tiistai 6. heinäkuuta 2010
Suomen Somali: Aktiivisia nuoria maahanmuuttajia pitäisi kannustaa!
Mediassa on viime aikoina kovasti puhuttu maahanmuuton vaikutuksesta suomalaiseen yhteisöön. Keskustelun sävy on ollut monin paikoin syrjivä, ennakkoluuloinen ja yleistävä. Monesti otetaan esille negatiivisia
asioita, kuten että somalialaiset ovat elintasopakolaisia tai maahanmuuttajat ylipäätään vievät suomalaisten työpaikkoja ja muuta samantapaista.
Maahanmuuttajissa on kuitenkin enemmän potentiaalia, he eivät pelkästään merkitse haasteita ja kulttuurisia yhteentörmäyksiä. Kaikki ihmiset ovat luonnostaan sopeutuvaisia ja myös suurin osa maahanmuuttajista haluaa
sopeutua Suomeen, oppia suomea ja suomalaista kulttuuria ja päästä mukaan työelämään.
Vuorovaikutus on kaksisuuntaista. Maahanmuuttajat voivat oppia paljon suomalaisilta ja suomalaisista kokemuksista, yhtä lailla suomalaiset voivat oppia heiltä jotakin.
Somalialaisten vahvuus on sosiaalisuus, vahvat perhesiteet ja he puhuvat paljon, kun taas suuri osa suomalaisista, lähes joka viides tilastojen mukaan, suomalaisista elää yksin. Me voisimme näyttää suomalaisille esimerkkiä perheen yhdessäolosta ja vanhempien kunnioittamisesta.
Perinteet ja uskonto molemmat kannustavat somalialaisia hankkimaan tietoa ja koulutusta. Suomalainen yhteiskunta antaa tähän loistavat mahdollisuudet ja on hyvä, jos eri tahoilla kannustetaan maahanmuuttajanuoria koulutusurille, joilla heillä on mahdollisuus menestyä ja näin saavuttaa oman elämän hallintaa.
Suomalaisessa kulttuurissa on paljon hyviä piirteitä. Suomessa arvostetaan ahkeruutta ja rehellisyyttä, tiedonhankintaa ja yhteiskunnan hyvinvointia henkilökohtaisen hyvinvoinnin rinnalla. Suomalaisen yhteiskunnan periaatteet ova demokraattisia ja nuorillekin löytyy monia tapoja osallistua ja päästä vaikuttamaan asioiden hoitoon ja samalla omaan tulevaisuuteensa.
Nuorilla maahanmuuttajilla tai maahanmuuttajaperheiden lapsilla ja nuorilla on usein monta kulttuurista identiteettiä, he oppivat elämään kahden tai usein useammankin kulttuuripiirin vaikutuspiirissä. Tämä voi olla haastavaa, mutta se voi myös olla hyödyllistä ja elämää rikastavaa.
Perusturvallisuus ja usein myös perustaidot kuten oman äidinkielen vahvuus auttavat oppimaan ja omaksumaan uutta. Tärkeintä on, että oppii luottamaan muihin, olemaan vuorovaikutuksessa ja uskomaan omiin kykyihinsä. Elämä parhaimmillaan ja innostavimmillaan on meille kaikille elämänikäistä oppimista ja omien mahdollisuuksiensa toteuttamista.
Sosiaalinen media
Nuorten maailma on koulu- ja kaveripiirikeskeistä. Kun kielitaito ei ole vielä vahvaa, tieto omaksutaan paljonkin keskusteluista ja kuulluista puheista.
Tiedetään, että varsinkaan nuoret maahanmuuttajat eivät seuraa aktiivisesti suomalaisten perinteisesti suosimia tiedotusvälineitä, sanomalehtiä ja median uutislähetyksiä. Nuorten mielestä uutiset ja politiikka ovat tylsiä ja heillä on muita omia aktiviteettejä vapaa-aikana, kuten urheilua, yhdessäoloa ja elokuvia.
Nuorten aktivoiminen ja osallistuminen yhteiskunnallisiin päätöksiin on kuitenkin tosi tärkeä paitsi heidän itsensä myös yhteiskunnan kannalta.
Monet suomalaiset ja maahanmuuttajien järjestöt ovat tekevät hartiavoimin töitä nuorten aktivoimiseksi. Horseed Mediayhdistyksen tavoitteena on tiedottaa ja neuvoa maahanmuuttajia niin yleisissä kuin aivan arkisissakin asioissa.
Verkkosivuillamme www.suomensomali.com on paljon uutisia niin entisestä kuin nykyisestä kotimaasta ja muualtakin maailmalta. Haluamme olla ajan hermolla ja saada nuoret kiinnostumaan ympäristöstään monipuolisesti. Jotta saisimme nuoret mukaan jakamaan täällä tärkeätä tiedonvirtaa, käytämme ahkerasti ja interaktiivisesti sosiaalisia medioita kuten Facebookia ja Twitteria.
On hienoa, että seuraavissa eduskuntavaaleissa mukana tulee olemaan ehdokkaina monia maahanmuuttajia ja vielä useammat osallistuvat aktiivisesti vaikuttamistoimintaan. Nuoretkin uskaltavat lähteä mukaan ja haluavat rakentaa monimuotoista ja kansainvälistyvää, maailmalla hyvin pärjäävää Suomea..
Kansainvälinen Suomi
Nuoret maahanmuuttajat ovat osa suomalaista yhteiskuntaa ja heidän rohkaisemisensa ja kannustamisensa tulee muokkaamaan tehokkaasti uutta brändiä Suomelle. Nyt jo he ovat rakentamassa yhdessä suomalaisten nuorten kanssa kansainvälistä ja dynaamista Suomea.
Vahva enemmistä somalialaisista/somalitaustaisista nuorista kokee, että Suomi on heidän kotimaansa, vaikka osa heistä onkin syntynyt muualla. He ovat kuitenkin asuneet suurimman osan elämästään Suomessa, osaavat suomea ja myös suomalaista kulttuuria. He tuntevat täällä jo monia kotiseutuja ja ovat oppineet myös oppimaan ja omaksumaan uusia asioita.
Jokainen yhteiskunnallinen muutos vaatii paljon aikaa ja uhrauksia. Nuoret maahanmuuttajat voisivat olla nykyistä aktiivisempia ja kertoa avoimemmin omista kokemuksistaan ja myös oikeaa tietoa itsestään ja taustoistaan.
Internetissä on paljon väärää ja ennakkoluuloista tietoa maahanmuuttajista. Meidän pitäisi lisätä omaa kansalaisaktivismia, osallistua rohkeasti ja jakaa tietoa eri puolille ja eri tahoille. Varmaa on, että asiat eivät koskaan tule muuttumaan kotisohvalta käsin.
Järjestöjen kulttuuritoimintaa pitäisi tukea matalan kynnyksen periaatteella, koska kaikki Euroopan maat ovat kehittymässä monikulttuurisiksi ja Suomen kannattaa pysyä kehityksessä mukana. EU:n myötä Suomeen tulee enemmän maahanmuuttajia, joilla on erilaisia kulttuuritaustoja ja uskontoja ja suomalaisen yhteiskunnan tulee muuttua suvaitsevammaksi ja kansainvälisemmäksi.