keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Iltalehti: Riita biljardivuorosta johti veriseen nujakkaan vastaanottokeskuksessa - tuomio lieveni hovissa

Iltalehti: Riita biljardivuorosta johti veriseen nujakkaan vastaanottokeskuksessa - tuomio lieveni hovissa 21.9.2016

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt nuoren miehen törkeästä pahoinpitelystä saamaa tuomiota. Hän selviää ehdollisella vankeusrangaistuksella.

Rangaistuksen lievennykseen johti ennen kaikkea epätavallinen ja keskimääräistä vaarattomampi teräase.

Fiskarsin valmistamien lankasaksien terän pituus on 35 millimetriä. Pahimpien yksittäisten haavojen syvyys jäi näin ollen noin kolmeen senttiin.

Vaikka sakseniskuja oli peräti kymmenen ja vaikka nuori mies suuntasi iskut uhrinsa yläselkään, osan osuessa päähän, lyhytteräisiä lankasaksia ei voida hovioikeuden mukaan pitää tavanomaisen puukon veroisena, erittäin vaarallisena teräaseena.

Toinen saksen teristä katkesi teon yhteydessä, mahdollisesti siksi, että terä osui kallon luuhun.

Iskut sarjassa

20-vuotias turvapaikanhakija ehti olla vangittuna kymmenisen kuukautta. Uhrilleen miehen tulee maksaa korvauksia yhteensä 3 500 euroa.

Rikos tapahtui vastaanottokeskuksen vapaa-ajantilassa. Uhrin ja rikoshetkellä 19-vuotiaan saksimiehen välillä oli syntynyt voimakas sanaharkka, jonka alkusyy oli oikeuden selvityksen mukaan kiista pelivuorosta.

Osapuolet kiihtyivät. Nuoret miehet latelivat toisilleen loukkauksia toistensa äideistä ja sisaruksista.

Kohta miehet kävivät toisiinsa kiinni. Valvontakameran tallenteelta näkyy, että ulkopuoliset miehet yrittivät erottaa pukareita toisistaan, mutta turhaan.

Kesken kahakan 19-vuotias iski saksilla riitakumppaniaan hartioihin. Iskut seurasivat "hakkaavan" nopeasti toisiaan. Uhri sai rimpuilullaan osan niistä torjutuksi, mutta mahdollisesti juuri torjuntatoimien vuoksi osa lyönneistä osui uhria niskaan.

Uhriksi joutuneella ei ollut minkäänlaista asetta.

Sakset muusta syystä mukana

Tilanne päättyi muiden turvapaikanhakijoiden väliintuloon.

Uhri oli teon jälkeen verissään. Hän kykeni kuitenkin itse kävelemään pois paikalta.

Oikeudessa kävi ilmi, että miehet olivat ennen välikohtausta ystäviä. Vanhempaa riitaa kaksikon välillä ei tiettävästi ollut olemassa.

Oikeus katsoo, ettei ole näytetty toteen, että syytetty olisi pitänyt saksia mukanaan pahoinpitelytarkoituksessa. Ne vain olivat sopivasti hänen reisitaskussaan.

Iltalehti ei kerro 20-vuotiaan nimeä, koska miehen rangaistus on alle kaksi vuotta vankeutta.