lauantai 10. lokakuuta 2009

YLE: Ville Niinistö: Suomi tarvitsee maahanmuuttajia

YLE Turku: Ville Niinistö: Suomi tarvitsee maahanmuuttajia 5.10.2009

(lopussa haastattelu tekstimuodossa)

Suomen maahanmuuttopolitiikasta pitäisi keskustella enemmän. Näin totesivat YLE Turun kansanedustajahaastattelussa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ja Turun kaupunginvaltuutettu perussuomalaisten Maria Lohela.

Perussuomalaisten Maria Lohela suhtautuu varauksella maahanmuuttoon.

- Haluan rajoittaa sosiaalista maahanmuuttoa, koska täällä jo olevista ihmisistä ei pystytä kunnolla huolehtimaan.

Lohelan mielestä vihreiden maahanmuuttopolitiikka on liian höveliä. Niinistö on eri mieltä.

- Vihreille olennaista on se, että meillä on korkeat ihmisoikeusstandardit, jotka koskevat sekä oman maan kansalaisia että turvapaikanhakijoita, toteaa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ja jatkaa.

- Jos työmarkkinat tarvitsevat työvoimaa niin, työantajilla on oltava mahdollista hakea työvoimaa muualta. Työllistymisen kynnyksen on oltava maahanmuuttajille matala.

- Suurimmat ongelmat liittyvätkin sosiaaliseen maahanmuuttoon eikä niihin niin sanottuihin Nokian insinööreihin, täsmentää Lohela.

Niinistön mukaan Suomessa turvapaikan saajien ja hakijoiden määrä on pieni verrattuna muihin naapurimaihin.

- Turvapaikan saajien määrän rajoittaminen tarkoittaisi käytännössä alempaa ihmisoikeusstandardia ja se olisi moraalisesti väärin, Niinistö sanoo.

Sekä Niinistö että Lohela ovat molemmat sitä mieltä, että Suomessa pitää keskustella nykyistä enemmän maahanmuuttopolitiikasta.

______________________________________________

Toimittaja: Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Maria Lohela, kirjoitat nettisivuillasi näin:
"Suomessa on hämmästyttävä määrä sosiaalisia ongelmia ihan omasta takaa, minkä takia suhtaudun varauksella maahanmuuttoon."
Ovatko maahanmuuttoon liittyvät ongelmat tabu, voiko niistä puhua?

Maria Lohela: Kyllähän niistä nykyään voi jo puhua. Tässä on ihan viime vuosina tapahtunut merkittävä muutos. En mä sitä sano, ettei asioista olisi keskusteltu aiemminkin, mutta se on ehkä ollut vaan...vaikka vaan Vihreillä esillä tämä asia. Nyt on tullut keskusteluun osallistujia enemmän.

Toimittaja: Sanoit että mielestäsi Vihreiden maahanmuuttopolitiikka on vähän liiankin höveliä. Turkulainen Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö, ovatko Vihreät toivottamassa avosylin kaikki maahanmuuttajat tervetulleiksi?

Ville Niinistö: No, tämä meidän keskustelu on yleensä tällaista näennäiskeskustelua. Vihreille olennaista on se, että meillä on korkeat ihmisoikeusstandardit koskien niin meidän oman maan kansalaisia kuin maasta turvaa hakevia. Ja voi sanoa näin yleisenä arviona myös sen, että ne maat maailmassa jotka pitää parhaiten huolta ihmisoikeuksista - myös ulkomailla ja turvapaikanhakijoiden osalta - on myös niitä maita, joiden kansalaisilla on paras elintaso ja parhaat perusoikeudet. Nämä ei ole toisiltaan pois.

Ja tästä ketkä tänne tulee, niin olennaista on se, että jos työmarkkinat tarvitsee työvoimaa, niin työnantajilla on mahdollisuus sitä hakea. Työllistymisen kynnys maahanmuuttajille olisi matala ja että turvapaikkajärjestelmässä arvioidaan ihmisoikeustarpeesta ja kansainvälisen suojelun tarpeesta se, että ketkä tänne maahan saa tulla. Luvut on edelleen aika pieniä Suomessa, että ajatukset siitä, että meillä olisi jotenkin maahanmuutto karannut käsistä, mitä on jonkin verran julkisuudessakin väitetty, niin on kyllä aika eksoottisia. Naapurimaissa on moninkertaiset turvapaikanhakijamäärät ja turvapaikan saaneiden määrät.

Siellä on myös moninkertaisia määriä jo maassa olevia maahanmuuttajia, että ei meillä ole nyt sillä tavalla ongelmaa, mutta ongelma on siinä, että ne jotka on tulleet maahan, niin meidän täytyy edelleen vahvistaa sitä, että ne saa mahdollisuuden kieliopiskeluun. Oikeusperiaatteen, koko suomalaisen järjestelmän tuntemiseen lisää resursseja.

Maria Lohela: Tässä tulikin hyvin esille se, että mikä on se maahanmuuttoproblematiikka. Eli kun tässä alettiin puhua maahanmuutosta, niin heti sieltä tuli esille nämä turvapaikanhakijat. Eli se yhdistetään siihen ja se sinänsä onkin ihan totta, että suurimmat kysymykset, ongelmat, haasteet, ne liittyy nimenomaan sosiaaliseen maahanmuuttoon, eikä niihin Nokian insinööreihin, esimerkiksi. Että tässä on todellakin niin kun...resursseja tarvitaan, se on päivänselvä asia, mutta ne resurssit eivät ole rajattomat, ja tästä syystä minäkin haluaisin esimerkiksi rajoittaa sitä kuinka paljon sosiaalisin perustein tänne maahan voi tulla, koska ei pystytä täällä jo olevistakaan ihmisistä huolehtimaan.

Ville Niinistö: Mutta se rajoittaminenhan silloin käytännössä tarkoittaisi, että me pidetään alempia ihmisoikeusstandardeja turvapaikkaprosessissa ja mun mielestä se on moraalisesti väärin. Meille tulee vuosittain turvapaikkaprosessin kautta...maahan jää pysyvästi alle kaksi tuhatta huippuvuosinakin ja se ei ole yli viiden miljoonan väkilukuisessa kansassa nyt sellainen määrä, joka aiheuttaisi sellaisia taloudellisia kustannuksia, että se olisi aidosti ongelma.

Maria Lohela: Tässä pitää kuitenkin muistaa myös se, että turvapaikanhakijoiden myötä tänne tulee perheenyhdistämisten kautta huomattavan paljon enemmän ihmisiä. Jos yksittäisiä turvapaikkoja myönnetään tietty määrä, niin myöhemmin tulee lisää.

Toimittaja: Tänä vuonnahan Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita ennätysmäärä, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, neljä tuhatta...

Ville Niinistö: Ja Ruotsissa tulee vuosittain 40 000!

Toimittaja: Toki määrät on Suomessa pieniä, mutta Ruotsissa on myös ollut myös vakavia ongelmia, lähiömellakoitakin...

Ville Niinistö: Ruotsissa 70 prosenttia väestöstä on sitä mieltä, että maahanmuutto on ollut Ruotsille hyvä asia. Ruotsalaiset seisoo aika vahvasti tämän maahanmuuttopolitiikkansa takana. Ruotsalaiset yritykset on saaneet hyvin paljon lisää kansainvälistä kauppaa niihin maihin, joista maahanmuuttajia on Ruotsiin tullut.

Eli kyllä nämä ongelmat on aitoja Ruotsissakin, sen takia että sielläkin on segregaatio eli maahanmuuttajat on keskittynyt tiettyihin lähiöihin. Ylipäänsä lähiöissä, niin kuin myös Suomessakin, työllistyminen on vaikeampaa. Meilläkin on tällaisia keskittymiä, missä etnisiä, pitkään Suomessa asuneiden, syrjäytyneiden ihmisten lähiöitä on muodostunut.

Ja tämä on ylipäätään...maahanmuuttajat ei sillä tavalla ole erillinen kysymys. Pitää varmistaa, ettei yhteiskunta kehity luokkayhteiskunnan suuntaan. Se koskee niin meidän omia syntyperäisiä kansalaisia, kuin se, että pidetään huolta myös maahanmuuttajista.

Toimittaja: Tähän voisi loppuun vielä ehkä yhteenvetona sanoa, että Perussuomalaiset ja Vihreät ovat ehkä maahanmuuttoon liittyen eri linjoilla, mutta puolueita yhdistää se, että kumpikin haluaisi enemmän keskustelua. Voiko näin sanoa?

Maria Lohela: Ilman muuta voi sanoa ja siitä pitäisi esimerkiksi täällä Turussa ja Turun valtuustossa suoremmin, avoimemmin ja rehellisemmin ja faktat esittäen käydä sitä keskustelua ihan paikallaisella tasolla, kuin myös eduskunnassa.

Ville Niinistö: Joo, tämä pitää paikkansa ja meidän pitäisi enemmän keskustella siitä, miten voidaan auttaa lähiöiden asemaa. Meillä on hyviä lähiöhankkeita ja maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden tilanne on parantunut viime vuosina, että tässä on kyllä kehitystäkin tapahtunut. Itse asun Halisissa, jossa kehitys on hyvä.