perjantai 14. toukokuuta 2010

Uusi Suomi: Maahanmuuttajien rikollisuus: ”Ruotsin kohtalo uhkaa Suomea”

Uusi Suomi: Maahanmuuttajien rikollisuus: ”Ruotsin kohtalo uhkaa Suomea” 14.5.2010

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä Suomen on tehostettava maahanmuuttajien kotouttamista nopeasti, jotta syrjäytyminen ei pahennu ja etninen rikollisuus ryöstäydy käsistä. Uuden Suomen haastatteleman Paateron mukaan Suomella on vielä muutama vuosi aikaa välttää naapurimaiden kohtalo.

Ruotsissa ja Tanskassa maahanmuuttajien rikollisuus - enemmän tai vähemmän järjestäytynyt - on nykyisin suuri ongelma. Suomessa ongelma on Paateron mukaan vielä vähäinen, vaan ei pitkään.

-Vielä on mahdollisuuksia, mutta aikaa on vain muutama vuosi. Joka vuosi mennään huonompaan suuntaan. Viitteitä tästä on koko ajan, ja lähellämme rajojen ulkopuolella näkyy varoituksia. Jotain pitää tehdä paremmin [kuin Ruotsissa ja Tanskassa], Paatero sanoo Uudelle Suomelle.

Avainasia kotouttamisessa on poliisiylijohtajan mielestä kielen opetus, vaikka suomalaista elämäntapaa ja kulttuuriakin tulisi opettaa.

-Kotoutuminen on kuitenkin pitkälti kiinni siitä [kielestä]. Ei ole kysymys pelkästään rikollisuudesta, vaan myös esimerkiksi työelämään pääsy helpottuu, kun perustaidot ovat kunnossa.

-Kun syrjäytymisen riski kasvaa, kasvaa myös rikolliselle uralle lähtemisen riski.
”Vielä on mahdollisuuksia, mutta aikaa on vain muutama vuosi.”

Paatero ei halua ottaa kantaa siihen, miten kotouttamista voitaisiin tehostaa.

-Tämä on yleinen kannanotto, että tähän pitäisi satsata.

Jengiytymisen riskiryhmää ovat Paateron mukaan erityisesti toisen polven maahanmuuttajat. Työttömyyden periytyminen johtaa syrjäytymiseen ja epätoivoon.

-Silloin totutaan tietynlaiseen elämäntyyliin, jossa ei ole töitä eikä toivoa, Paatero selittää.

Paateron mukaan maahanmuuttajien rikollisuus on Suomessa kasvanut viime vuosina "jossain mittakaavassa".

Rikollisuuden kasvun ottaa tällä hetkellä vastaan pääkaupunkiseutu, johon maahanmuuttajia on keskittynyt eniten.

Paatero sanoi aamulla Ylen haastattelussa olevansa huolissaan järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä Suomeen. Hän mainitsi haastattelussa myös etnisen rikollisuuden kasvun.

Etnisistä jengeistä ja maahanmuuttajien kotouttamisen tärkeydestä on puhunut Uuden Suomen haastattelussa myös oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

- Ruotsissa uudet ryhmittymät ovat etnisellä pohjalla. Meillä puolestaan on mahdollisuus tehdä asiat paremmin kotouttamalla maahanmuuttajat muun muassa kielenopetuksella ja työllistämällä heidät, Brax arvioi Uudelle Suomelle viime vuonna.