YLE Pohjois-Karjala: Rasismia hälvennetään jalkapalloilemalla 3.7.2010
Ystävyys, suvaitsevaisuus ja leikkimielisyys ovat teemoina Kontiolahden Lehmossa lauantaina pelattavassa jalkapalloturnauksessa. Puulaakihenkisen turnauksen tavoitteena on poistaa ennakkoluuloja ja solmia tuttavuussiteitä maahanmuuttajien ja paikallisen väestön kesken.
Mukana on 12 joukkuetta. Kentällä nähdään esimerkiksi Kontiolahden valtuuston, FC Vatakan ja kahden vastaanottokeskuksen kokoonpanot.
Ottelut pelataan puolella kentällä ja peliaika on kaksi kertaa 15 minuuttia. Joukkueissa on viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti.
Kontiolahden nuoriso-ohjaaja Jani Loponen uskoo jalkapalloturnauksen poistavan maahanmuuttajiin kohdistuneita ennakkoluuloja. Turnaus syntyi kunnanvaltuuston aloitteesta.
___________________________________________________
Helsingin Sanomat: Kontiolahdella potkittiin pois rasismia
Monikulttuurinen jalkapalloturnaus oli vastaveto viime kesän pelikielloille.
"Trötrööt", päästelee vuvuzela kontiolahtelaisen urheilukentän laidalla Joensuun kupeessa. Hikiset naamat paistattelevat auringossa ja nauru raikaa.
Käynnissä on turvapaikanhakijoiden ja paikallisten yhteisöjen välinen jalkapalloturnaus. Viime kesänä Kontiolahdella koettiin toisenlaisia tunnelmia, kun vastaanottokeskuksen asukkaita kiellettiin pelaamasta paikallisilla urheilukentillä.
"Kyse oli yhden ihmisen organisoimasta kiellosta, joka synnytti kuntalaisissa valtavan vastareaktion", kunnanvaltuutettu Hanna Kirjavainen (vihr) sanoo.
Kyläyhdistyksen nimissä masinoidusta kampanjasta tehtiin tutkintapyyntö, mutta ketään ei tuomittu.
Kontiolahdelle tuli viime vuonna uusi SPR:n Kontioniemen vastaanottokeskus vanhaan sairaalarakennukseen. Se lisäsi ulkomaisten turvapaikanhakijoiden määrää kunnan katukuvassa.
Vastaanottokeskus laitettiin pystyyn niin nopeasti, etteivät edes kunnan työntekijät tienneet siitä mitään.
"Se herätti paikallisissa ihmetystä ja huolta", Kirjavainen kuvaa.
Hän teki syksyllä valtuustoaloitteen kunnan organisoimasta jalkapalloturnauksesta, jossa ihmiset voisivat lähentyä toisiaan. Nyt kentällä kirmaavat kaikki mahdolliset paikallistahot Joensuun kaupunginteatterista SPR:ään.
Kontiolahden kahden vastaanottokeskuksen asukkaista on koottu neljä joukkuetta, eivätkä kaikki halukkaat silti mahtuneet mukaan.
"Meidän joukkueessa on somaleja, kurdeja, afganistanilaisia, iranilaisia, irakilaisia ja suomalainen valmentaja", Ahmed Omar kertoo.
"Hienoa, että on porukkaa eri paikoista. Me pelaamme yhteen."
Vastaanottokeskuksen johtajan Ari Kurosen mukaan elo paikallisten ja vastaanottokeskuksen väen välillä on nyt "kohtuullista rinnakkaiseloa."
"Vieraskulttuurit herättävät kaikenlaisia pelkoja, eivätkä ne pelot ole mihinkään hävinneet."
Kunta ja poliisi tekevät yhteistyötä, jotta tilanne ei pääsisi kärjistymään. Joensuussa rasistiset rikokset ovat olleet tänä vuonna kasvussa.
"Nyt ei tehdä niinkään väkivaltaa, vaan tihutöitä. Niistä on vaikea saada ihmisiä kiinni", rasismia tutkinut sosiologian lehtori Päivi Pirinen kuvaa.
Keväällä ulkomaalaistaustaisten ihmisten autonrenkaita puhkottiin Joensuun ja Kontiolahden alueella. Se sai joensuulaiset sosiologian opiskelijat perustamaan Meille saa tulla -kampanjan. Sen tarkoitus on tehdä tiettäväksi, että karjalaisuus on pohjimmiltaan vieraanvaraisuutta.
Viime kesän pelikieltokampanja synnytti Joensuuhun myös monikulttuurisuusyhdistyksen.
"Nyt haluavat päästä ääneen nekin, jotka ovat suvaitsevaisempia", Aki Kuronen sanoo.
Jalkapallo tuntuu yhdistävän väen. Pelaajat vaihtavat sujuvasti paikkaamaan joukkueesta toiseen, kun helteen uuvuttamia saatellaan lepäämään. Entisestä vastustajasta tuleekin joukkuekaveri.