perjantai 16. syyskuuta 2016

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden rauhan puolesta pelattu jalkapallo-ottelu päättyi joukkotappeluun

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden rauhan puolesta pelattu jalkapallo-ottelu päättyi joukkotappeluun 16.9.2016

Eilen torstaina Nurmijärven Klaukkalan tekonurmella pelattu Peace United-jalkapallopeli jouduttiin keskeyttämään joukkotappelun vuoksi.

Torstai-iltana Nurmijärvellä Klaukkalan tekonurmella järjestettiin Peace United-jalkapallo-ottelu, johon osallistui turvapaikanhakijoita ja suomalaisia ohjaajia sekä jalkapallon harrastajia.

Ottelu jouduttiin keskeyttämään toisen puoliajan alkuvaiheessa puhjenneen tappelun vuoksi. Kahakka syntyi, kun tunteet kuohahtivat yhden pelaajan loukkaannuttua pelitilanteessa.

- Siinä oli normaalissa pelitilanteessa loukkaantunut yksi pelaaja, ja tuomarit antoivat pelin jatkua. Jotkut vastaanottokeskuksen asukkaat olivat ilmeisesti tulkinneet, että siinä olisi ollut pelirikkomusta. Tunteet olivat valitettavasti kuumentuneet joukkotappeluksi, johon osallistui kahden vastaanottokeskuksen asukkaita, kertoo Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen.

Kirkkoherra kertoo, että pelissä loukkaantunut kannettiin paareilla pois, mutta muilta vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin. Tuhkasen mukaan paikalla olleet järjestysmiehet saivat tilanteen rauhoittumaan jo ennen poliisin yksiköiden saapumista paikalle.

Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa Iltalehdelle tapahtumien kulun ja kertoo poliisin tutkivan tapausta rikosnimikkeellä pahoinpitely.

- Siinä oli käynnissä seurakunnan järjestämä Nurmijärven vastaanottokeskusten Röykän ja Vantaalan välinen ystävyysottelu. Keskinäinen kahakka lähti siitä, kun joku oli satuttanut jalkansa pelitilanteessa ja se oli joidenkin pelaajien mielestä jäänyt tuomarilta huomaamatta, Leppälä sanoo.

Ylikomisario Leppälän mukaan poliisin saavuttua paikalle tilanne oli jo rauhoittunut, ja poliisin tehtäväksi jäi lähinnä varmistaa jokaisen pääsevän omaan vastaanottokeskukseensa turvallisesti.

"Todella valitettavaa"

Kirkkoherra haluaa painottaa, että Nurmijärvellä asuvat kongolaiset kiintiöpakolaiset osallistuivat kyllä otteluun, mutta eivät olleet tappelussa mukana.

- Päinvastoin, he olivat saaneet kehuja reilusta ja rehdistä pelistä, joten haluan puhdistaa heidän maineensa, Tuhkanen sanoo.

Tuhkasen mukaan on erittäin ikävää, että joukkotappelu syntyi ottelussa, jossa oli tarkoitus rakentaa rauhaa ja ystävyyttä. Peace United on Kirkon Ulkomaanavun alun perin lanseerama konsepti, jonka tarkoitus on edistää ihmisten rauhanomaista yhteiseloa.

Seurakunta ei kuitenkaan aio lannistua.

- Tämä on todella valitettavaa, mutta pitää vain yrittää rakentaa rauhaa ja ystävyyttä aina uudelleen, Tuhkanen summaa.

Nurmijärven jalkapalloseura NJS otti asian myös esille Facebook-sivuillaan. Seura haluaa täsmentää, ettei sillä ollut ottelun kanssa mitään tekemistä. Tällaista huhua on paikkakunnalla kiertänyt.