Ne elävät aikansa. En usko, että mahdollinen tästä syntyvä puolue kestäisi kauaa. Enemmänkin ryhmät ovat hajonneet.
Tiedonkulussa on parannettavaa
Vastaanottokeskusten turvallisuusvaikutukset niiden sijoituspaikkakunnilla ovat nousseet voimakkaasti esille viime päivinä. Harjun mukaan turvallisuusarvioita päivitetään jatkuvasti.
– Jos tiedetään, että joku henkilö on meidän toimialaan kuuluvasti vaarallinen, niin ilman muuta informoidaan moniakin viranomaisia, myös vastaanottokeskusta. Henkilöstöä on koulutettu, mutta sitä voitaisiin varmasti tehdä lisää, Harju sanoi.
Kajaanissa sattuneesta surmatapauksesta syytetyt irakilaismiehet eivät olleet Supon tarkkailussa. Harjun mukaan tämä tarkoittaa, ettei heillä ollut minkäänlaisia tiedossa olleita kytköksiä esimerkiksi terrorismiin.
Poliisin resurssien suhteen Harju näkee edelleen parannettavaa, mitä tulee vastaanottokeskusten turvallisuuden valvontaan. Harjun käsityksen mukaan vastaanottokeskusten poliisitehtävät ovat pois yleistä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä.
– Poliisi on vahvasti mukana, mutta resurssit eivät ehkä riitä. Se sitoo aikaa, joskin viime aikoina vastaanottokeskusten poliisitehtävien määrä on vähentynyt.
Suojelupoliisi on mukana myös vastaanottokeskusten turvallisuuden tarkkailussa.
– Yhteistyötä viranomaisten välillä on lisätty. Tehdään uhka-arvioita niistä vastaanottokeskuksista, joissa on ollut ongelmia enemmän. Keskusrikospoliisissa on ryhmä, joka sitä käy läpi. Suojelupoliisi on siellä mukana, Harju sanoi.
Paperittomien määrä luultavasti nousussa
Moni Suomeen tuleva saa turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen. Heistä suurin osa valittaa hallinto-oikeuteen. Tällä hetkellä uusi valituksia tulee kolmesataa viikoittain. On arvioitu, että laittomasti maahan jäävien määrä tulee jatkossa kasvamaan.
– En sano, että se on varmaa, mutta todennäköistä. Ne, jotka eivät halua lähteä, menevät maan alle. Kyse on siis ihmisistä, jotka oleskelevat maassa viranomaisten tietämättä.
Harjun mukaan on mahdollista, että tulevana talvena on entistä enemmän ihmisiä, jotka piilottelevat Suomessa viranomaisten tietämättä.
– Tässäkin seurataan tilannetta ja puututaan silloin kun se on mahdollista. Kun henkilö katoaa, hänet etsintäkuulutetaan. Ja kun ihminen löydetään, voidaan tehdä käännytys, mikäli se vain on mahdollista, Harju totesi.