MTV: Risikko keskustelee kirkon kanssa turvapaikkahakijoiden suojelusta: "Koko tilanne täytyy hoitaa tyylikkäästi" 26.9.2016
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on kutsunut Suomen piispat keskustelemaan muun muassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden suojelusta. Kirkko on ollut keskeisesti mukana auttamassa ja tukemassa turvapaikanhakijoita.
Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi jo keväällä, että kirkko on varautunut suojelemaan turvapaikanhakijoita, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.
– Olen kutsunut piispat pakeilleni eli tämän syksyn aikana myös tapaan heitä ja käydään tämä asia läpi, Risikko sanoo MTV:n haastattelussa.
Paperittomien määrän uskotaan kasvavan, kun kielteisestä päätöksestä valittaneet turvapaikanhakijat saavat ratkaisun hallinto-oikeudesta.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoi tänään Sunnuntaisuomalaisessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ei tarjottaisi hätämajoitusta, koska se hänen mukaansa antaa vääränlaisen viestin.
Nerg toivoo yhteiskunnan viestittävän, että paperittomien kannalta on huomattavasti parempi, että he löytävät paluun kotiin.
Ministeri Risikon mukaan käytännössä pyritään välttämään sitä, että vapaaehtoinen työ ei sotke virallista järjestelmää.
Akuutti humanitäärinen apu on aina viranomaisen vastuulla.
– Meidän lähtökohta pitää olla se, että meille ei tule tänne sellaista laittomasti maassa olevien uutta joukkoa tai nykyinen joukko kasva, vaan me saadaan vapaaehtoinen palauttaminen tyylikkäästi hoidettua, Risikko toteaa.
Kirkko ei sulje ovia
Kirkko seuraa turvapaikkakysymyksistä käytävää keskustelua valppaasti. Jääminen yhteiskunnan ulkopuolelle ei merkitse kirkon näkökulmasta ovien sulkemista.
Helsinkiläinen Kallion seurakunta on ollut mukana turvapaikanhakijoiden tukemisessa.
– Meidän tehtävä on täällä auttaa ihmistä luotuna olentona, joka tulee tänne ja pyytää apua, toteaa Kallion seurakunnan pastori Mari Mattsson.
Mattsson korostaa, että kirkko toimii yhteistyössä.
– Meidän kaikkien toive on, että tänne ei tule laittomasti maassa olevien joukkoa. Jotta näin ei tapahdu, niin se edellyttää yhteistyötä ja sitä, että löydetään tapoja uuteen tulevaisuuteen joko täällä tai heidän maassaan, mikäli on turvallista.
Monet suomalaisjärjestöt pitävät sisäministeriön ehdotusta pitäytyä paperittomien auttamisesta kylmänä ja aikovat jatkaa toimintaansa kannasta huolimatta.