Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden siirrot tökkivät - Suomi on yhä EU:n suurimpia ottajia 14.9.2016
Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot eivät juuri etene. Tavoite on karannut jo kauas.
EU-maat sopivat viime vuoden syyskuussa turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista. Tavoitteeksi asetettiin yhteensä 160 000 ihmisen siirtäminen syyskuuhun 2017 mennessä.
Nyt, kun tavoiteajasta on kulunut puolet, sisäisiä siirtoja on tehty maanantaina päivitettyjen lukujen mukaan 4 741.
Tahti on vähitellen kiihtynyt, mutta laahaa yhä kaukana sovitusta. International Organization for Migration (IOM) -järjestön mukaan viimeisten kolmen kuukauden kuukausikohtainen keskiarvo oli 865 sisäistä siirtoa.
Tällä vauhdilla operaation saattaminen maaliin kestäisi tavoitteeksi asetetun kahden vuoden sijaan yli viisitoista vuotta.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vetosi viimeksi tiistaina EU-maihin siirtojen vauhdittamiseksi.
Ranska, Hollanti, Suomi
Tähän mennessä noin kolmasosa sisäisistä siirroista on kohdistunut Ranskaan, joka on ottanut operaation puitteissa vastaan 1 431 turvapaikanhakijaa.
Toiseksi eniten, 617 ihmistä, on siirretty Hollantiin.
Kolmantena listalla on Suomi, jonne on siirretty 599 turvapaikanhakijaa. Heistä 180 on siirretty Italiasta ja 419 Kreikasta.
Siirtojen aloittamista edelsi viime vuoden syyskuussa kärkäs keskustelu sekä EU-maiden sisäministerien äänestys, jossa Suomi jätti ainoana maana äänestämättä.
Taustalla oli hallitusohjelman mukainen vaatimus siirtojen vapaaehtoisuudesta - ja IL:n tietojen mukaan hallituksen sisäinen vääntö Suomen linjasta.
Suomen äänestyspäätös herätti Euroopassa hämmennystä. Silloinen sisäministeri Petteri Orpo (kok) kuitenkin katsoi Suomen löytäneen tavan osallistua siirtoihin hallitusohjelman puitteissa.
Usko sisäisten siirtojen toimimiseen alkoi silti hiipua nopeasti.
- Ei sitä ole vielä haudattu, mutta epäonnistuttuhan siinä on, pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi Helsingin Sanomille jo joulukuussa 2015.
Ei automaattista turvapaikkaa
Sisäisen siirron turvin maisemaa vaihtava turvapaikanhakijaa ei odota kohdemaassa automaattinen turvapaikka, vaan heidän hakemuksensa käsitellään kuten muidenkin hakijoiden.
Suomeen siirrettävien ihmisten turvapaikkahakemukset käsitellään Suomessa. Suomi ei kuitenkaan voi päättää, minkä maalaisia tai -ikäisiä turvapaikanhakijoita Suomeen siirretään, Maahanmuuttovirasto kertoi viime vuonna.
Viraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä kertoi elokuun lopulla Twitterissä, että sisäisesti siirretyille turvapaikanhakijoille tehdyistä reilusta 300 päätöksestä noin 90 prosenttia on ollut myönteisiä ja 10 prosenttia kielteisiä.
Eurooppa-neuvoston päätöksen mukaan haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt ovat etusijalla. Similän mukaan siirrettäviksi valitaan turvapaikanhakijoita kansalaisuuksista, jotka ovat eniten suojelun tarpeessa.