torstai 15. syyskuuta 2016

Iltalehti: Väkivaltaisuuksia eri puolella Suomea - Migrin pomo rauhoittelee: "Jäitä hattuun"

Iltalehti: Väkivaltaisuuksia eri puolella Suomea - Migrin pomo rauhoittelee: "Jäitä hattuun" 15.9.2016

Kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden välillä on ollut alkusyksystä väkivaltaisia yhteenottoja.

Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottoyksikön johtajana lokakuun alussa aloittava Pekka Nuutinen katsoo, että kyse on yksittäistapauksista.

Nuutisen mukaan viime syksyyn verrattuna ilmapiiri on parantunut.

Kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden välillä on kipinöinyt alkusyksystä eri puolilla Suomea.

Vakavin tapaus sattui viime viikonloppuna Kajaanin Otanmäessä, missä kaksi paikallista miestä joutui ryöstön uhriksi. Toinen miehistä kuoli, toiselta vietiin kännykkä väkivaltaa käyttäen. Taposta ja ryöstöistä epäillään kahta irakilaista turvapaikanhakijaa.

Silminnäkijöiden mukaan turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön välille oli syntynyt surmayönä kinaa paikallisen ravintolan terassilla.

Samana viikonloppuna Keuruulla vastaanottokeskuksen asukkaat sekä kantasuomalaiset miehet rähinöivät kaupungin pääkadulla. Osapuolet yltyivät huutelemaan toisilleen, ja kun tunteet olivat kuumenneet yli, otettiin kädet avuksi.

Forssassa kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden välille puhkesi joukkotappelu elokuun lopulla. Irakilainen Mohammed Qasim sanoi tiistaina A-studiossa, että tappeluita Forssassa on ollut yhteensä kymmenen.

Elokuussa nujakoitiin myös Nurmijärvellä ja Oulussa. Nurmijärvellä paikallisten nuorten päättynyt parisuhde johti joukkotappeluun, johon osallistui vastaanottokeskusten asukkaita.

Oulussa viisi turvapaikanhakijaa oli jäänyt bussista vastaanottokeskuksen läheisyydessä olevalla bussipysäkillä ja kohdannut yli kymmenen suomalaismiehen porukan. Yksi turvapaikanhakija sai tilanteessa vammoja.

Keskuksissa turhautunutta väkeä

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajana lokakuun alussa aloittava Pekka Nuutinen, pitäisikö viime aikojen tapahtumista olla huolissaan?

- Tietysti aina jos on väkivaltaa ja väkivallan uhkaa, pitää olla huolissaan. Yleisesti ottaen, jos katsotaan kaarta viime syksystä, niin pääasiassa ilmapiiri on sulanut. Aiemmin ilmapiiri saattoi olla aika hyytävä, joissain paikoissa puolihysteerinen.

- Otanmäen tapaus, joka on sinänsä traaginen ja surullinen, vaikuttaa myös yksittäistapaukselta. Tätä vakavuusluokkaa ei onneksi ole ollut muita.

Turvapaikkapolitiikka kiristyi toukokuussa. Kasvattaako kielteisten turvapaikkapäätösten lisääntyminen yhteenottojen riskiä?

- Äärimmäisen vakavat väkivallanteot ovat yksittäistapauksia, mutta voihan olla, että sitä maaperää vastaanottokeskuksissa on, kun paljon kielteisiä tulee. On turhautunutta väkeä. Jos siihen tulee tahoja, jotka haluavat kipinää siihen maaperään sytyttää, niin ainahan mahdollisuus on, että tällaisia ilmenee.

Suomi ensin! -liike on menossa torstaina Otanmäkeen osoittamaan mieltään. Myös Rajat kiinni! -liike on järjestänyt mielenosoituksia. Mitä ajattelet näiden ryhmien toiminnasta?

- Täytyy kysyä ryhmiltä, mikä heidän intressi on. Joidenkin intressi saattaa olla lietsoa tällaista eripuraa. Tokihan vastaanottokeskuksissakin on monenlaisia ihmisiä. Jotkut haluavatkin provosoitua, jos provosoidaan.

Mitä sanoisit kansalaisille, jotka ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan viime aikojen tapahtumien vuoksi?

- En näe, että tavallisilla ihmisillä ei ole mitään erityistä syytä huoleen. Sanoin syksylläkin, että jäitä hattuun. Yleisestä katurauhasta ei tarvitse olla huolissaan.