tiistai 3. marraskuuta 2009

Suupohjan Sanomat: Jos vastaanottokeskus ei pienene, halutaan koko toiminta lopettaa

Suupohjan Sanomat: Jos vastaanottokeskus ei pienene, halutaan koko toiminta lopettaa 2.11.2009
Vasabladet: Samlingspartiet vill ha bort asylsökande 3.11.2009
Helsingin Sanomat: Kokoomuksen kansanedustaja lakkauttaisi Kristiinankaupungin pakolaiskeskuksen 5.11.2009
Kansan Uutiset: Kokoomuskansanedustaja vastustaa pakolaisten vastaanottokeskusta 6.11.2009
Demari: Kokoomus politikoi vastaanottokeskuksilla 10.11.2009

Kokoomuksen valtuutetut yhtä lukuun ottamatta jättivät tämän iltaisessa valtuustonkokouksessa aloitteen, jossa vaaditaan valtuuston palaavan alkuperäiseen päätökseensä, jonka mukaan Kristiinassa sijaitsevassa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa saa olla enintään 50 turvapaikanhakijaa.

Jos vastaanottokeskuksen kokoa ei pienennetä edellä olevan ehdotuksen mukaisesti, vaativat allekirjoittaneet koko vastaanottokeskuksen lopettamista Kristiinassa.

Mikäli kumpikaan edellä mainituista vaihtoehdoista ei toteudu, vaaditaan aloitteessa, että kaupunki järjestäisi vastaanottokeskuksen tulevaisuudesta kansanäänestyksen.

Nykyisellään SPR:n pyörittämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa on runsas 200 henkeä.
Moitteita aloitteessa saa myös Kristiinan kaupunginhallitus, joka ei ole valtuutettujen mukaan tiedottanut vastaanottokeskuksen toiminnasta ja kehityksestä tarpeeksi hyvin.

Vain yksi puolueen valtuutettu, Jessica-Bårdsnes Malinen, ei pistänyt nimeään aloitteeseen.
- Minun puolesta tämä määrä on ihan ok niin kuin se nyt on, mutta en halua heitä lisääkään, Malinen kommentoi kokouksen jälkeen turvapaikanhakijoiden nykymäärää.

Kaksi tuntia kestäneessä kokouksessa päätettiin lisäksi muun muassa Kristiinan ensi vuoden veroprosenteista ja hyväksyttiin yksimielisesti Kristiinanseudun koulun remonttia koskeva hankesuunnitelma. Lisää valtuustouutisia ylihuomenna Suupohjan Sanomissa.

___________________________________________

Efter flera tidigare försök, skärper Samlingspartiet i Kristinestad nu tonläget gentemot asylcentralen i staden. I en ny motion till stadsfullmäktige kritiserar partigruppen såväl Röda Korset som stadsstyrelsen.

-Den tidigare så trygga staden har blivit en otrygg och olustig miljö. Det är inte i enlighet med Samlingspartiets strävan, sade ­Mikael Perjus (Saml) på mån­dagens fullmäktigemöte.

Partigruppen kräver att ­antalet platser vid Röda Korsets asylcentral sänks till 50, senast den 1 januari 2011. Om inte ska centralen stängas helt. Sker inget av detta, ska det hållas en folkomröstning om asylcentralen i Kristinestad, kräver gruppen.

Motionen är undertecknad av partiets ordinarie fullmäktige­ledamöter, inklusive riksdags­ledamot Petri Pihlajaniemi.

Gruppordförande Mikael Perjus säger att hänvisningen till otrygghet bottnar i några "otrevliga incidenter".
-Därifrån har en rädsla uppstått. Det har liksom blivit en spegelbild av asylmottagningen. Vi vill inte utpeka någon enskild folkgrupp, säger han.

Han uppger att människor kontaktat honom i frågan, men kan inte säga hur utbredd uppfattningen är.
- Det är något som känns på stan. Säkert finns en rädsla speciellt bland kvinnor.

Att Samlingspartiet nu skulle utmålas som främlingsfientligt tror Perjus inte. Partigruppen är heller inte motståndare till asylmottagningen säger han. I första hand gäller kritiken antalet platser och en brist på information.

Först var det tänkt att 50 asylsökande skulle bo i Kristinestad. Nu är antalet över 200. Det tycks vara önskvärt för en majoritet i stadens ledning, men inte bland invånarna, enligt partigruppen.

_________________________________________

Kansan Uutiset: Kokoomuskansanedustaja vastustaa pakolaisten vastaanottokeskusta

Kokoomuksen kansanedustaja Petri Pihlajaniemi haluaa rajoittaa Kristiinankaupungissa toimivan pakolaiskeskuksen turvapaikanhakijoiden määrän 50:een. Jos tähän ei suostuta, tulee koko vastaanottokeskus sulkea.

Pihlajaniemi on allekirjoittanut keskuksen toiminnan rajoittamista koskevan aloitteen yhdessä kuuden muun kaupunginvaltuutetun sekä yhden varavaltuutetun kanssa. Varsinainen valtuutettu Jessica Bårdsnes-Malinen (kok.) ei osallistunut valtuuston kokoukseen, jossa aloite tehtiin marraskuun alussa.

Valtuutettujen mukaan kaupunginvaltuusto on päättänyt 50:n katosta. Kokoomusryhmä asettaa vaatimuksensa takarajaksi tammikuun 1. päivän 2011.

Aloitteen allekirjoittajien joukossa on Vaasan kaupungin entinen koulutoimenjohtaja Per-Olof Boström, joka on maanpuolustusyhdistys Vaasan Kiltapiirin hallituksen puheenjohtaja.

Jos pakolaisten määrää ei rajoiteta tai keskusta lakkauteta, kokoomusvaltuutetut uhkaavat vaatia keskuksen tulevaisuudesta kunnallista kansanäänestystä.

”Aikaisemmin hyvin turvallinen kaupunki onkin nyt turvaton ja epämiellyttävä ympäristö liikkua. Tämä ei ole Kokoomuksen politiikan mukaista. Ei kuntalaisen tarvitse kokea sekä henkistä että fyysistä epämukavuutta”, aloitteessa sanotaan.

Kokoomusvaltuutetut sanovat lisäksi, että kaupunginhallitus ei ole tiedottanut kaupunkilaisille tyydyttävällä ja laillisella tavalla keskuksen toiminnasta ja kehityksestä. Myöskään kokoomuksen vaatimus suunnitelmallisuudesta, tiedoksiannosta ja turvaa luovasta toiminnasta kuntalaisille on valtuutettujen mukaan jäänyt toteuttamatta. Samoin ei ole annettu tietoa, mihin toimenpiteisiin Suomen Punainen Risti, poliisi, maahanmuuttoviranomaiset ja kaupunki ovat ryhtyneet.

”Minusta se on rasistinen”

Kristiinankaupungin ex-kaupunginvaltuutettu Marianne Haleniuksen (vas.) mielestä aloitteessa on rasistisia piirteitä. Aloite kuvaa hänen mukaansa pienessä kaupungissa vallitsevaa voimakasta ennakkoluuloisuutta ja asenteellisuutta.

– Henkilökohtaisesti en olisi missään nimessä pistänyt nimeäni tuollaiseen paperiin.

– En koe turvattomuutta, Halenius lisää.

Halenius pitää vain myönteisenä, että paikkakunnan kaupunkikuvaan on tullut väriä. Kristiinankaupungissa on hieman yli 7 000 asukasta. Keskuksessa asuu noin 250 pakolaista yli kymmenestä kansallisuudesta.

Keskus sijoitettiin Haleniuksen mukaan Kristiinankaupunkiin pitkälti Rkp:n voimin. Näin estettiin koulujen lakkauttamisia ja saatiin kaupungille varoja.