Iltalehti: 112:een soittanut mies tyrmistyi - päivystäjä puhui "neekereistä" 22.9.2016
Helsinkiläismies kirjoitti Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn takia Facebook-sivuilleen tapahtuman viime lokakuulta, kun hän joutui hälyttämään työpaikalleen poliisit.
Miehen mukaan poliisi kannusti häntä rasistiseen väkivaltaan. Poliisi kiistää tämän jyrkästi.
Mies kirjoittaa Facebookissa myös hätäkeskuspäivystäjän käyttäneen rasistista termiä puhelimessa.
Viranomaiset saivat tiedon miehen kertomuksesta tiistaina Facebookin kautta.
Varkaita kaupassa
Helsinkiläismies oli töissä kaupassa viime syksynä, kun hän joutui omien sanojensa mukaan soittamaan hätäkeskukseen varkauden ja uhkailun takia. Kaupassa oli käynyt kaljavarkaita.
Mies soitti hätäkeskukseen ja antoi puhelimessa varkaiden tuntomerkit. Mies kertoi kuvailleensa miehiä tummiin pukeutuneiksi tummaihoisiksi tyypeiksi.
Miehen mukaan hätäkeskuspäivystäjä kysyi häneltä tarkoittiko hän "siis ihan neekereitä neekereitä?".
Hätäkeskuksen selvityksen mukaan hätäilmoitus tehtiin 19. lokakuuta 2015.
Ilmoittaja käytti hätäpuhelussa myymälävarkaiden tuntomerkkinä "kaksi mustaa kaveria", minkä jälkeen päivystäjä kysyi tarkennusta käyttämällä neekeri-termiä.
Hätäkeskuksen mukaan tehtävä välitettiin poliisille ja hätäilmoitus käsiteltiin muuten asianmukaisesti.
- Tämä oli ikävä tapahtuma ja olemme siitä pahoillamme. Tallenteen kuuntelemalla huomaa, että päivystäjän sanoissa ei ole minkäänlaista rasistista sävyä, hän vain tarkentaa tuntomerkkejä. Sanat oli valittu väärin, kyse oli vahingosta, Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä pahoittelee.
Hätäkeskuslaitos toteaa, että se ei hyväksy minkäänlaista rasistista käytöstä tai etnisiä ryhmiä koskevien loukkaavien termien käyttöä. Hätäkeskuspäivystäjän tulee käyttää ammattimaista kieltä, vaikka esimerkiksi ilmoittaja ei sitä tekisi.
Hätäkeskuslaitos on ryhtynyt asian johdosta työnjohdollisiin toimenpiteisiin.
- Käymme tätä läpi sisäisissä koulutuksissa ja esimieskoulutuksissa sekä tietenkin asianomaisen päivystäjän kanssa. Hän on hyvin asiallinen ja esimerkillinen päivystäjä. Tuonkaan puhelun sisältö ei ollut millään tavalla vähättelevä tai rasistinen, mutta tuollaista termiä ei saa käyttää, Seppä muistuttaa.
Maila kaupassa
Facebook-kirjoituksessaan helsinkiläismies ihmettelee vielä enemmän poliisien toimintaa.
Hänen mukaansa partiot saapuivat kauppaan viidessä minuutissa ja he olivat saaneet kaljavarkaat kiinni.
Mies kertoi poliiseille, että hän piti tapahtuman aikana itsepuolustustarkoituksessa kädessään golfaajille tuttua rautamailaa.
- Iltamyöhään yksin kaupassa ollessa kyseinen esine tuo tietynlaista turvan tunnetta, mies kirjoittaa.
Miehen mukaan poliisit neuvoivat häntä käyttämään mailaa seuraavan kerran, kun vastaavanlainen tilanne tulee. Miehen mukaan poliisit sanoivat "anna mennä vaan". Poliisit lupasivat miehen mukaan myös, ettei mailan käytöstä tulisi hänelle seurauksia.
Tämän jälkeen poliisit miehen mukaan totesivat, että "ei kukaan tainnut mitään sanoa, en ainakaan kuullu mitään".
Miehen mukaan poliisit naureskelivat tilanteessa. Itse hän oli tilanteesta todella hämmästynyt.
Ei hyväksytä
Helsingin poliisista kiistetään jyrkästi, että poliisit olisivat kannustaneet ketään rasistiseen väkivaltaan. Keikalla kaupassa viime lokakuussa oli kaksi partiota.
- Olen nähnyt kirjoituksen ja kovat väitteet. Olen keskustellut paikalla olleiden partioiden johtajien kanssa ja he muistivat keikan. Missään tapauksessa poliisi ei ole kehottanut ketään väkivaltaan. Koko keskustelu on aivan käsittämätöntä, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista sanoo.
Helsingissä tapahtuu vuosittain yli 5 000 näpistelytapausta. Roimu ymmärtää, että kenttäpartioita keikat voivat turhauttaa, etenkin kun suurin osa on ammattinäpistelijöiden toistuvia tekosia.
- Kentällä on varmasti turhautumista tämän tyyppisissä asioissa, mutta missään nimessä väkivaltaan kehottamista ei hyväksytä, sallita tai tapahdu. Siellä kaupassa on saatettu käydä keskustelua, joka on ymmärretty väärin tai partiot ovat keskenään heittäneet asiaa, josta on tehty tällainen tulkinta.
Poliisit muistavat keikalta sen, että ilmoittajalla oli golfmaila.
- Se oli vähän poikkeuksellista ja ehkä senkin takia keikka oli jäänyt partioille mieleen, Roimu sanoo.
Roimu kehottaa ihmisiä tuomaan asiat nopeammin julki, jos poliisin käytös mietityttää heitä.
- Tämän tyyppiset asiat pitää tuoda heti julki, ei vuoden päästä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi asioita on selvittää.