maanantai 19. huhtikuuta 2010

Kaleva: Ulkomaiset rakentajat tulivat jäädäkseen

Kaleva, pääkirjoitus: Ulkomaiset rakentajat tulivat jäädäkseen 19.4.2010

Rakennusalan tuorein jupakka ulkomaisen työvoiman käytöstä syntyi Rovaniemellä, jonne Skanska toi 40 työntekijää Virosta samaan aikaan kun Lapissa on työttömänä toista tuhatta rakennusmiestä. Jupakka johti ulosmarsseihin yhtiön työpaikoilla eri puolilla maata.

Kalabaliikin juonteisiin kuului kiistely siitä, vähättelikö Skanska lappilaisten rakentajien ammattitaitoa. Rakennusliiton ja paikallisten rakentajien mukaan näin oli kun taas yrityksen mukaan hinta, aikataulupaineet sekä rakennusvaiheen vaatima erikoisosaaminen ratkaisivat.

Jupakka on oireellinen. Se kertoo, että yksi EU:n perusvapauksista, työvoiman vapaa liikkuvuus, on edelleen vaikeasti sulatettava asia.

Toisaalta tapaus osoittaa, että kun isänmaallisuudelle tulee hintaa, se tunne väistyy valintatilanteessa eurojen tieltä. Näin käy myös tavallisen kuluttajan ratkaisuissa. Kalliin kotimaisen sijaan valitaan useimmiten edullista ulkomaista. Raha ei tunne isänmaata.

Tällä hetkellä ulkomaisia rakentajia on Suomessa parikymmentätuhatta, suunnilleen yhtä paljon kuin alan suomalaisia työttömiä. Ulkomaisen väen käyttö on tullut alalle jäädäkseen, ja sen kanssa kannattaa opetella elämään.

Työvoiman tuontiin liittyy kuitenkin ilmiöitä, joihin pitää tarttua jämäkästi: näitä ovat pimeä työvoima sekä työehtojen polkeminen palkoissa ja työturvallisuusmääräyksissä. Nämä ilmiöt panevat ahtaalle sekä rehelliset yrittäjät että alan suomalaiset työntekijät.

Hälyttävä oli Rakennusteollisuuden toimitusjohtajan Tarmo Pipatin Helsingin Sanomissa esittämä kommentti, jonka mukaan rakennusalan harmaa talous on räjähtämässä käsiin. Hän perää lisää työväkeä valvontaan niin verottajalle, työsuojelupiireihin, poliisille kuin tuomio-istuimiinkin. Uusia työpaikkoja tuskin on suuremmin luvassa, mutta nykyisten viranomaisten kannattaisi suunnata katseensa tiiviimmin rakennustyömaille.

Ulkomaisen väen työn jäljestä liikkuu paljon väitteitä, tosia ja väritettyjä. Varmasti ongelmia on ollut, mutta yleistyksiä pitäisi välttää. Rakennusalan laatuongelmista puhuttiin Suomessa jo kauan ennen kuin täällä oli nähty ensimmäistäkään ulkomaista työntekijää.

Rakennusalan lieveilmiöitä vahvistaa se, miten urakkakilpailuissa katsotaan käytännössä vain hintaa. Se on omiaan heikentämään laatua ja suosimaan vilunkiyrityksiä. Eihän sen näin pitäisi mennä. On kummallista, jos terveen järjen käyttö on urakoitsijaa valittaessa kielletty.