tiistai 3. marraskuuta 2009

Kuntalehti: Thors harkitsee kunnille velvoitetta pakolaisten vastaanottoon

Turun Sanomat: Kunnat eivät halua ottaa pakolaisia vastaan 3.11.2009

Suomen vastaanottokeskuksissa viruu 200-300 ihmistä odottamassa, että jokin kunta ottaisi heidät vastaan.

Maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thors aikoo tiivistää yhteydenpitoa kuntiin ja toivoo, että ne ryhdistäytyisivät ja pakolaisille löytyisi ottajia tämän ja ensi vuoden aikana, uutisoi Turun Sanomat.
– Elleivät kunnat ryhdy toimiin, pitää ruveta harkitsemaan niiden velvoittamista pakolaisten vastaanottamiseen. Silloin täytyy määritellä, mikä on tässä asiassa kunnan tai yhteistyöalueen vastuu, sanoo Thors.


__________________________________________


Turun Sanomat

Astrid Thors harkitsee velvotteita vauhdittamaan tahtia

Kunnat ovat alkaneet suhtautua nihkeästi pakolaisten vastaanottamiseen. Suomen vastaanottokeskuksissa viruu 200-300 ihmistä odottamassa, että jokin kunta ottaisi heidät vastaan.

Maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thors (r) ei katso kehitystä suopein silmin. Salossa maanantaina puhunut Thors aikoo tiivistää yhteydenpitoa kuntiin ja toivoo, että ne ryhdistäytyisivät ja pakolaisille löytyisi ottajia tämän ja ensi vuoden aikana.

– Elleivät kunnat ryhdy toimiin, pitää ruveta harkitsemaan niiden velvoittamista pakolaisten vastaanottamiseen. Silloin täytyy määritellä, mikä on tässä asiassa kunnan tai yhteistyöalueen vastuu, sanoo Astrid Thors.

Hän lupaa, että valmisteilla oleva esitys uudeksi kotouttamislaiksi saadaan eduskuntaan jo ensi keväänä. Tavoitteena on, että kotouttamistoimet koskettavat kaikkia maahanmuuttajia. Nyt paljon ihmisiä jää tuen ja avun ulkopuolelle.

Ministeri nostaa esimerkiksi thaimaalaiset naisyrittäjät, joilla ei ole kielitaitoa eikä minkäänlaista yrittäjäosaamista. Toinen syrjäytymisvaarassa oleva ryhmä ovat kotiin lapsia hoitamaan jääneet äidit.

– Kaikkien perheenjäsenten kotouttamista pitää edistää. Ei riitä, että tukitoimet koskettavat vain mahdollisesti työelämässä olevaa isää. Alkuvaiheen palvelupaketti tulisi tarjota kaikille. Ei tyrkytetä pakkokoulutusta, mutta annetaan tietoa tarjolla olevista mahdollisuuksista.

Monessa kunnassa teorian asteella

Astrid Thors patistaa myös kuntia tekemään toimivia kotouttamisohjelmia. Hänen mielestään on aivan liikaa kuntia, joissa ohjelma on lähinnä teoreettinen.

– Kotouttamisohjelmia voitaisiin tehdä myös seutukunnallisesti, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, joka nyt on jakautumassa vaarallisella tavalla. Syrjäytyneisyys keskittyy itäpuolelle, vauraus länsipuolelle.

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko haluaa, että maahanmuuttajien olisi helppo ja nopea sopeutua Saloon. Kynnys virkamiesten luokse pitää olla matalalla ja palveluiden helposti saatavilla.

Rantakokko peräänkuuluttaa Saloon perusteellista maahanmuuttajakeskustelua, jota sopisi käydä myös päättäjien keskuudessa. Maahanmuuttajia hän neuvoi aktivoitumaan poliittisesti.

– Teitä on Salossa neljä prosenttia väestöstä. Se on jo semmoinen äänimäärä, ettei millään poliittisella ryhmittymällä ole varaa jättää sitä käyttämättä, Rantakokko sanoo.

PÄIVI PALM

______________________________________

YLE Uutiset: Ministeri Thors velvoittaisi kunnat ottamaan pakolaisia vastaan


Maahanmuuttoministeri Astrid Thors sanoo, että kuntien nihkeys pakolaisten vastaanottamisessa alkaa jo nakertaa Suomen kansainvälistä uskottavuutta. Suomessa on parhaillaan 300 pakolaista, jotka ovat jumiutuneet vastaanottokeskuksiin kuntapaikkojen puutteen takia. Thors velvottaisi kunnat ottamaan pakolaisia vastaan vaikka pakolla.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors pitää mahdollisena, että kuntien on jatkossa pakko ottaa pakolaisia vastaan. Ministerin mukaan pula pakolaisten kuntapaikoista on vakava ongelma.

- Tilanne on paha Suomen uskottavuuden kannalta. Ellemme saa kuntia ottamaan pakolaisia vastaan, emme ole YK-järjestelmässä luotettava kumppani, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

- Meillä on henkilöitä, jotka ovat suuressa hädässä mutteivät voi saapua Suomeen, koska kunnat eivät ota pakolaisia vastaan tällä hetkellä.

Thors valmistautunut kuntien vastarintaan

Thors sanoo, että kiintiöpakolaiset voitaisiin jakaa ympäri Suomea seutukunnittain. Hän on jo valmistautunut siihen, että velvoitelinja tyrmätään kunnissa.

- Olen aivan vakuuttunut, että on normaali kuntareaktio, että tästä ei pidetä. Tämä on keskustelunavaus, hän sanoo.

Kunnat ovat arvostelleet, että pakolaisten vastaanottamisesta maksettava raha ei riitä. Kuntien saama korvaus pakolaisista on nousemassa ensi vuonna 10 prosenttia, mutta arvostelijoiden mukaan korotus ei ole edelleenkään tarpeeksi suuri.

Ministeri Thors patistaa kuntia osoittamaan paremmin, mitä pakolaisten vastaanottaminen maksaa.

- Jotkut kunnat järjestävät asiat niin, että korvaukset riittävät, toiset eivät, arvostelee Thors.

Turvapaikanhakijoiden määrä nousemassa ennätykselliseksi

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on nousemassa tänä vuonna lähes 6000:een, eli vielä kesällä arvioitua suuremmaksi. Viraston mukaan hakemusten määrää on kasvattanut etenkin Bulgarian romanien kesällä alkanut maahanmuutto.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa runsaat 4 000 ihmistä.

Helsingin Punavuoreen avattiin tiistaina uusi vastaanottokeskus vanhan Marttahotellin tiloihin. Myös Paimioon on avautumassa uusi vastaanottokeskus tässä kuussa.

YLE Uutiset / Antti Pilke