Helsingin Sanomat: Sisäministeriön esitys "mummolaiksi" herättää arvostelua 10.8.2010
Sosiaali- ja terveysministeriö pitää sisäministeriön valmistelemaa ulkomaalaislain uudistusesitystä ongelmallisena. Lakiluonnos koskee oleskelulupien myöntämistä venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin kaltaisille hakijoille, jotka ovat riippuvaisia Suomessa asuvista täysi-ikäisistä lapsistaan.
Hallitus päätti muuttaa lakia sen jälkeen, kun kahden isoäidin käännytyspäätöksistä nousi laaja julkinen kohu.
Sisäministeriön lakiluonnoksen mukaan oleskeluluvan yhdeksi ehdoksi on tulossa, että maahanmuuttajavanhemman täysi-ikäisellä lapsella on oltava varaa elättää hänet Suomessa, jos hän ei itse pysty huolehtimaan toimeentulostaan.
Toimeentulomahdollisuudet on tarkoitus selvittää silloin, kun vanhempi hakee ensimmäisen kerran oleskelulupaa Suomesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole tyytyväinen toimeentulovaatimukseen.
"Se perustuu käsitykseen, jossa aikuiset lapset vastaavat vanhempansa huolenpidosta", STM:n kansliapäällikkö Kari Välimäki ja ylitarkastaja Helena Kantola kirjoittavat lausunnossaan sisäministeriölle.
Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että toimeentulotuki sekä muut sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat kaikille Suomessa asuville ihmisille. Kunnat vastaavat niiden järjestämisestä ja kustannuksista.
Myös Espoon ja Vantaan kaupungit ovat kiinnittäneet samaan asiaan huomiota lakiluonnoksessa. Sisäministeriön esitys on ollut lausuntokierroksella, jonka määräpäivä oli maanantaina.
___________________________
Verkkouutiset: "Isoäitipykälä ei ole mikään läpihuutojuttu"
Kiistellyn isoäitipykälän lisääminen ulkomaalaislakiin ei tule olemaan mikään läpihuutojuttu, kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.) varoittelee. Hän johtaa eduskunnan hallintovaliokuntaa, jonka arvioitavaksi mahdollinen lainmuutos tulisi.
-Toivon, että hallitus harkitsee vakavasti, tuoko se muutosesityksen eduskuntaan, valiokunnan matkalta Pohjanmaalta tiistaina tavoitettu Rantakangas sanoi.
Julkinen kohu venäläisen ja egyptiläisen isoäidin käännytyksestä on kasvattanut paineita lain muuttamiseksi. Ehdotus helpottaisi oleskeluluvan myöntämistä iäkkäille muuttajille.
Oleskeluluvan voisi saada, jos vanhempi on yksin kotimaassaan ja hänen toimeentulostaan huolehtisi tarvittaessa tämän Suomessa asuva ja täällä kansalaisuuden saanut lapsensa.
Rantakangas kertoi, että hän ei ole varauksellisen asenteensa kanssa yksin. Ajattelu on yleinen valiokunnan keskustalaisten ja kokoomuslaisten piirissä. Taustalla on pelko siitä, että lainmuutos avaisi portit ja pian oleskelulupaa olisi hakemassa satoja tai jopa tuhansia vastaavassa tilanteessa olevia.
Rantakangas huomautti, että jo nykyisin laki antaa tuomioistuimille mahdollisuuden harkita inhimillisiä näkökohtia.
Sama epäily nousi pintaan myös huhtikuussa, kun maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) tunnusteli valiokunnan valmiutta lainmuutokseen. Tuolloin keskustelu päätyi siihen, että ensin selvitetään muut vaihtoehdot.
Sisäministeriössä päädyttiin siihen, että ilman lainmuutosta ei nykyistä käytäntöä pystytä muuttamaan. Ehdotus on kesän aikana ollut lausuntokierroksella tavoitteena saada se eduskunnan päätettäväksi syksyllä.
Aselaki loppusuoralle
Ennen mahdollista ulkomaalaislain muutosta valiokunta ratkaisee, mitä eduskunnassa tehdään kiistellylle aselaille. Hallituksen esitys tiukentaa käsiaseiden saamisen ehtoja.
Rantakangas rauhoitteli kuulijoitaan Pohjanmaalla, että metsästyksen ja ampumaharrastuksen edellytykset turvataan jatkossakin. Valiokunta pyrkii saamaan oman ehdotuksensa valmiiksi syyskuun aikana.
Hallitus oli ehdottanut käsiaseluvan ehdoksi vähintään kahden vuoden jäsenyyttä ampumaseurassa. Tämä on todettu mahdottomaksi, koska pakkojäsenyys ei istu suomalaisten perusvapauksiin.
Isoäitikysymys on luvattu ratkaista
Hallitus ei vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen mielestä voi vetäytyä isoäitipykälän viemisestä eteenpäin eduskuntaan.
-Tästä on annettu hyvin voimakas lupaus, että näin tehdään. Pääministeri on antanut tällaisen lupauksen, kokoomuksen piiristä on annettu tällaisia lupauksia ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) on ollut mukana rintamassa. Myös vihreät ovat kannattaneet tätä muutosta.
-Politiikan johdonmukaisuuden kannalta varmaan on viisasta nyt vain katsoa, minkälainen muutos tehdään.
Sinnemäki muistuttaa, että lausunnonantajista monet ovat olleet sitä mieltä, että jos ulkomaalaislakia olisi tulkittu nykylain puitteissa hieman joustavammin, ongelmaa ei olisi ehkä syntynyt.
-Nyt se on meillä joka tapauksessa käsissä ja se on pyrittävä ratkaisemaan.