Kaleva: Oulussakin esiintyy kunniaväkivaltaa 10.5.2010
YLE Oulu: Kunniaväkivallan tunnistaminen kiinnostaa
YLE Oulu: Poliisit ja viranomaiset saivat oppia kunniaväkivallasta
Oulussakin esiintyy kunniaväkivaltaa. Kansainvälisen työn pastori Arpad Kovacs tietää useita tapauksia, joissa henkilöön on kohdistettu jonkinlaista kunniaväkivaltaa.
"Tapauksia on valitettavan paljon", kansainvälisten yhteisöjen parissa työtä tekevä Kovacs selittää. Hän ei osaa arvioida, onko tapausten määrä vähentynyt tai laskenut.
"Ongelma on piilevä. Sitä pitää osata etsiä."
Oulussa kohdattu kunniaväkivalta on ilmennyt fyysisenä ja psyykkisenä väkivaltana.
"Tietooni on tullut melko raakojakin tapauksia. Fyysistä väkivaltaa on käytetty esimerkiksi kepein ja nyrkein", Kovacs kuvailee. Poliisin tietoon tapauksia ei ole tullut. Sille ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta, jotka liittyisivät kunniaväkivaltaan.
Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Rebwar Karimin mukaan kunniaan liittyvä väkivalta on henkilön fyysistä tai psyykkistä painostusta tilanteessa, jossa kyseistä henkilöä epäillään yhteisöllisten siveysperiaatteiden loukkaamisesta teolla, joka aiheuttaa julkista häpeää patriarkaalisen arvomaailman näkökulmasta.
Kunniaväkivallasta keskusteltiin maanantaina Oulussa pidetyssä koulutuksessa. Rikosuhripäivystyksen järjestämään tilaisuuteen osallistui noin 70 henkeä. Mukana oli poliiseja, syyttäjiä, vastaanottokeskuksien ja maahanmuuttajatoimistojen ja muiden maahanmuuttajia kohtaavien tahojen ihmisiä Pohjois-Suomen alueelta.
______________________________________________________
YLE Oulu: Kunniaväkivallan tunnistaminen kiinnostaa
Kunniaväkivallan tunnistaminen kiinnostaa poliiseja. Viranomaisille maanantaina Oulussa järjestettävään koulutuspäivään on ilmoittautunut seitsemisenkymmentä osanottajaa.
Päivän koulutuksen aikana poliiseille ja viranomaisille pyritään antamaan välineitä kunniaväkivallan tunnistamiseen. Kunniaväkivalta voi olla fyysistä tai psykkistä, sen muodot vaihtelevat pakkoavioliitosta liikkumisen rajoittamiseen ja suoranaiseen väkivaltaan. Koulutuksen järjestää Rikosuhripäivystyksen Pohjois-Suomen aluetoimisto. Kouluttajana toimii Ihmisoikeusliiton asiantuntija.
Kunniaväkivalta on vahvasti yhteisöllisten kulttuurien kunnian käsityksiin pohjautuvaa väkivaltaa, jolla pyritään turvaamaan klaanin, suvun tai perheen uskottavuus ja arvovalta yhteisön toisten klaanien, perheiden ja sukujen silmissä. Väkivalta voi olla muodoltaan fyysistä taikka psyykkistä, ja sen sytykkeenä voi toimia myös pelkkä epäilys kunniattomana pidetystä käytöksestä.
Kunniaväkivallan muodot vaihtelevat pakkoavioliitosta tai muusta pakottamisesta ja rajoittamisesta, kuten tiukasta liikkumisen kontrolloinnista ja kiellosta opiskella, murhaan. Maahanmuuttajataustaisten vanhempien mahdolliset kotoutumisvaikeudet, eristäytyminen ja yhteiskuntarakenteen erilaisuus voivat vaikeuttaa ympäröivän yhteiskunnan ymmärtämistä ja saada sen tuntumaan moraalittomalta ja uhkaavalta.
Tällöin perinteiset, omaksi koetut toimintamallit ja kunnian merkityksellisyys saattavat korostua.
---
YLE Oulu: Poliisit ja viranomaiset saivat oppia kunniaväkivallasta
Poliiseja ja muita viranomaisia koulutettiin maanantaina Oulussa tunnistamaan kunniaväkivaltaa. Koulutusta sai päivän aikana seitsemisenkymmentä osanottajaa.
Vaikka rikosilmoituksia kunniaväkivallasta Oulussa ei olekaan tehty, sitä Oulussa kuitenkin on, arvioi kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács.
- Olen havainnut enemmän kuin mitä olisin halunnut havaita. Sitä on suhteellisen paljon, varsinkin jos siihen otetaan tämmöistä psyykkistä painostamista. Sitä tapahtuu joka päivä.
Siitä huolimatta, että poliisilla on hyvä yhteistyö Oulussa eri viranomaisten kesken, kaupungissa tarvittaisiin alaan erikoistunut asiantuntija, sanoon vanhempi rikoskonstaapelin Milla Kynkäänniemi.
- Onhan meillä koulupoliisikin olemassa. Kyllähän ennaltaehkäisevää työtä on aina tarpeen tehdä ja jos nyt puhutaan ulkomaalaistaustaisista ihmisistä niin kyllähän siihen asiaan täytyy olla perehtynyt ennen kuin voi auttaa.
Kunniaväkivallan havaitseminen ja siihen puuttuminen ei ole kansainvälisen työn pastorin Arpad Kovacsin mukaan yksinkertainen asia..
- Minusta oleellista olisi, että mahdollisimman varhaisessa vaiheessa maahanmuuttajaryhmän jäsenille pitää antaa selkeät tiedot siitä mikä on sallittua ja mikä taas ei ole sallittua tässä yhteiskunnassa, Kovács tuumii.