Aamulehti: Kokkaa näin! Vastaanottokeskuksen ruokaohjeet on varustettu piirroksilla 15.4.2010
Afganistanilainen Emran Eshaq ei epäröi, kun kalakeittoon tarkoitetusta lohenpalasta pitää erottaa nahka. Veistä hän ei tarvitse, vaan nahka irtoaa siististi revintätekniikalla.
Eshaq on yksi noin 15:sta Punkalaitumen vastaanottokeskuksen asukkaasta, jotka pääsevät kevään kuluessa ruokakurssilla tutustumaan suomalaiseen ruokaan ja ruuanlaittoon.
Kurssi pidetään alusta loppuun suomeksi.
- En kyllä muista, mikä kalan nimi on, Emran Eshaq tunnustaa heti.
Hän sanoo, ettei ole itsekään tiennyt osaavansa käsitellä kalaa niin näppärästi kuin nahan repiminen osoitti. Kalakeitto ruokana on toki tuttua, joskaan ei suomalaisena versiona.
Eshaqin valmistellessa kalakeiton aineksia toisella puolella vastaanottokeskuksen keittiötä leivotaan sämpylöitä.
Somaliasta tulleet Saki Ahmed, Naasir Mahamed Ahmed ja Ahmed Ali vaivaavat taikinaa.
- Emme ole ennen leiponeet. Meillä ei kuulu kulttuuriin, että mies leipoo, nuoret miehet kertovat.
Homma on silti hauskaa, ja kolmikko on selvästi ylpeä saadessaan nostatetusta taikinasta aikaan kauniin pyöreitä sämpylöitä.
Kuvaresepti
Ruokakurssi kokoontuu Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa viidesti. Ensimmäisellä kerralla keitettiin puuroa. Keskiviikkona ruokalistalla oli sämpylöiden ja lohikeiton lisäksi lättyjen paistoa.
- Tavoite on, että kurssista on käytännön arkipäivän hyötyä. Vastaanottokeskuksen asukkaat laittavat itse ruokansa, joten heidän on tärkeä oppia peruselintarvikkeiden käyttötapoja, sanoo kurssin vetäjä, kotitalousopettaja Katriina Isolauri.
Isolaurin mukaan ihanteellisinta olisi ollut, jos kurssi olisi voitu aloittaa käymällä ruokakaupassa. Nyt tarvikkeet odottavat kurssilaisia valmiina. Reseptit ovat suomeksi, ja jokainen ohje on varustettu eri työvaiheiden piirroksin.
- Oletko laittanut nämä kaikki kiehumaan, kysyy apuohjaaja Marianne Aalto Hanna Mahamedilta ja Fowisiyo Kadiyelta ja näyttää perunoita kalakeiton kuvareseptistä.
Ei hätää, keitossa kiehuu kaikki tarpeellinen.
Hanna Mahamed on ollut vasta kahdeksan kuukautta Suomessa, mutta opiskellut ahkerasti kieltä niin, että osasi jo aika hyvin lukea ruokaohjetta.
- Haluan oppia suomea hyvin ja kaikki tavat, jotta minusta voi tulla joskus sairaanhoitaja täällä, hän hymyilee.