perjantai 2. huhtikuuta 2010

HS: KHO:n presidentti vaarallisella tiellä

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: KHO:n presidentti vaarallisella tiellä 2.4.2010
Savon Sanomat, pääkirjoitus: Hallberg tulilinjalla

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg kirjoitti kirjeen Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille. Hän esitti, että kahden käännytyspäätöksen saaneen isoäidin käännytystä ei ole syytä kiirehtiä. Seuraavana päivänä poliisi kertoi, että käännytysten toimeenpano on toistaiseksi jäissä. Poliisijohto arvioi, että Hallbergin kirje helpotti päätöstä muttei sitä kuitenkaan ratkaissut.

Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat arvostelevat Hallbergin kirjettä. Heidän mukaansa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti horjuttaa kirjeellään vallan kolmijako-oppia, jonka mukaan lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta ovat erillään (HS 1. 4.).

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi maaliskuun alussa egyptiläisen isoäidin valituksen hallinto-oikeuden käännytyspäätöksestä ja epäsi venäläiseltä isoäidiltä valitusluvan hallinto-oikeuden käännytyspäätökseen. Hallberg osallistui egyptiläisen isoäidin käännytyksen ratkaisuun ja äänesti esittelijän kanssa käännytystä vastaan.

KHO:n päätös synnytti kiivaan keskustelun. Presidentti Tarja Halonen totesi sen sotivan yleistä oikeustajua vastaan. Maahanmuuttoasioiden ministeri Astrid Thors arvioi sen antaneen aiheen muuttaa ulkomaalaislakia. Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti, että hallitus esittää pikaista lainmuutosta.

Hallberg kirjoitti poliisille omasta aloitteestaan, että "tuomioistuimen kannalta esitän, ettei ole perusteita kiirehtiä päätöksen täytäntöönpanoa". Hänellä oli kirjettä kirjoittaessaan tiedossaan, että hallitus aikoo muuttaa lakia.

Hallbergin toimintaa voi selittää kahdesta näkökulmasta. Toinen on oikeudenmukaisuus: jos lakia ollaan pian muuttamassa, oikeudenmukaisuuden näkökulmasta ei ole hyväksyttävää kiirehtiä käännytyspäätöksen toimeenpanoa. Toinen tapa selittää Hallbergin toimintaa on hänen pyrkimyksensä toimia KHO:n presidenttinä siten, ettei korkeimman oikeusasteen ja poliittisten päätöksentekijöiden välille syntymässä ollut jännite kärjistyisi käännytyspäätöksen toimeenpanon seurauksena enempää.

Inhimillisesti Hallbergin tarkoitusperät ovat kyllä ymmärrettävissä: muun muassa tämä lehti on arvostellut käännytyspäätöksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä Hallberg kuitenkin ylitti tärkeän roolijaon.

Kirjeellä pyrittiin ensinnäkin vaikuttamaan siihen, että lainvoimaisen oikeuden päätöstä ei pantaisi toimeen. Lisäksi kirje herättää kysymyksen korkeimman hallinto-oikeuden tuomareiden asemasta. Onko niin, että kaikki korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit voivat kyllä vuorollaan osallistua päätöksentekoon mutta oikeuden presidentti päättää, mitkä päätökset pannaan toimeen? Hallberg astui vaaralliselle tielle.

Oikeusoppineet arvostelevat myös tasavallan presidenttiä ja ministeriä oikeuden päätösten jälkeisistä lausunnoista. Heidän mielestään ei ole sopivaa, että hallitus puuttuu yksittäiseen lainvoimaiseen ratkaisuun.

Tässä asiassa oikeusoppineiden arvostelu ei osu maaliin yhtä tarkasti. Tasavallan presidentti ja ministeri eivät niinkään arvostelleet yksittäistä päätöstä kuin pohtivat korkeimman oikeuden omaksuman linjan seurauksia.

Poliitikkojen ei tule sotkeutua yksittäisiin ratkaisuihin eikä etenkään keskeneräisiin oikeudenkäynteihin, mutta korkeimpien oikeusistuimien lainvoimaisten päätökset ovat yhteiskunnallisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat laajasti.

Myös johtavassa asemassa olevilla poliitikoilla tulee olla oikeus käydä näihin päätöksiin liittyvää yhteiskunnallista keskustelua. Sitä kautta lainsäädäntömme kehittyy, ja juuri sehän on poliitikkojen työtä.

_________________________________________________

Savon Sanomat: Hallberg tulilinjalla

Korkeimman oikeuden (KHO) presidentin Pekka Hallbergin kannanotto isoäitien käännytyspäätöksen jälkeen on aiheuttanut kohun (HS 1.4.). Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat kritisoivat Hallbergin toimintaa, kun hän ilmoitti Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille, ettei käännytyksen toimeenpanoa tule kiirehtiä.

Kirjeen saatuaan poliisi viivästytti käännytyksiä. Hallberg vetosi ulkomaalaislakiin mahdollisesti tehtäviin muutoksiin, jotka tekevät isoäitien oleskelulupahakemusten uudelleenkäsittelyn mahdolliseksi.

Oikeusoppineiden mielestä Hallbergin puuttuminen poliisin toimintaan horjuttaa vallan kolmijakoa, jossa tuomio, toimenpano- ja lainsäädäntövalta ovat erillään. Ennen Hallbergin julkisuuteen tuloa muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halonen painotti "inhimillisten tekijöiden" huomioonottamisen tärkeyttä käännytyspäätöksissä. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) antoi puolestaan ymmärtää, että ulkomaalaislakiin on tulossa muutoksia melko pian.

Isoäitien käännytyspäätös perustui lakiin. Voi olla, että kahden isoäidin tapauksessa oli tekijöitä, joita viranomaisten olisi pitänyt päätöksentekohetkellä huomioida. Nyt "inhimillisten tekijöiden" huomioonottaminen on johtanut vallan kolmiojaon horjuttamiseen. Hallbergia arvostelleet oikeusoppineet ovat nimittäin oikeassa. KHO:n presidentin ei olisi pitänyt lähteä ennakoimaan lainsäätäjän mahdollista ratkaisua ja kirjelmöidä ajatuksistaan poliisille.

Kaikkien olisi hyvä muistaa oikeusvaltion periaatteet: poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Eduskunta säätää lait. Kun jokainen taho pysyy lestissään, oikeuskin toteutuu.